Kami Sangka Haiwan Ini Diam. Para saintis Baru Menemui Suara Mereka

Lazimnya diandaikan sebagai senyap, 53 haiwan telah ditambah ‘suara’ mereka pada salasilah penyuaraan dalam usaha untuk menentukan bila komunikasi akustik muncul dalam sejarah evolusi.

Spesies yang akhirnya didengari datang dari empat klad haiwan yang berbeza, termasuk 50 spesies penyu, lungfish Amerika Selatan (Paradoks lepidosiren), amfibia tanpa anggota badan dipanggil Cayenne caecilian (Typhlonectes compressicauda), dan reptilia dari New Zealand yang dikenali sebagai tuatara (Sphenodon punctatus).

“Semua spesies yang direkodkan didapati memiliki repertoir akustik yang pelbagai yang terdiri daripada beberapa bunyi yang berbeza, ” penulis memuktamadkan.

Hakikat bahawa begitu banyak spesies merentasi pokok kehidupan penyu berkongsi keupayaan untuk mengeluarkan bunyi vokal dengan kuat menunjukkan ia adalah nenek moyang kepada keseluruhan klade penyu.

Lebih-lebih lagi, apabila penyelidik menggabungkan data penyu dengan analisis 1,800 vertebrata lain dengan paru-paru, mereka menemui bukti asal usul pengeluaran bunyi dan komunikasi akustik yang sama merentas semua haiwan yang memiliki tulang belakang yang cukup untuk menarik dan menghembus nafas.

Amfibia dan reptilia kurang dikaji, tetapi hanya kerana kita tidak mempunyai banyak data tentang pengeluaran bunyi mereka, tidak bermakna mereka tidak membuat bising.

Jika kita benar-benar ingin memahami bagaimana komunikasi akustik berkembang, penyelidik berhujahkita perlu mendokumenkan secara sistematik “kumpulan utama, terabai” ini.

Inilah yang cuba diuji oleh kajian semasa. Penulis hanya mencari pengeluaran bunyi di kalangan 106 spesies yang diabaikan, tetapi mereka masih dapat menemui berpuluh-puluh contoh komunikasi akustik dalam kesusasteraan yang ada. Walaupun dengan saiz sampel yang terhad, asal-usul evolusi bunyi haiwan tiba-tiba berkembang lebih mendalam.

Hari ini, teori yang memerintah tentang komunikasi akustik menunjukkan bahawa sifat asas ini timbul beberapa kali merentasi pokok haiwan kehidupan. Ini berdasarkan kepada pelbagai jenis struktur telinga dan morfologi vokal yang kelihatan di kalangan burung dan mamalia.

Tetapi analisis filogenetik baru ini menunjukkan bahawa itu tidak betul. Hakikat bahawa haiwan yang berjauhan pada pokok kehidupan menghasilkan bunyi dengan cara yang sama dan atas sebab yang sama, sama ada untuk mengawan, komunikasi atau keibubapaan, menunjukkan kemahiran berkongsi asal usul yang sama. Ia mungkin telah berkembang hanya sekali sebelum menyimpang.

Malah, sifat itu nampaknya berasal dari nenek moyang yang biasa kepada pelbagai jenis vertebrata moden yang hidup 407 juta tahun dahulu. Mengambil kira hubungan antara paru-paru dan pundi kencing berenang, tarikh itu bahkan boleh ditolak lebih jauh.

“Keputusan kami kini menunjukkan bahawa komunikasi akustik tidak berkembang beberapa kali dalam pelbagai klad, tetapi mempunyai asal usul evolusi yang sama dan kuno,” membuat kesimpulan ahli paleobiologi Marcelo S├ínchez dari Universiti Zurich di Switzerland.

Penemuan ini adalah peringatan yang baik bahawa hanya kerana haiwan sukar didengar, tidak bermakna kita tidak perlu mendengarnya.

Kajian itu diterbitkan dalam Komunikasi Alam Semula Jadi.

We would love to thank the author of this short article for this awesome content

Kami Sangka Haiwan Ini Diam. Para saintis Baru Menemui Suara Mereka


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/