Kami telah melihat bintang yang gagal bertukar menjadi planet gergasi

Besarkan / Imej sistem AB Aurigae, dengan butiran objek ditunjukkan di sebelah kanan.

Pada beberapa peringkat, membentuk bintang dan planet adalah mudah: Mereka terbentuk di mana terdapat lebih banyak bahan. Jadi, walaupun bahan mentah untuk bintang mungkin merupakan awan gas yang meresap, pengedaran gas itu tidak sekata sepenuhnya. Lama kelamaan, tarikan graviti kawasan yang mempunyai lebih banyak bahan akan menarik lebih banyak bahan masuk, akhirnya menghasilkan jirim yang mencukupi untuk membentuk bintang. Atau dua—dalam banyak kes, lebih daripada satu kepekatan jirim akan terbentuk; dalam kes lain, satu kepekatan akan berpecah kepada dua. Planet juga terbentuk di mana jirim itu berada, dijana oleh cakera bahan yang memberi makan kepada bintang yang membentuk.

Walaupun ini secara amnya mungkin benar, terdapat beberapa masalah dengannya. Untuk satu, tiada garis pemisah yang jelas antara bintang-bintang kecil seperti kerdil perang dan planet-planet besar yang telah kami letakkan dalam kategori yang dipanggil super-Jupiter. Dan segelintir planet yang dapat kami gambarkan secara langsung kelihatan mengorbit jauh dari bintang tuan rumahnya, di mana tidak ada banyak bahan di sekelilingnya untuk memacu pembentukannya.

Minggu ini, ahli astronomi mengumumkan pengimejan super-Jupiter dalam proses pembentukan, jauh dari bintang yang kelihatan mengorbit. Ini menunjukkan planet itu mungkin terbentuk melalui proses yang biasanya menghasilkan bintang dan bukan melalui yang menghasilkan gergasi gas seperti Musytari.

Kami telah memerhatikan anda

Bintang yang dimaksudkan dipanggil AB Aurigae, bintang yang sangat muda terletak kira-kira 500 tahun cahaya dari Matahari. Ia tertanam dalam awan gas, sebahagian daripadanya masih berkemungkinan akan jatuh ke dalam bintang. Lebih jauh di luar adalah awan debu. Awan ini dianggap sebagai calon yang baik untuk pembentukan planet atas beberapa sebab. Pertama: Debu telah dibersihkan dari kawasan yang lebih dekat dengan bintang. Kedua: Gas dalam cakera dalam telah dibentuk menjadi lengan lingkaran oleh pengaruh graviti.

Sekumpulan penyelidik menggunakan masa teleskop untuk mencari planet di AB Aurigae. Dan para penyelidik nampaknya menemui satu, kini dipanggil AB Aurigae b, pada kira-kira 100 Unit Astronomi dari AB Aurigae (setiap AU ialah jarak biasa antara Bumi dan Matahari). Itu lebih daripada dua kali ganda jarak antara Matahari dan Pluto. Lokasi itu meletakkan AB Aurigae b di dalam gelang debu dan dalam kedudukan di mana ia sepatutnya dapat mencipta jenis lengan lingkaran yang dilihat dalam gas antara habuk dan bintang. Itu juga sepatutnya berada di luar kawasan di mana ketumpatan jirim cukup tinggi untuk menjadi tuan rumah pembentukan planet biasa.

Tinjauan melalui arkib imej menunjukkan bahawa kami mempunyai petunjuk bahawa planet itu berada di sana untuk sekian lama. Imej dengan jelas menunjukkan bahawa AB Aurigae b sedang mengorbit.

Para penyelidik menggunakan pemodelan untuk menentukan saiz planet yang boleh menghasilkan cahaya yang kita lihat datang dari AB Aurigae b. Model-model tersebut mencadangkan bahawa, sementara planet ini masih berkemungkinan berkembang, ia sudah sekurang-kurangnya empat kali ganda jisim Musytari. Pendekatan alternatif untuk pemodelan menunjukkan bahawa ia berkemungkinan sembilan kali jisim Musytari. Dalam kedua-dua kes, planet ini pasti sesuai dengan kategori super-Musytari.

Pengimejan juga menunjukkan beberapa objek samar yang serupa dengan AB Aurigae b, tetapi lebih jauh (430 dan 580 AU). Ini mungkin planet tambahan, tetapi kami memerlukan pemerhatian tambahan untuk mengesahkannya.

Apa yang berlaku di sini?

Jadi apa yang berlaku di sini? Lebih dekat dengan bintang tuan rumah, gergasi gas dianggap terbentuk oleh pertambahan teras berbatu besar yang kemudiannya mula menarik dalam gas. Itu menambah jisim planet yang semakin meningkat dan meningkatkan lagi pertumbuhannya. Pertumbuhan lari ini terputus kerana gas yang menyuapnya akhirnya dipandu oleh sinaran bintang muda.

Walau bagaimanapun, pada jarak yang dilihat di sini, proses itu tidak mungkin berfungsi. Walaupun lebih banyak gas harus melekat lebih lama, tidak ada ketumpatan bahan yang cukup tinggi untuk membina teras yang besar. Pertumbuhan lari tidak akan bermula.

Alternatifnya ialah proses yang serupa dengan yang mencipta sistem bintang binari. Turun naik secara rawak dalam jumlah bahan menyebabkan kepekatan jirim yang melakukan fungsi yang serupa dengan teras berbatu. Dan kerana tapak pembentukan jauh dari bintang, terdapat peluang untuk proses pertumbuhan berterusan lebih lama, menghasilkan jupiter super.

Astronomi Alam Semula Jadi, 2022. DOI: 10.1038/s41550-022-01634-x (Mengenai DOI).

We would like to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Kami telah melihat bintang yang gagal bertukar menjadi planet gergasi


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/