Kapal angkasa bersaiz gelombang mikro dilancarkan untuk menguji orbit baharu antara Bumi dan bulan

Satelit kecil, dipanggil a CubeSat, adalah kira-kira sebesar ketuhar gelombang mikro dan beratnya hanya 55 paun (25 kilogram), tetapi ia akan menjadi yang pertama untuk menguji orbit bulan elips yang unik. CubeSat akan bertindak sebagai pencari laluan untuk Gateway, pos luar bulan yang mengorbit yang akan berfungsi sebagai stesen laluan antara Bumi dan bulan untuk angkasawan.

Orbit, yang dipanggil orbit halo rectilinear hampir, sangat memanjang dan memberikan kestabilan untuk misi jangka panjang sambil memerlukan sedikit tenaga untuk dikekalkan — itulah yang diperlukan oleh Gateway. Orbit wujud pada titik yang seimbang dalam graviti bulan dan Bumi.

Misi itu, yang dipanggil Eksperimen Teknologi Operasi dan Navigasi Sistem Penentududukan Autonomi Cislunar, dan dikenali sebagai CAPSTONE, telah dikeluarkan dari pad pelancaran pada hari Selasa pada 5:55 pagi ET. CubeSat dilancarkan di atas roket Electron Rocket Lab dari Kompleks Pelancaran 1 syarikat di New Zealand.

Ia akan mencapai titik orbit dalam masa tiga bulan dan kemudian menghabiskan enam bulan berikutnya di orbit. Kapal angkasa boleh menyediakan lebih banyak data tentang keperluan kuasa dan pendorongan untuk Gateway.

Orbit CubeSat akan membawa kapal angkasa dalam jarak 1,000 batu (1,609.3 kilometer) dari satu kutub bulan pada laluan terdekatnya dan dalam jarak 43,500 batu (70,006.5 kilometer) dari kutub lain setiap tujuh hari. Menggunakan orbit ini akan menjadi lebih cekap tenaga untuk kapal angkasa yang terbang ke dan dari Gateway kerana ia memerlukan kurang pendorongan daripada lebih banyak orbit bulat.

Kapal angkasa miniatur itu juga akan digunakan untuk menguji keupayaan komunikasi dengan Bumi dari orbit ini, yang mempunyai kelebihan paparan jelas Bumi sambil turut menyediakan liputan untuk kutub selatan bulan — tempat angkasawan Artemis pertama dijangka mendarat pada 2025 .

Lunar Reconnaissance Orbit NASA, yang telah mengelilingi bulan selama 13 tahun, akan menyediakan titik rujukan untuk CAPSTONE. Kedua-dua kapal angkasa akan berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain, membolehkan pasukan di darat mengukur jarak antara setiap satu dan rumah di lokasi tepat CAPSTONE.

Kerjasama antara kedua-dua kapal angkasa boleh menguji perisian navigasi autonomi CAPSTONE, dipanggil CAPS, atau Sistem Kedudukan Autonomi Cislunar. Jika perisian ini berfungsi seperti yang diharapkan, ia boleh digunakan oleh kapal angkasa masa hadapan tanpa bergantung pada penjejakan dari Bumi.

“Misi CAPSTONE adalah pelopor berharga bukan sahaja untuk Gateway, tetapi juga untuk kapal angkasa Orion dan Sistem Pendaratan Manusia,” kata Nujoud Merancy, ketua Pejabat Perancangan Misi Eksplorasi NASA di Johnson Space Center di Houston. “Gateway dan Orion akan menggunakan data daripada CAPSTONE untuk mengesahkan model kami, yang akan menjadi penting untuk operasi dan perancangan untuk misi masa depan.”

Satelit kecil dalam misi besar

Misi CAPSTONE ialah demonstrasi pantas dan kos rendah dengan niat untuk membantu meletakkan asas bagi kapal angkasa kecil masa depan, kata Christopher Baker, eksekutif program teknologi kapal angkasa kecil di Direktorat Misi Teknologi Angkasa NASA.

Misi kecil yang boleh disatukan dan dilancarkan dengan cepat pada kos yang lebih rendah bermakna mereka boleh mengambil peluang yang tidak dapat dilakukan oleh misi yang lebih besar dan lebih mahal.

“Selalunya dalam ujian penerbangan, anda belajar banyak, jika tidak lebih, daripada kegagalan daripada yang anda lakukan daripada kejayaan. Kami mampu untuk mengambil lebih banyak risiko, mengetahui bahawa terdapat kebarangkalian kegagalan, tetapi kami boleh menerima kegagalan itu dengan teratur. untuk beralih ke keupayaan maju,” kata Baker. “Dalam kes ini, kegagalan adalah satu pilihan.”

Pelajaran daripada misi CubeSat yang lebih kecil boleh memberitahu misi yang lebih besar di hadapan — dan CubeSats telah pun menuju ke destinasi yang lebih mencabar daripada orbit Bumi rendah.

Apabila pendarat InSight NASA dalam perjalanan hampir tujuh bulan ke Marikh pada 2018, ia tidak bersendirian. Dua kapal angkasa bersaiz beg pakaian, dipanggil MarCO, mengikuti InSight dalam perjalanannya. Mereka adalah satelit kiub pertama yang terbang ke angkasa lepas.

Semasa kemasukan, penurunan dan pendaratan InSight, satelit MarCO menerima dan menghantar komunikasi daripada pendarat untuk memberitahu NASA bahawa InSight berada dengan selamat di permukaan planet merah. Mereka diberi jolokan EVE dan WALL-E, untuk robot dari filem Pixar 2008.

Hakikat bahawa satelit-satelit kecil itu berjaya sampai ke Marikh, terbang di belakang InSight melalui angkasa, jurutera teruja. CubeSats terus terbang melepasi Marikh selepas InSight mendarat, tetapi senyap menjelang akhir tahun. Tetapi MarCO adalah ujian yang sangat baik tentang cara CubeSats boleh menandakan bersama pada misi yang lebih besar.

Kapal angkasa yang kecil tetapi perkasa ini sekali lagi akan memainkan peranan sokongan pada bulan September, apabila misi DART, atau Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, dengan sengaja akan merempuh Dimorphos bulan ketika ia mengorbit asteroid Didymos berhampiran Bumi untuk mengubah gerakan asteroid di angkasa lepas .

Perlanggaran akan direkodkan oleh LICIACube, atau Light Italian Cubesat untuk Pengimejan Asteroid, satelit kiub pendamping yang disediakan oleh Agensi Angkasa Itali. CubeSat bersaiz beg bimbit sedang dalam perjalanan menggunakan DART, yang dilancarkan pada November 2021, dan akan digunakan daripadanya sebelum kesan supaya ia boleh merekodkan perkara yang berlaku. Tiga minit selepas impak, CubeSat akan terbang dengan Dimorphos untuk menangkap imej dan video. Video impak akan distrim kembali ke Bumi.
The Misi Artemis I juga akan membawa tiga CubeSats saiz kotak bijirin yang sedang menumpang ke angkasa lepas. Secara berasingan, satelit-satelit kecil itu akan mengukur hidrogen di kutub selatan bulan dan memetakan mendapan air bulan, menjalankan penerbangan lunar, dan mengkaji zarah dan medan magnet yang mengalir dari matahari.

Misi yang lebih berpatutan

Misi CAPSTONE bergantung pada perkongsian NASA dengan syarikat komersial seperti Rocket Lab, Stellar Exploration, Terran Orbital Corporation dan Advanced Space. Misi lunar itu dibina menggunakan kontrak penyelidikan inovatif perniagaan kecil harga tetap — dalam masa kurang dari tiga tahun dan di bawah $30 juta.

Misi yang lebih besar boleh menelan belanja berbilion dolar. Penjelajah Perseverance, yang sedang meneroka di Marikh, menelan belanja lebih daripada $2 bilion dan misi Artemis I mempunyai anggaran kos $4.1 bilion, menurut audit oleh Pejabat Inspektor Jeneral NASA.

Keputusan percubaan terbaru roket mega moon akan menentukan hari pelancaran terakhir ke bulan

Kontrak jenis ini boleh mengembangkan peluang untuk misi kecil yang lebih mampu milik ke bulan dan destinasi lain sambil mewujudkan rangka kerja untuk sokongan komersial bagi operasi bulan masa depan, kata Baker.

Harapan Baker ialah misi kapal angkasa kecil dapat meningkatkan kadar penerokaan angkasa lepas dan penemuan saintifik — dan CAPSTONE dan CubeSats lain hanyalah permulaan.

We would like to thank the writer of this short article for this incredible material

Kapal angkasa bersaiz gelombang mikro dilancarkan untuk menguji orbit baharu antara Bumi dan bulan


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/