Kapal Angkasa Cygnus Berlabuh Berjaya Menggerakkan ISS dalam Ujian Penting

Kapal pengangkut Cygnus Northrop Grumman.

Kapal pengangkut Cygnus Northrop Grumman.
Foto: NASA

NASA menarik nafas lega berikutan demonstrasi yang berjaya di mana sebuah kapal pengangkut Cygnus yang berlabuh telah ditukar buat sementara waktu menjadi enjin penggalak untuk Stesen Angkasa Antarabangsa. Ujian yang menggalakkan menunjukkan NASA mempunyai cara untuk menyesuaikan orbit stesen angkasa sekiranya Rusia memutuskan untuk meninggalkan pos orbit, sebagai ketua ruang angkasa Rusia telah mengancam untuk melakukan.

Ujian bangkit semula terhad berlaku pada hari Sabtu 25 Jun dan ia berlangsung selama 5 minit dan 1 saat, Menurut kepada NASA. Kapal angkasa Northrop Grumman Cygnus berjaya menaikkan ketinggian Stesen Angkasa Antarabangsa kira-kira 582 kaki (161 meter) di apogee (jarak orbit terbesar objek ke Bumi) dan 2,641 kaki (805 meter) di perigee (jarak terdekat dengan Bumi). Stesen angkasa lepas mengorbit Bumi pada ketinggian kira-kira 260 batu (418 kilometer).

Bahawa Cygnus dapat melakukan prestasi ini bukanlah satu kejutan besar, kerana kenderaan itu melakukan ujian yang sama pada tahun 2018. Perbezaan di sini, bagaimanapun, ialah enjin halaju delta gimbal Cygnus digunakan untuk peningkatan semula, menjadikan misi ini “yang pertama menampilkan keupayaan yang dipertingkatkan ini sebagai perkhidmatan standard untuk NASA, “kata agensi angkasa lepas.

Ujian pada hari Sabtu adalah percubaan kedua untuk melakukan peningkatan semula ISS. Pada 20 Jun, NASA dan Northrop Grumman ditamatkan ujian selepas hanya 5 saat. Ujian yang baru selesai itu “memasukkan pelajaran yang dipelajari daripada [the] percubaan meningkatkan semula sebelum ini yang telah digantung sebagai langkah berjaga-jaga, “jelas Northrop Grumman dalam kenyataan akhbar. “Siasatan oleh jurutera menunjukkan bahawa parameter yang diperhatikan adalah seperti yang dijangkakan untuk peningkatan semula dan had penerbangan telah diselaraskan untuk percubaan yang berjaya pada hari Sabtu.”

Demonstrasi Cygnus sebagai penguat semula ISS ini berkemungkinan merupakan tindak balas kepada Dmitri Rogozin, ketua Roscosmos, mengancam untuk meninggalkan stesen angkasa kesemuanya, mungkin seawal 2025. Sekiranya Rusia meninggalkan ISS, ia akan mengalih keluar satu-satunya cara semasa yang lain untuk menggerakkan ISS: kapal angkasa Progress. ISS memerlukan pelarasan orbit dari semasa ke semasa, sama ada hasil daripada operasi biasa atau untuk mengelak sampah angkasa lepas.

“Peningkatan semula ISS menggunakan Cygnus ini menambah keupayaan kritikal untuk membantu mengekalkan dan menyokong stesen angkasa,” kata Steve Krein, naib presiden ruang sivil dan komersial dan sistem angkasa taktikal di Northrop Grumman, dalam kenyataan syarikat itu. “Ia juga menunjukkan keupayaan besar Cygnus menawarkan ISS dan usaha penerokaan angkasa lepas.”

Selain itu, Pesawat Ulang-alik Angkasa Lepas mampu berfungsi sebagai penggalak ISS, begitu juga dengan Kenderaan Pemindahan Automatik Agensi Angkasa Eropah, tetapi kedua-dua pilihan telah dihentikan. Dalam e-mel, Jonathan McDowell, ahli astrofizik di Pusat Astrofizik Harvard-Smithsonian, berkata modul Zvezda Rusia juga boleh melakukan silap mata, tetapi kenderaan Progress dikehendaki mengepam bahan api di Zvezda dan kemudian ditanggalkan sebelum bangkit semula. Sebelum ketibaan Zvezda, modul Zarya Rusia telah digunakan untuk peningkatan semula dari 1998 hingga 2000, tambah McDowell.

Ujian bangkit semula terhad selesai, NASA dan Northrop Grumman kini sedang menamatkan misi Cygnus tertentu ini. Pengangkut barang, bernama Penjual Piers, tiba di ISS pada 21 Februari dengan 8,300 paun bekalan, perkakasan dan kargo lain untuk NASA. Setakat 7:07 pagi ET Selasa, bagaimanapun, kenderaan itu tidak lagi disambungkan ke stesen angkasa. Kebakaran enjin yang menyahorbit dijadualkan pada hari Rabu 29 Jun untuk mendorong kemasukan merosakkan yang dirancang. Dipenuhi dengan sampah ISS, kapal pengangkut yang boleh dibelanjakan akan terbakar dengan selamat di atmosfera Bumi.

Lagi: Misi yang gagal ke Bulan ini mengingatkan kita bahawa pergi ke angkasa adalah sukar.

We want to give thanks to the writer of this article for this remarkable content

Kapal Angkasa Cygnus Berlabuh Berjaya Menggerakkan ISS dalam Ujian Penting


You can view our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/