Kapal angkasa DART NASA mencecah asteroid sasaran dalam ujian pertahanan planet pertama

26 Sept (Reuters) – Kapal angkasa DART NASA berjaya merempuh asteroid jauh pada kelajuan hipersonik pada hari Isnin dalam ujian pertama di dunia terhadap sistem pertahanan planet, yang direka untuk menghalang kemungkinan perlanggaran meteorit kiamat dengan Bumi.

Percubaan pertama manusia untuk mengubah gerakan asteroid atau mana-mana badan angkasa yang dimainkan dalam siaran web NASA dari pusat operasi misi di luar Washington, DC, 10 bulan selepas DART dilancarkan.

Strim langsung itu menunjukkan imej yang diambil oleh kamera DART sebagai kenderaan “impactor” berbentuk kiub, tidak lebih besar daripada mesin layan diri dengan dua tatasusunan suria segi empat tepat, berjalur ke asteroid Dimorphos, kira-kira sebesar stadium bola sepak, pada 7:14 malam EDT (2314 GMT) kira-kira 6.8 juta batu (11 juta km) dari Bumi.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Misi bernilai $330 juta, kira-kira tujuh tahun dalam pembangunan, telah direka untuk menentukan sama ada kapal angkasa mampu mengubah trajektori asteroid melalui daya kinetik semata-mata, menolaknya cukup untuk mengelakkan Bumi daripada bahaya.

Sama ada percubaan itu berjaya melangkaui kesan yang dimaksudkan tidak akan diketahui sehingga pemerhatian teleskop berasaskan darat selanjutnya terhadap asteroid bulan depan. Tetapi pegawai NASA memuji keputusan segera ujian hari Isnin, mengatakan kapal angkasa itu mencapai tujuannya.

“NASA berfungsi untuk faedah manusia, jadi bagi kami ia adalah pemenuhan muktamad misi kami untuk melakukan sesuatu seperti ini – demonstrasi teknologi yang, siapa tahu, suatu hari nanti boleh menyelamatkan rumah kami,” Timbalan Pentadbir NASA Pam Melroy, seorang angkasawan bersara , kata beberapa minit selepas impak.

DART, yang dilancarkan oleh roket SpaceX pada November 2021, melakukan sebahagian besar pelayarannya di bawah bimbingan pengarah penerbangan NASA, dengan kawalan diserahkan kepada sistem navigasi on-board autonomi pada jam terakhir perjalanan.

Impak bullseye petang Isnin telah dipantau dalam hampir masa nyata dari pusat operasi misi di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins di Laurel, Maryland.

Sorakan meletus dari bilik kawalan apabila imej kedua demi saat asteroid sasaran, yang ditangkap oleh kamera atas kapal DART, menjadi lebih besar dan akhirnya memenuhi skrin TV siaran web langsung NASA sejurus sebelum isyarat hilang, mengesahkan kapal angkasa itu telah merempuh Dimorphos .

Sasaran cakerawala DART ialah “bulan kecil” asteroid bujur dengan diameter kira-kira 560 kaki (170 meter) yang mengorbit asteroid induk lima kali lebih besar dipanggil Didymos sebagai sebahagian daripada pasangan binari dengan nama yang sama, perkataan Yunani untuk kembar.

Kedua-dua objek tidak memberikan sebarang ancaman sebenar kepada Bumi, dan saintis NASA berkata ujian DART mereka tidak boleh mencipta bahaya baharu secara tidak sengaja.

Dimorphos dan Didymos kedua-duanya kecil berbanding dengan asteroid Chicxulub yang dahsyat yang melanda Bumi kira-kira 66 juta tahun lalu, memusnahkan kira-kira tiga perempat daripada spesies tumbuhan dan haiwan dunia termasuk dinosaur.

Asteroid yang lebih kecil adalah lebih biasa dan menimbulkan kebimbangan teori yang lebih besar dalam jangka masa terdekat, menjadikan pasangan Didymos sesuai dengan subjek ujian untuk saiznya, menurut saintis NASA dan pakar pertahanan planet. Asteroid bersaiz Dimorphos, walaupun tidak mampu menimbulkan ancaman di seluruh planet, boleh meratakan bandar utama dengan serangan langsung.

Selain itu, kedekatan relatif kedua-dua asteroid dengan Bumi dan konfigurasi dwi menjadikannya ideal untuk misi bukti konsep pertama DART, singkatan untuk Ujian Pengalihan Asteroid Berganda.

MISI ROBOTIK BUNUH DIRI

Misi itu mewakili kejadian yang jarang berlaku di mana kapal angkasa NASA terpaksa terhempas untuk berjaya. DART terbang terus ke Dimorphos pada kelajuan 15,000 batu sejam (24,000 kph), mewujudkan daya yang diharapkan saintis cukup untuk mengalihkan landasan orbitnya lebih dekat dengan asteroid induk.

Jurutera APL berkata kapal angkasa itu berkemungkinan hancur berkeping-keping dan meninggalkan kawah hentaman kecil di permukaan asteroid yang bertaburan batu.

Pasukan DART berkata ia menjangka untuk memendekkan laluan orbit Dimorphos sebanyak 10 minit tetapi akan menganggap sekurang-kurangnya 73 saat sebagai kejayaan, membuktikan latihan itu sebagai teknik berdaya maju untuk memesongkan asteroid pada laluan perlanggaran dengan Bumi – jika ia pernah ditemui.

Satu dorongan ke asteroid berjuta-juta batu jauhnya bertahun-tahun lebih awal mungkin memadai untuk mengalihkannya dengan selamat.

Pengiraan awal lokasi permulaan dan tempoh orbit Dimorphos telah dibuat dalam tempoh pemerhatian enam hari pada bulan Julai dan akan dibandingkan dengan ukuran pasca kesan yang dibuat pada bulan Oktober untuk menentukan sama ada asteroid itu berganjak dan berapa banyak.

Ujian hari Isnin juga telah diperhatikan oleh kamera yang dipasang pada kapal angkasa mini bersaiz beg bimbit yang dikeluarkan dari DART hari lebih awal, serta oleh balai cerap berasaskan darat dan teleskop angkasa Hubble dan Webb, tetapi imej daripadanya tidak tersedia dengan serta-merta.

DART adalah yang terbaharu daripada beberapa misi NASA dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk meneroka dan berinteraksi dengan asteroid, sisa-sisa berbatu purba daripada pembentukan sistem suria lebih daripada 4.5 bilion tahun yang lalu.

Tahun lepas, NASA melancarkan siasatan dalam pelayaran ke gugusan asteroid Trojan yang mengorbit berhampiran Musytari, manakala kapal angkasa lepas ambil dan pergi OSIRIS-REx sedang dalam perjalanan pulang ke Bumi dengan sampel yang dikumpul pada Oktober 2020 daripada asteroid Bennu.

Bulan kecil Dimorphos ialah salah satu objek astronomi terkecil yang menerima nama kekal dan merupakan salah satu daripada 27,500 asteroid dekat Bumi yang diketahui dari semua saiz yang dijejaki oleh NASA. Walaupun tidak ada yang diketahui menimbulkan bahaya yang boleh diramalkan kepada manusia, NASA menganggarkan bahawa banyak lagi asteroid kekal tidak dapat dikesan di sekitar Bumi.

(Kisah ini membetulkan nama dalam perenggan 6 kepada Pam dari Palm)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Steve Gorman di Los Angeles; Laporan tambahan oleh Joey Roulette di Los Angeles; Penyuntingan oleh Sandra Maler dan Stephen Coates

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to thank the author of this post for this incredible content

Kapal angkasa DART NASA mencecah asteroid sasaran dalam ujian pertahanan planet pertama


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/