Kapal angkasa Lucy NASA bertanya khabar kepada Bumi dalam perjalanan untuk mengkaji asteroid Trojan

Setahun selepas dilancarkan, kapal angkasa Lucy NASA dizum oleh Bumi yang menangkap imej planet asal kita sambil meneruskan perjalanan selama 12 tahun untuk mengkaji asteroid yang dianggap sebagai fosil sistem suria kita.

Lucy akan melakukan tiga flyby Bumi, setiap satu memberikan rangsangan bantuan graviti ke angkasa lepas untuk mengkaji sekumpulan objek yang dikenali sebagai asteroid Trojan. Asteroid ini terdiri daripada bahan yang sama seperti planet gergasi sistem suria kita: Musytari, Zuhal dan Uranus.

Dikaitkan dengan Musytari kerana asteroid berada pada laluan orbit yang sama, dua kumpulan asteroid Trojan mengezum mendahului Musytari dan mengekori di belakang gergasi gas itu.

BAGAIMANA MENONTON CUACA FOX

Lucy dinamakan sempena fosil yang ditemui di Ethiopia pada tahun 1974. Rangka itu, salah satu nenek moyang tertua manusia yang diketahui, dinamakan sempena lagu The Beatles “Lucy In The Sky With Diamonds” selepas malam meraikan penemuan itu sambil mendengar lagu kumpulan itu. .

United Launch Alliance berjaya menghantar Lucy ke orbit sejurus sebelum matahari terbit pada 16 Okt. 2021melancarkan roket Atlas V dari Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida.

Menurut NASA, Lucy meninjau Bumi setahun kemudian, datang sedekat 220 batu di atas permukaan. Gerakan ini menembak Lucy ke angkasa pada orbit dua tahun sebelum kapal angkasa kembali untuk bantuan graviti kedua. Kapal angkasa itu akan menemui asteroid Trojan pertamanya pada tahun 2027 sebelum katapel terakhir oleh Bumi pada tahun 2030.

Pertemuan rapat itu adalah peluang untuk pasukan Lucy di Bumi untuk menentukur instrumen kapal angkasa dengan memotret Bumi dan bulan. Imej-imej itu diambil oleh sistem Kamera Penjejakan Terminal Lucy (T2CAM), sepasang kamera yang dikendalikan oleh Lockheed Martin yang kemudiannya akan menjejaki asteroid Trojan semasa pertemuan Lucy.

Tubuh Lucy adalah kira-kira saiz peti sejuk dalam yang besar dan mempunyai dua sayap solar besar yang terbentang 24 kaki setiap satu untuk menggerakkan misi. Walau bagaimanapun, sejurus selepas pelancaran, jurutera NASA mendapati salah satu sayap Lucy tidak terbuka dengan betul, dan pasukan terpaksa menyelesaikan masalah itu. Sayapnya kini kira-kira 355 darjah daripada 360 darjah terbuka, tetapi walaupun perbezaan kecil itu bermakna mengubah rancangan permainan Lucy untuk katapel Bumi.

“Dalam rancangan asal, Lucy sebenarnya akan melepasi kira-kira 30 batu lebih dekat ke Bumi, ” kata pengurus projek Lucy Rich Burns, dengan Pusat Penerbangan Angkasa Goddard NASA. “Bagaimanapun, apabila menjadi jelas bahawa kami mungkin perlu melaksanakan flyby ini dengan salah satu tatasusunan solar tidak selakkami memilih untuk menggunakan sedikit rizab bahan api kami supaya kapal angkasa melepasi Bumi pada ketinggian sedikit lebih tinggi, mengurangkan gangguan daripada seretan atmosfera pada susunan suria kapal angkasa.”

Trajektori Lucy membawa kapal angkasa melalui kawasan sesak di orbit Bumi rendah yang penuh dengan satelit dan serpihan. Pasukan itu menyediakan dua gerakan berbeza sekiranya Lucy berisiko berlanggar dengan sekeping sampah angkasa lepas. Kira-kira 12 jam sebelum pendekatan terdekat, kapal angkasa itu melaksanakan salah satu gerakan untuk mengelakkan sebarang perlanggaran yang berpotensi membawa bencana.

Kebetulan gambar Bumi Lucy termasuk Hadar, Ethiopia, yang merupakan rumah kepada fosil berusia 3.2 juta tahun yang dinamakan kapal angkasa itu.

Lintasan Bumi Lucy lebih dekat daripada orbit Stesen Angkasa Antarabangsa dan bahkan boleh dilihat oleh orang di Bumi di Australia Barat dan sebahagian AS.

We would like to thank the writer of this short article for this outstanding material

Kapal angkasa Lucy NASA bertanya khabar kepada Bumi dalam perjalanan untuk mengkaji asteroid Trojan


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/