Kapal angkasa Marikh merekodkan serangan meteor yang menjadikan kawah selebar ratusan kaki

dua Nasa kapal angkasa di Marikh – satu di permukaan dan satu lagi di orbit – telah merekodkan serangan meteor terbesar dan hentaman kawah.

Serangan berkelajuan tinggi tahun lalu menghantar gelombang seismik beralun beribu-ribu batu Marikhyang pertama kali dikesan berhampiran permukaan planet lain, dan mengukir kawah sepanjang hampir 500 kaki (150 meter), lapor saintis pada hari Khamis dalam jurnal Science.

Yang lebih besar daripada dua serangan itu menghasilkan kepingan ais bersaiz batu, yang boleh membantu penyelidik mencari cara angkasawan masa depan boleh memanfaatkan sumber semula jadi Marikh.

Pendarat InSight mengukur kejutan seismik, manakala Mars Reconnaissance Orbiter memberikan gambar yang menakjubkan tentang kawah yang terhasil.

Menggambar kawah “sudah besar”, tetapi memadankannya dengan riak seismik adalah satu bonus, kata Liliya Posiolova dari Malin Angkasa Sistem Sains di San Diego, dan pengarang bersama kajian itu. “Kami sangat bertuah.”

Pendarat InSight Nasa mengukur kejutan seismik, yang pertama kali dikesan berhampiran permukaan planet lain. Gambar: Mike Blake/Reuters

Atmosfera Marikh adalah nipis tidak seperti di Bumi, di mana atmosfera tebal menghalang kebanyakan batu angkasa daripada sampai ke tanah, sebaliknya memecahkan dan membakarnya.

Kajian berasingan bulan lepas mengaitkan siri kesan meteoroid Marikh yang lebih kecil baru-baru ini dengan kawah yang lebih kecil lebih dekat dengan InSight, menggunakan data dari pendarat dan pengorbit yang sama.

Pemerhatian kesan datang ketika InSight menghampiri penghujung misinya kerana kuasa yang semakin berkurangan, panel solarnya diselubungi ribut debu. InSight mendarat di dataran khatulistiwa Marikh pada 2018 dan sejak itu telah merekodkan lebih daripada 1,300 gempa bumi.

“Ia akan menyayat hati apabila kami akhirnya kehilangan komunikasi dengan InSight,” kata Bruce Banerdt dari Makmal Pendorong Jet Nasa, ketua saintis pendarat yang mengambil bahagian dalam kajian itu. “Tetapi data yang dihantar kepada kami pasti akan membuat kami sibuk untuk tahun-tahun akan datang.”

Banerdt menganggarkan pendarat itu mempunyai antara empat hingga lapan minggu lagi sebelum bekalan elektrik habis.

Batuan angkasa yang masuk adalah diameter antara 16 kaki dan 40 kaki (5 meter dan 12 meter), kata Posiolova. Kesan yang didaftarkan kira-kira magnitud 4.

Yang lebih besar daripada dua melanda Disember lalu kira-kira 2,200 batu (3,500km) dari InSight, mewujudkan kawah kira-kira 70 kaki (21 meter) dalam. Kamera pengorbit menunjukkan serpihan tercampak sehingga 25 batu (40km) dari hentaman, serta tompokan ais putih di sekitar kawah, air paling beku yang diperhatikan di latitud rendah itu, kata Posiolova.

Imej hitam dan putih menunjukkan tapak Marikh sebelum dan selepas meteoroid melanda. Kawah yang jelas kelihatan dalam imej selepas itu.
Batu angkasa lepas yang melanda permukaan Marikh Disember lalu mencipta kawah kira-kira 70 kaki dalam. Gambar: AP

Posiolova melihat kawah itu awal tahun ini selepas mengambil gambar tambahan wilayah itu dari orbit. Kawah itu hilang dari gambar terdahulu, dan selepas meneliti arkib, dia menentukan kesannya hingga akhir Disember. Dia teringat peristiwa seismik besar yang dirakam oleh InSight pada masa itu dan dengan bantuan daripada pasukan itu, memadankan lubang baru dengan apa yang sudah pasti serangan meteoroid. Gelombang letupan itu jelas kelihatan.

Bacaan seismik daripada dua kesan menunjukkan kerak Marikh yang lebih padat di luar lokasi InSight.

“Kami masih mempunyai perjalanan yang panjang untuk memahami struktur dalaman dan dinamik Marikh, yang sebahagian besarnya masih misteri,” kata Doyeon Kim dari Institut Geofizik ETH Zurich di Switzerland, yang merupakan sebahagian daripada penyelidikan itu.

Para saintis luar berkata pendarat masa depan dari Eropah dan China akan membawa seismometer yang lebih maju. Misi masa depan akan “melukiskan gambaran yang lebih jelas” tentang bagaimana Marikh berkembang, Yingjie Yang dan Xiaofei Chen dari Universiti Sains dan Teknologi Selatan China di Shenzhen menulis dalam editorial yang disertakan.

We would love to give thanks to the writer of this article for this awesome web content

Kapal angkasa Marikh merekodkan serangan meteor yang menjadikan kawah selebar ratusan kaki


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/