Kapal angkasa NASA akan menghempas asteroid pada hari Isnin – jika semuanya berjalan lancar

Kadar denyutan jantung meningkat di pinggir bandar Washington, di mana para saintis dan jurutera pada petang Isnin berharap untuk menyaksikan kapal angkasa bersaiz mesin layan diri yang berada 7 juta batu dari Bumi merempuh asteroid.

Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, dan undang-undang graviti dan gerakan tidak berubah pada saat akhir, ini akan berlaku pada 7:14 malam waktu Timur — atau, tepatnya: 7:14:23.

Tiada apa-apa yang dipertaruhkan di sini, selain daripada menunjukkan teknologi yang suatu hari nanti mungkin menyelamatkan tamadun.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa asteroid yang disasarkan bukanlah ancaman kepada Bumi dan tidak melakukan apa-apa kesalahan untuk mendapat perhatian ini. Tetapi perlanggaran angkasa lepas adalah saat yang kritikal untuk Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART), ujian pertama “pertahanan planet” NASA.

Misi ini direka bentuk untuk menunjukkan cara “pemecat kinetik” boleh memesongkan asteroid berbahaya yang mungkin menyerang Bumi. Disana ada banyak batu angkasa di luar sana itu boleh mengganggu perjalanan kami yang biasanya damai mengelilingi matahari. Strategi umum dalam pertahanan planet adalah untuk mengubah orbit asteroid supaya, walaupun ia mendekati Bumi, ia akan melalui tanpa bahaya.

Ahli pasukan DART yakin mereka akan berjaya, tetapi mereka mengakui ini bukan slam dunk. Kapal angkasa boleh terlepas. Tidak akan ada penghiburan bagi para saintis dan jurutera jika mereka hampir mencapai sasaran. Ini bukan ladam atau bom tangan: Tutup tidak dikira apabila anda cuba mengubah halatuju asteroid.

“Kejayaan misi cukup jelas: Anda perlu memukul asteroid itu,” kata Elena Adams, seorang jurutera di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins di Laurel, Md., yang menjalankan misi di bawah kontrak dengan NASA.

Asteroid itu dipanggil Dimorphos. Diameternya kira-kira 500 kaki. Tiada siapa yang tahu dengan tepat bagaimana rupanya. Ia hanyalah gumpalan kabur dalam teleskop. Kali pertama Earthlings akan melihatnya dengan baik adalah kurang daripada sejam sebelum kesan.

Dimorphos mengorbit asteroid lain yang lebih besar, bernama Didymos (bahasa Yunani untuk “kembar”), ketika kedua-duanya meluncur mengelilingi matahari. Asteroid “binari” sedemikian adalah perkara biasa.

Kapal angkasa itu dilancarkan November lalu dari California. Asteroid yang lebih besar berfungsi sebagai bintang panduan misi. Tetapi hanya asteroid yang lebih kecil menjadi sasaran. Apabila kapal angkasa menghampiri Didymos yang besar, ia sepatutnya melihat Dimorphos kecil berayun-ayun dari belakang rakannya. Ia akan menjadi perlanggaran langsung.

Keadaan pasti akan menjadi tegang di bilik Gerakan Misi di Laurel. Makmal Fizik Gunaan mengendalikan banyak penyelidikan kerajaan terperingkat tetapi kadangkala melakukannya misi angkasa yang bagus. Tujuh tahun lalu ia berjaya menerbangkan NASA Kapal angkasa New Horizons oleh Pluto dan mendapat imej dekat pertama planet kerdil.

Beginilah cara NASA merancang untuk memukul asteroid

Misi ini serupa kerana ia penuh dengan kesukaran dan ketidakpastian. Kapal angkasa mesti membuat keputusan pelayaran detik terakhir yang penting secara autonomi. Menerbangkan kapal angkasa pada kelajuan tinggi – kira-kira 14,000 batu sejam – ke dalam asteroid yang agak kecil adalah sesuatu yang belum pernah dilakukan oleh sesiapa pun sebelum ini.

Jika kapal angkasa DART terlepas sasaran, ia secara teorinya akan mempunyai peluang kedua untuk pertemuan hebat dengan Dimorphos dalam dua tahun lagi — tetapi jurutera tidak terfikir untuk mengambil mulligan.

Misi sains angkasa lepas oleh NASA dan agensi angkasa Jepun mengambil sampel asteroid, tetapi ia telah dikoreografikan dengan teliti dengan melibatkan pendekatan secara beransur-ansur. DART membayangkan kemalangan berkelajuan tinggi. Para saintis dan jurutera di sebalik misi itu berkata mereka tidak akan tahu sama ada mereka akan terkena asteroid sehingga kira-kira 20 saat sebelum kesan.

“Asteroid sangat gelap,” kata Adams. “Kami perlu memukul sesuatu yang sebesar dua stadium. Anda tidak boleh melihat mereka sehingga kira-kira sejam sebelum memukul mereka …. Walaupun begitu, ia hanya satu piksel dalam kamera kami.”

Jurutera misi membuat pelarasan terakhir mereka pada trajektori kapal angkasa, tetapi pendekatan terakhir, dalam beberapa jam sebelum perlanggaran yang dijangkakan, akan diautomasikan. Kamera di atas kapal angkasa akan menangkap imej asteroid yang lebih kecil sambil pada masa yang sama membantu kenderaan sifar masuk ke sasaran.

Perlawanan akhir imej dipancarkan oleh kamera kapal angkasa akan menunjukkan titik putih kecil yang tumbuh menjadi sesuatu yang lebih cerah, lebih besar dan lebih asteroid. Kemudian, jika semuanya berjalan seperti yang diharapkan, Dimorphos akan kelihatan begitu besar sehingga memenuhi bidang pandangan.

Dan itu akan menjadi perkara terakhir sesiapa sahaja akan melihat sebagai kapal angkasa membuat pengorbanan muktamad.

Teleskop di Bumi serta Webb dan Hubble di angkasa juga akan memerhati kesannya.

Asteroid yang paling membimbangkan dengan kesan iklim global yang berpotensi adalah yang lebih besar daripada diameter 1 kilometer. Mereka adalah yang paling mudah dikesan. Lebih daripada 95 peratus daripada anggaran populasi batu pembunuh seperti itu telah dikenal pasti, kata saintis planet Nancy Chabot, ketua penyelarasan DART.

Kurang daripada separuh daripada asteroid antara 140 meter dan 1 kilometer telah dikenal pasti. Itu usaha berterusan. Batu dalam julat saiz itu – dan Dimorphos adalah salah satu daripadanya – boleh menghapuskan bandar utama dengan pukulan langsung. Chabot berkata pengesanan awal adalah kunci kepada pertahanan planet.

“Ini adalah sesuatu yang anda tidak lakukan saat akhir. Ini adalah sesuatu yang anda lakukan bertahun-tahun lebih awal,” katanya.

NASA dan rakan kongsinya mempunyai katalog 30,000 objek pada ketika ini, kata pegawai pertahanan planet agensi itu, Lindley Johnson. Para saintis boleh mengira orbit mereka untuk beberapa dekad ke masa hadapan, tetapi apabila garis masa semakin panjang, ketidakpastian orbit meningkat.

Tiada asteroid berbahaya pada masa ini nampaknya berada di landasan untuk menghempas ke Bumi, sehingga tahap perkara ini boleh dikira, kata Johnson. Tetapi dia akan menonton ujian pengalihan asteroid malam Isnin dengan teliti.

“Kita mesti mempunyai teknologi sedemikian,” katanya. “Adalah bijak bagi kami untuk menguji semuanya lebih awal, jadi kami tidak cuba melakukannya buat kali pertama apabila kami benar-benar memerlukannya untuk berfungsi.”

We wish to thank the writer of this post for this amazing material

Kapal angkasa NASA akan menghempas asteroid pada hari Isnin – jika semuanya berjalan lancar


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/