Kapal angkasa NASA memerhati ‘perisai badan’ batu asteroid Bennu

Imej ini menunjukkan permukaan asteroid Bennu yang dilitupi batu. Ia diambil oleh kamera PolyCam pada kapal angkasa OSIRIS-REx NASA pada 11 April 2019 dari jarak 2.8 batu (4.5 km). Medan pandangan ialah 211 kaki (64.4 m), dan batu besar di sudut kanan atas imej adalah 50 kaki (15.4 m) tinggi. Apabila imej itu diambil, kapal angkasa itu berada di atas hemisfera selatan, menghalakan PolyCam jauh ke utara dan ke barat. Kredit: NASA/Goddard/University of Arizona

Permukaan asteroid Bennu yang dilitupi batu memberikannya perlindungan terhadap kesan meteoroid kecil, menurut pemerhatian kawah oleh kapal angkasa OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) NASA.

“Pemerhatian ini memberi gambaran baharu tentang cara asteroid seperti Bennu bertindak balas terhadap kesan bertenaga,” kata Edward (Beau) Bierhaus dari Lockheed Martin Space, Littleton, Colorado, pengarang utama kertas kerja yang diterbitkan dalam edisi bulan ini. Geosains Alam Semula Jadi.

Bennu ialah asteroid “timbunan runtuhan”, bermakna ia terbentuk daripada serpihan asteroid yang lebih besar yang telah musnah akibat hentaman purba. Serpihan daripada perlanggaran itu bergabung di bawah graviti lemah mereka sendiri untuk membentuk Bennu.

Pasukan ini menggunakan set data global beresolusi tinggi yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk memeriksa kawah di Bennu: imej daripada OSIRIS-REx Camera Suite dan data ketinggian permukaan (topografi) yang diperoleh daripada OSIRIS-REx Laser Altimeter, instrumen julat laser (lidar) pada kapal angkasa.

“Mengukur kawah dan populasi mereka di Bennu sangat menarik,” kata David Trang dari Universiti Hawaii di Mānoa, Honolulu, pengarang bersama kertas itu. “Di Bennu, kami menemui sesuatu yang unik untuk badan kecil dan berbatu, yang meluaskan pengetahuan kami tentang kesan.”

Para saintis planet boleh menganggarkan umur permukaan dengan mengukur kelimpahan dan saiz kawah. Kawah kesan terkumpul dari semasa ke semasa, jadi permukaan dengan banyak kawah lebih tua daripada permukaan dengan sedikit kawah. Juga, saiz kawah bergantung pada saiz impak, dengan impak yang lebih besar biasanya membuat kawah yang lebih besar. Kerana meteoroid kecil jauh lebih banyak daripada meteoroid besar, objek angkasa seperti asteroid biasanya mempunyai lebih banyak kawah kecil daripada yang besar.

Kawah Bennu yang lebih besar mengikut corak ini, dengan bilangan kawah berkurangan apabila saiznya bertambah. Walau bagaimanapun, untuk kawah yang lebih kecil daripada diameter kira-kira 6.6 hingga 9.8 kaki (sekitar 2–3 meter), arah aliran adalah ke belakang, dengan bilangan kawah berkurangan apabila saiznya berkurangan. Ini menunjukkan sesuatu yang luar biasa sedang berlaku di permukaan Bennu.

Para penyelidik berpendapat bahawa kelimpahan batu-batu Bennu bertindak sebagai perisai, menghalang banyak meteoroid kecil daripada membentuk kawah. Sebaliknya, kesan ini lebih berkemungkinan memecahkan batu atau serpihan dan memecahkannya. Selain itu, beberapa pemberat yang berjaya melalui batu-batu besar membuat kawah yang lebih kecil berbanding jika permukaan Bennu dilitupi zarah yang lebih kecil dan lebih seragam, seperti pasir pantai.

Aktiviti ini menyebabkan permukaan Bennu berubah secara berbeza daripada objek dengan permukaan berbutir halus atau pepejal. “The anjakan atau gangguan individu atau kumpulan kecil batu oleh hentaman kecil mungkin merupakan salah satu proses yang bertindak paling pantas pada permukaan asteroid longgokan runtuhan. Mengenai Bennu, ini menyumbang untuk menjadikan permukaan kelihatan berkali-kali lebih muda daripada pedalaman,” kata Bierhaus.


Mengkaji kawah di asteroid Bennu menunjukkan berapa lama ia telah mengorbit berhampiran Bumi


Maklumat lanjut:
EB Bierhaus et al, Populasi kawah pada asteroid (101955) Bennu menunjukkan perisai hentaman dan permukaan muda, Geosains Alam Semula Jadi (2022). DOI: 10.1038/s41561-022-00914-5

Petikan: Kapal angkasa NASA memerhati ‘perisai badan’ batu asteroid Bennu (2022, 16 Jun) yang diperoleh pada 17 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome content

Kapal angkasa NASA memerhati ‘perisai badan’ batu asteroid Bennu


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/