Kapal angkasa terhempas ke asteroid pada kelajuan 15K mph bukanlah eksperimen NASA yang memanjakan diri, tulis TOM LEONARD

Suatu hari pada penghujung September sebuah kapal angkasa berbentuk kotak seberat kira-kira setengah tan akan merempuh asteroid tujuh juta batu jauhnya dari Bumi pada kelajuan 15,000mph, dalam usaha untuk menjatuhkannya ke orbit baharu.

Misi bunuh diri oleh sebuah kraf sebesar kereta golf ini bukan sekadar percubaan memanjakan diri yang diimpikan oleh saintis NASA dengan wang untuk dibakar.

Masa depan umat manusia boleh bergantung pada kejayaannya kerana Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART, ringkasnya) bernilai $330 juta (£269 juta) mungkin memberikan jawapan kepada masalah yang menyibukkan ahli astronomi selama berabad-abad: apa yang perlu dilakukan apabila asteroid sedang dalam laluan perlanggaran dengan planet kita.

‘Ini adalah misi untuk planet Bumi – semua orang di Bumi – kerana kita semua akan terancam,’ kata Pentadbir NASA Bill Nelson, yang menambah bahawa Dart telah ‘menukar fiksyen sains menjadi fakta sains’.

Misi DART akan mencapai peringkat terakhirnya pada akhir tahun ini apabila objek itu mencapai asteroid Dimorphos

Sejak tahun 1980-an, apabila saintis mula-mula menyedari bahawa kawah Chicxulub seluas enam batu di Semenanjung Yucatan Mexico telah ditinggalkan oleh asteroid yang kesannya mencetuskan kemusnahan besar-besaran semua dinosaur bukan burung, Hollywood telah berpegang pada potensi blockbuster jalan cerita sebegitu.

Filem-filem seperti Armageddon, Deep Impact dan, yang terbaru, Don’t Look Up, semuanya telah memperoleh berjuta-juta di Box Office dengan memainkan ketakutan kita terhadap kejadian peringkat kepupusan yang dicetuskan oleh asteroid yang membunuh planet.

Dan, menurut NASA, ketakutan sedemikian tidak salah tempat. Ia telah mengklasifikasikan kira-kira 28,000 asteroid sebagai objek ‘dekat Bumi’ dan saintisnya percaya mungkin terdapat beribu-ribu yang cukup besar untuk menyebabkan kerosakan besar sekiranya ia melanda Bumi.

Hampir 200 kawah hentaman yang setakat ini ditemui di seluruh dunia adalah bukti fakta bahawa Bumi telah dihempap ​​sedikit oleh asteroid selama beribu tahun.

Digambarkan ialah roket SpaceX Falcon 9 yang membawa DART keluar dari planet apabila ia dilancarkan pada November 2021

Digambarkan ialah roket SpaceX Falcon 9 yang membawa DART keluar dari planet apabila ia dilancarkan pada November 2021

Peranan misi DART adalah untuk menguji keberkesanan kaedah pesongan asteroid yang melibatkan ‘pengimpak kinetik’, dalam kes ini kapal angkasa bergerak lebih daripada empat batu sesaat.

NASA berharap untuk memastikan bahawa jika anda memukul asteroid atau komet dengan cukup kuat semasa ia cukup jauh dari Bumi, anda boleh melanggarnya supaya ia tidak pernah mengenai kami.

Dilancarkan pada Jun tahun lalu di atas salah satu roket SpaceX Falcon 9 milik Elon Musk dari pangkalan tentera udara di California, Dart akan menyasarkan ‘moonlet’ kecil, atau bulan kecil, hanya 530 kaki lebar dipanggil Dimorphos, yang mengorbit asteroid yang lebih besar Didymos, sebuah Batu berdiameter 2,560 kaki.

Kedua-duanya tidak berada di laluan perlanggaran dengan Bumi dan mereka dipilih kerana walaupun Dimorphos berjaya dialihkan, tiada risiko ia datang ke mana-mana berhampiran kita.

Sebaik sahaja berada dalam sistem Didymos, ia akan memukul anak bulan secara langsung, dikuasakan oleh sistem pendorong elektriknya yang dijana oleh panel solar sepanjang 28 kaki.

Lebih banyak bahan daripada asteroid yang dihancurkan oleh Dimorphos oleh hentaman, lebih banyak ia akan dialihkan dari laluannya.

Para saintis menjangkakan kesannya akan menghantar asteroid kecil itu ke orbit yang lebih ketat di sekeliling yang lebih besar. Kapal angkasa pula akan musnah.

Semua ini akan dirakam oleh satelit kecil buatan Itali yang dibawa pada DART, yang akan dikeluarkan beberapa hari sebelum kapal angkasa itu mencecah asteroid, supaya ia boleh merekodkan kesan perlanggaran itu.

Sementara itu, kamera on-board akan menghantar gambar momen impak.

Para saintis juga akan dapat menjejaki apa yang berlaku melalui teleskop dari Bumi dan, empat tahun kemudian oleh satelit lain, Hera, yang akan dilancarkan pada 2024 oleh Agensi Angkasa Eropah.

Kapal angkasa itu telah dikuasakan menggunakan dua Roll Out Solar Arrays (ROSA), yang membekalkannya dengan kuasa solar

Kapal angkasa itu telah dikuasakan menggunakan dua Roll Out Solar Arrays (ROSA), yang membekalkannya dengan kuasa solar

Agak masuk akal untuk mencari cara menangani asteroid yang masuk kerana, tidak seperti ancaman semula jadi lain seperti gempa bumi dan gunung berapi, kita boleh melihat satu akan datang apabila ianya sudah bertahun-tahun lagi.

Dan pakar secara amnya percaya ini adalah persoalan bila, bukan jika, Bumi perlu berurusan dengannya.

Seperti yang telah kita lihat, Hollywood telah lama memahami fakta bahawa asteroid layak untuk rawatan filem bencana.

Tidak dapat dielakkan, kaedah yang mereka impikan untuk mengelakkan kemusnahan dunia yang akan berlaku adalah lebih dramatik daripada DART.

Dalam filem Armageddon 1998, sepasukan penggerudi minyak laut dalam yang sukar diketuai oleh Bruce Willis, dihantar ke angkasa untuk menangani asteroid sebesar Texas yang akan melanda Bumi – menghapuskan semua kehidupan – dalam 18 hari .

Versi lanjutan Space Shuttle mendaratkan mereka di atas batu tempat mereka meletupkan bom nuklear, membelah asteroid itu kepada dua bahagian yang kedua-duanya terbang dengan selamat melepasi planet ini.

Plot itu tidak sepenuhnya menggelikan — NASA sebenarnya telah melatih angkasawan tentang bagaimana mereka sebenarnya boleh mendarat dan berjalan di atas asteroid, mencipta semula keadaan hampir graviti sifar di dasar laut di luar pantai Florida.

Kemungkinan senario yang telah dicadangkan untuk pendaratan asteroid boleh termasuk misi untuk mengumpul sampel batu – asteroid diketahui kadangkala mengandungi unsur-unsur yang jarang berlaku – atau untuk memasang enjin roket pada permukaannya yang kemudiannya boleh dinyalakan untuk mengubah trajektorinya.

Tetapi bagi meletupkan asteroid, saintis percaya bahawa walaupun ia mungkin (dan selepas berabad-abad dipukul di angkasa, mereka sangat tahan lasak), tarikan graviti terasnya sebenarnya akan memaksa batu itu kembali bersatu.

Apabila ia tiba di Dimoprhos ia akan terhempas terlebih dahulu ke asteroid dalam usaha untuk melencongkan laluannya

Apabila ia tiba di Dimoprhos ia akan terhempas terlebih dahulu ke asteroid dalam usaha untuk melencongkan laluannya

Alternatif yang dianggap saintis mungkin berkesan adalah dengan meletupkan bom nuklear atau peluru berpandu berhampiran asteroid, tetapi menggunakan senjata nuklear di angkasa adalah dilarang di bawah undang-undang antarabangsa, jadi ujian tesis berisiko itu paling tidak mungkin untuk masa sekarang.

Teori lain ialah graviti yang dikenakan oleh kapal angkasa yang terbang dekat – apa yang dikenali sebagai ‘traktor graviti’ – mungkin cukup untuk mendorong asteroid ke laluan baharu.

Walau bagaimanapun, selain daripada kebijaksanaan mempertaruhkan segala-galanya ke atas Bruce Willis, mungkin sebab utama Armageddon sangat tidak realistik ialah skala masanya.

Menurut Nancy Chabot, seorang saintis projek untuk DART, kapal angkasa tidak dapat dilancarkan pada saat-saat akhir untuk menyelamatkan Bumi.

‘Ini adalah sesuatu yang anda lakukan lima, sepuluh, 15, 20 tahun lebih awal — dorong asteroid perlahan-lahan supaya ia hanya belayar dengan riang dalam perjalanannya dan tidak menjejaskan Bumi,’ katanya.

Dimorphos mengorbit asteroid yang lebih besar yang dipanggil Didymos dan dipilih kerana walaupun ada masalah, ia tidak bahaya untuk berada di laluan perlanggaran dengan Bumi

Dimorphos mengorbit asteroid yang lebih besar yang dipanggil Didymos dan dipilih kerana walaupun ada masalah, ia tidak bahaya untuk berada di laluan perlanggaran dengan Bumi

Tidak mengapa jika anda mempunyai amaran yang mencukupi.

Walaupun hampir semua asteroid ‘berhampiran Bumi’ terbesar telah pun ditemui dan tiada satu pun daripadanya berisiko mengenai kita dalam sekurang-kurangnya abad yang akan datang, daripada 28,000 dianggarkan berada di luar sana yang mempunyai lebar sekurang-kurangnya 460 kaki, hanya 10,000 telah dikesan.

Dan yang terkecil pun sudah cukup besar untuk menghancurkan sebuah negara kecil AS.

Para saintis sentiasa mengambil gambar angkasa lepas mencari asteroid baharu, menggunakan komputer untuk mengesan sebarang tanda pergerakan, contohnya apabila sesuatu melintas di hadapan bintang yang jauh.

Walau bagaimanapun, asteroid yang lebih kecil bersinar lebih malap dan perlu datang agak dekat dengan Bumi sebelum ia diperhatikan.

Asteroid bersaiz gunung yang dikenali sebagai 1998 OR2 melepasi Bumi dalam apa yang dipanggil NASA sebagai ‘pendekatan dekat’ – sebenarnya, 3.9 juta batu jauhnya – dua tahun lalu.

Rancangan masa depan boleh melihat angkasawan mendarat di asteroid sendiri untuk mengumpul sampel batu atau cuba mengalihkan laluan mereka dengan memasang enjin roket pada objek

Rancangan masa depan boleh melihat angkasawan mendarat di asteroid sendiri untuk mengumpul sampel batu atau cuba mengalihkan laluan mereka dengan memasang enjin roket pada objek

Pada tahun 1999, dunia pemerhati angkasa berasa ngeri apabila asteroid ‘pembunuh bandar’ yang sebelum ini tidak dapat dikesan dengan lebar sehingga 427 kaki berada dalam jarak 45,000 batu dari Bumi – kurang daripada satu perlima jarak ke Bulan.

Michael Brown, seorang ahli astronomi Australia, berkata ia ‘akan meledak seperti senjata nuklear yang sangat besar’ jika ia melanda planet ini.

Batuan angkasa yang lebih kecil – dikenali sebagai meteor – biasanya terbakar di atmosfera Bumi, boleh dilihat sebagai bintang jatuh.

Pada tahun 2013, meteor yang sebelum ini tidak dapat dikesan selebar kira-kira 66 kaki pecah di atas bandar Chelyabinsk Rusia, membebaskan sebanyak 30 kali lebih tenaga daripada bom atom Hiroshima.

Sesetengah saintis mengatakan ia terbakar secara ringkas dengan begitu hebat sehingga lebih terang daripada Matahari.

Bumi tidak lagi ditimpa meteor besar sejak Peristiwa Tunguska pada tahun 1908 apabila meteor yang dianggarkan sepanjang 250 kaki mendarat di kawasan yang tidak berpenghuni di Siberia.

Ia memusnahkan 80 juta pokok dan meninggalkan bangkai rusa hangus di kawasan dua kali ganda saiz Los Angeles.

Jika ia tiba empat jam kemudian, ia akan memusnahkan St Petersburg.

Setiap tahun, ulang tahun 30 Jun insiden Siberia ditandai dengan Hari Asteroid.

Pengasas bersamanya – termasuk mendiang Stephen Hawking, dan pemain gitar dan ahli astrofizik Queen Brian May – bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang ancaman asteroid dan perkara yang boleh dilakukan untuk melindungi Bumi.

Sebuah kapal angkasa kecil yang dipanggil DART boleh memberikan dorongan ke arah yang betul.

We would love to give thanks to the writer of this post for this remarkable content

Kapal angkasa terhempas ke asteroid pada kelajuan 15K mph bukanlah eksperimen NASA yang memanjakan diri, tulis TOM LEONARD


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/