Kapsul NASA berdengung bulan, langkah besar terakhir sebelum orbit bulan

CAPE CANAVERAL, Fla. (AP) — Kapsul Orion NASA mencapai bulan pada hari Isnin, mengelilingi bahagian yang jauh dan berdengung di permukaan bulan dalam perjalanan ke orbit yang memecahkan rekod dengan boneka ujian duduk untuk angkasawan.

Ini adalah kali pertama kapsul melawat bulan sejak program Apollo NASA 50 tahun lalu, dan mewakili satu kejayaan besar dalam penerbangan ujian bernilai $4.1 bilion yang bermula Rabu lalu.

Video mengenai bulan yang menjulang dan planet biru pucat kita lebih daripada 230,000 batu (370,000 kilometer) dalam kejauhan menyebabkan pekerja “pening” di Pusat Angkasa Johnson Houston, rumah kepada Kawalan Misi, menurut pengarah penerbangan Judd Frieling. Malah pengawal penerbangan sendiri “benar-benar terkejut.”

“Hanya tersenyum di seluruh papan,” kata pengurus program Orion Howard Hu.

Jarak dekat sejauh 81 batu (130 kilometer) berlaku ketika kapsul anak kapal dan tiga boneka berwayarnya berada di bahagian jauh bulan. Kerana pemadaman komunikasi selama setengah jam, pengawal penerbangan di Houston tidak tahu sama ada penembakan enjin kritikal berjalan lancar sehingga kapsul itu muncul dari belakang bulan. Kamera kapsul menghantar kembali gambar Bumi — titik biru kecil yang dikelilingi oleh kegelapan.

Kapsul itu memecut jauh melebihi 5,000 mph (8,000 kph) apabila ia mendapat semula hubungan radio, kata NASA. Kurang dari sejam kemudian, Orion melonjak di atas Pangkalan Tranquility, di mana Neil Armstrong dan Buzz Aldrin mendarat pada 20 Julai 1969. Tiada gambar tapak itu kerana pas berada dalam kegelapan, tetapi pengurus berjanji untuk mencuba gambar semasa penerbangan pulang. dalam dua minggu.

Orion perlu katapel mengelilingi bulan untuk mendapatkan kelajuan yang mencukupi untuk memasuki orbit bulan yang menyapu dan condong. Satu lagi penembakan enjin akan meletakkan kapsul di orbit hari Jumaat.

Hujung minggu yang akan datang ini, Orion akan memecahkan rekod jarak NASA untuk kapal angkasa yang direka untuk angkasawan — hampir 250,000 batu (400,000 kilometer) dari Bumi, yang ditetapkan oleh Apollo 13 pada tahun 1970. Dan ia akan terus berjalan, mencapai jarak maksimum dari Bumi pada Isnin depan pada hampir hampir 270,000 batu (433,000 kilometer).

Kapsul itu akan menghabiskan hampir seminggu di orbit bulan, sebelum pulang ke rumah. Percikan Pasifik dirancang pada 11 Dis.

Orion tidak mempunyai pendarat bulan; pendaratan tidak akan datang sehingga angkasawan NASA cuba mendarat di bulan pada tahun 2025 dengan Starship SpaceX. Sebelum itu, angkasawan akan mengikat Orion untuk mengelilingi bulan seawal 2024.

Pengurus misi Mike Sarafin gembira dengan kemajuan misi itu, memberikannya “A-plus yang optimistik dengan berhati-hati” setakat ini.

Roket Sistem Pelancaran Angkasa – yang paling berkuasa pernah dibina oleh NASA – menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam penampilan sulungnya, kata Sarafin kepada pemberita. Beliau berkata pasukan sedang menangani dua isu yang memerlukan penyelesaian – satu melibatkan penjejak bintang navigasi, satu lagi sistem kuasa,

Roket 322 kaki (98 meter) menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada yang dijangkakan, bagaimanapun, di landasan pelancaran Pusat Angkasa Kennedy. Daya daripada tujahan lepas landas seberat 8.8 juta paun (4 juta kilogram) adalah sangat hebat sehingga ia merobek pintu lif, menyebabkan ia tidak dapat digunakan.

Sarafin berkata kerosakan pad akan dibaiki dalam banyak masa sebelum pelancaran seterusnya.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Kapsul NASA berdengung bulan, langkah besar terakhir sebelum orbit bulan


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/