Kawah berkembar baharu dilihat di bulan selepas hentaman roket misteri

Imej baharu yang dikongsi oleh Lunar Reconnaissance Orbiter NASA, yang telah mengelilingi bulan sejak 2009, telah mendedahkan lokasi kawah yang luar biasa itu.

Hentakan itu mewujudkan dua kawah yang bertindih, kawah timur berukuran 59 kaki (18 meter) dan kawah barat sepanjang 52.5 kaki (16 meter). Bersama-sama, mereka mencipta kemurungan yang kira-kira 91.8 kaki (28 meter) lebar dalam dimensi terpanjang.

Walaupun ahli astronomi menjangkakan kesannya selepas mendapati bahagian roket itu berada di landasan untuk bertembung dengan bulan, kawah dua yang diciptanya adalah satu kejutan.

Biasanya, roket terpakai mempunyai jisim paling banyak di hujung motor kerana sebahagian besar roket itu hanyalah tangki bahan api kosong. Tetapi kawah berkembar menunjukkan bahawa objek ini mempunyai jisim besar di kedua-dua hujungnya apabila ia melanda bulan.

Asal-usul sebenar badan roket itu, sekeping sampah angkasa lepas yang telah dikelilingi selama bertahun-tahun, tidak jelas, jadi kawah berkembar boleh membantu ahli astronomi menentukan apakah itu.

Bulan tidak mempunyai suasana pelindung, jadi ia dipenuhi dengan kawah yang tercipta apabila objek seperti asteroid kerap menghempas ke permukaan.

Ini adalah kali pertama sekeping sampah angkasa secara tidak sengaja mengenai permukaan bulan yang diketahui oleh pakar. Tetapi kawah telah terhasil daripada kapal angkasa yang sengaja terhempas ke bulan.

Sebagai contoh, empat kawah bulan besar yang dikaitkan dengan misi Apollo 13, 14, 15 dan 17 semuanya jauh lebih besar daripada setiap kawah bertindih yang dicipta semasa kesan 4 Mac. Walau bagaimanapun, lebar maksimum bagi kawah berganda baru serupa dengan kawah Apollo.

Asal tidak jelas

Bill Gray, seorang penyelidik bebas yang memberi tumpuan kepada dinamik orbit dan pembangun perisian astronomi, adalah pertama untuk mengesan trajektori penggalak roket.

Grey pada mulanya telah mengenal pasti ia sebagai Peringkat roket SpaceX Falcon yang melancarkan US Deep Space Climate Observatory, atau DSCOVR, pada 2015 tetapi kemudian berkata dia telah mendapat yang salah dan ia berkemungkinan daripada misi lunar China 2014 — penilaian yang dipersetujui oleh NASA.
Walau bagaimanapun, China Kementerian Luar Negeri menafikan penggalak itu adalah dari misi bulan Chang’e-5, mengatakan bahawa roket berkenaan terbakar semasa kemasukan semula ke atmosfera Bumi.
Ini adalah tanah perkuburan angkasa di mana Stesen Angkasa Antarabangsa akan dikebumikan

Tiada agensi secara sistematik mengesan serpihan angkasa lepas begitu jauh dari Bumi, dan kekeliruan mengenai asal usul peringkat roket telah menggariskan keperluan untuk agensi rasmi memantau sampah angkasa lepas dengan lebih dekat, dan bukannya bergantung pada sumber terhad individu dan ahli akademik. .

Walau bagaimanapun, pakar mengatakan bahawa cabaran yang lebih besar ialah serpihan angkasa di orbit Bumi rendah, kawasan di mana ia boleh bertembung dengan satelit yang berfungsi, mencipta lebih banyak sampah dan mengancam nyawa manusia di kapal angkasa berawak.

Terdapat sekurang-kurangnya 26,000 keping sampah angkasa yang mengelilingi Bumi yang bersaiz bola lisut atau lebih besar dan boleh memusnahkan satelit apabila hentaman; lebih 500,000 objek sebesar guli — cukup besar untuk menyebabkan kerosakan pada kapal angkasa atau satelit; dan lebih 100 juta keping saiz sebutir garam, serpihan kecil yang masih boleh menusuk pakaian angkasa, menurut laporan NASA yang dikeluarkan tahun lepas.

We would like to thank the author of this post for this remarkable material

Kawah berkembar baharu dilihat di bulan selepas hentaman roket misteri


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/