Ke alam liar: Haiwan sempadan terkini dalam perjuangan COVID

Oleh LAURA UNGAR

30 Mac 2022 GMT

GRAND PORTAGE, Minn. (AP) — Untuk menjalankan ujian COVID ini, Todd Kautz terpaksa berbaring di atas perutnya di dalam salji dan mencacing bahagian atas badannya ke dalam sarang sempit beruang hitam yang sedang berhibernasi. Melatih cahaya pada muncungnya, Kautz dengan berhati-hati menyelitkan kapas panjang ke dalam lubang hidung beruang lima kali.

Bagi penyelidik pasca doktoral Kautz dan sepasukan pakar hidupan liar lain, menjejaki coronavirus bermakna suhu membeku, jalan berais, menyusuri salji dalam dan menjadi tidak selesa hampir dengan hidupan liar yang berpotensi berbahaya.

Mereka sedang menguji beruang, moose, rusa dan serigala pada tempahan Orang Asli Amerika di hutan utara terpencil kira-kira 5 batu dari Kanada. Seperti penyelidik di seluruh dunia, mereka cuba memikirkan bagaimana, berapa banyak dan di mana hidupan liar menyebarkan virus.

Para saintis bimbang virus itu boleh berkembang dalam populasi haiwan – berpotensi menimbulkan mutan virus berbahaya yang boleh melompat kembali kepada manusia, merebak di kalangan kita dan menyalakan semula apa yang dilihat oleh sesetengah orang seperti krisis yang semakin berkurangan.

Pandemik coronavirus telah menjadi contoh yang nyata dan tragis betapa rapatnya hubungan kesihatan haiwan dan kesihatan manusia. Walaupun asal usul virus itu belum terbukti, ramai saintis berkata ia berkemungkinan melompat daripada kelawar kepada manusia, sama ada secara langsung atau melalui spesies lain yang dijual secara langsung di Wuhan, China.

Dan kini virus itu telah disahkan dalam hidupan liar di sekurang-kurangnya 24 negeri AS, termasuk Minnesota. Baru-baru ini, an kajian awal Kanada menunjukkan seseorang di Ontario berdekatan berkemungkinan mengalami strain yang sangat bermutasi daripada rusa.

“Sekiranya virus itu boleh wujud dalam takungan haiwan liar, ia akan sentiasa berada di luar sana dengan ancaman untuk menumpahkan kembali ke dalam populasi manusia,” kata penyelidik Universiti Minnesota Matthew Aliota, yang bekerja dengan pasukan Grand Portage Reservation.

EJ Isaac, ahli biologi ikan dan hidupan liar untuk tempahan yang menempatkan Grand Portage Ojibwe, berkata dia menjangkakan kepentingan akan menjadi lebih tinggi dengan permulaan musim bunga, apabila beruang bangun dari hibernasi dan rusa dan serigala berkeliaran ke kawasan yang berbeza.

“Jika kita menganggap bahawa terdapat banyak spesies dan semuanya bercampur-campur sedikit sebanyak, corak dan pergerakannya boleh meningkatkan jumlah penghantaran yang boleh berlaku secara eksponen,” katanya.

KE DALAM HUTAN

Penyelidikan mereka bertujuan untuk menangkis kejutan yang tidak diingini itu. Tetapi ia membawa set risikonya sendiri.

Seth Moore, yang mengarahkan jabatan biologi dan alam sekitar tempahan, baru-baru ini hampir digigit serigala.

Dan kadangkala mereka bekerjasama dengan kru dari syarikat Heliwild yang berpangkalan di Texas untuk menangkap haiwan dari udara. Pada suatu petang lewat musim sejuk yang sejuk, lelaki itu menaiki helikopter kecil tanpa pintu sisi yang terangkat di atas puncak pokok. Terbang rendah, mereka dengan cepat melihat seekor rusa di dalam kawasan hutan. Mereka menyasarkan haiwan itu dari udara dengan pistol jaring dan menjatuhkan Moore.

Angin menerpa mukanya ketika dia bekerja di dalam salji yang dalam untuk cepat menyapu hidung rusa untuk COVID, memakai kolar pengesan dan mengumpul darah dan sampel biologi lain untuk penyelidikan yang berbeza.

Lelaki itu menangkap moose dengan cara yang sama, menggunakan dart penenang dan bukannya jaring. Mereka memerangkap serigala dan rusa sama ada dari udara atau di atas tanah, dan memerangkap beruang di atas tanah.

Mereka tahu tentang beruang jantan muda yang mereka uji baru-baru ini kerana mereka telah menjejakinya. Untuk sampai ke sarang itu, mereka terpaksa menaiki kereta salji ke dasar bukit kemudian mendaki laluan yang sempit dan berliku dengan kasut salji.

Apabila Kautz merangkak separuh jalan ke dalam sarang, seorang rakan sekerja memegang kakinya untuk menariknya keluar dengan cepat jika perlu. Pasukan itu juga memberi haiwan itu ubat untuk memastikan ia tidur dan satu lagi kemudian untuk mengatasi kesan yang pertama.

Untuk meminimumkan risiko mendedahkan haiwan kepada COVID, lelaki itu diberi vaksin sepenuhnya dan diberi dorongan serta kerap menjalani ujian.

Sehari selepas menguji beruang itu, Isaac membungkus sampel mereka untuk dihantar ke makmal Aliota di Saint Paul. Penyelidik veterinar dan bioperubatan berharap untuk mengetahui bukan sahaja haiwan mana yang dijangkiti tetapi juga sama ada haiwan tertentu bertindak sebagai “spesies jambatan” untuk membawanya kepada orang lain. Ujian kemudiannya boleh diperluaskan kepada musang merah dan rakun.

Mungkin juga virus itu belum sampai ke lokasi terpencil ini – lagi. Memandangkan ia sudah beredar di padang belantara Minnesota dan negeri berdekatan, Aliota berkata ia hanya menunggu masa.

MENCARI MUTAN

Hubungan rapat antara manusia dan haiwan telah membolehkan virus itu mengatasi halangan terbina dalam untuk merebak antara spesies.

Untuk menjangkiti mana-mana benda hidup, virus mesti masuk ke dalam selnya, yang tidak selalunya mudah. Pakar virologi David O’Connor menyamakan proses itu dengan membuka “kunci” dengan “kunci” protein spike virus.

“Spesies yang berbeza mempunyai kunci yang kelihatan berbeza, dan beberapa kunci itu tidak akan dapat dipilih oleh kunci,” kata saintis Universiti Wisconsin-Madison.

Tetapi kunci lain cukup serupa untuk virus memasuki sel haiwan dan membuat salinan dirinya. Seperti yang berlaku, ia boleh bermutasi secara rawak dan masih mempunyai kunci yang sesuai dengan kunci manusia. Itu membolehkan ia melompat kembali kepada manusia melalui hubungan rapat dengan haiwan hidup, saintis percaya.

Walaupun tumpahan jarang berlaku, hanya satu orang yang diperlukan untuk membawa virus bermutasi ke alam manusia.

Sesetengah berpendapat varian omicron yang sangat bermutasi muncul daripada haiwan dan bukannya manusia yang lemah imun, seperti yang dipercayai ramai. Pakar Virologi Marc Johnson dari Universiti Missouri adalah salah seorang daripada mereka, dan kini melihat haiwan sebagai “sumber berpotensi pi,” huruf Yunani yang boleh digunakan untuk menetapkan varian coronavirus berbahaya seterusnya.

Johnson dan rakan sekerjanya menemuinya keturunan coronavirus aneh di kumbahan New York City dengan mutasi yang jarang dilihat di tempat lain, yang dia percaya berasal dari haiwan, mungkin tikus.

Perkara yang paling dibimbangkan oleh saintis ialah varian semasa atau masa hadapan boleh mewujudkan diri mereka sendiri dan membiak secara meluas dalam spesies takungan.

Satu kemungkinan: rusa ekor putih. Para saintis mendapati coronavirus dalam satu pertiga daripada sampel rusa di Iowa antara September 2020 dan Januari 2021. Yang lain ditemui Antibodi COVID-19 dalam satu pertiga daripada rusa yang diuji di Illinois, Michigan, New York dan Pennsylvania. Rusa yang dijangkiti biasanya tidak mempunyai gejala. Ujian dalam banyak spesies liar lain telah terhad atau tiada.

“Ada kemungkinan virus itu sudah mungkin beredar dalam beberapa haiwan,” kata pakar virologi Suresh Kuchipudi dari Pennsylvania State University, seorang pengarang kajian rusa Iowa. Jika tidak dipantau, virus itu boleh menyebabkan orang ramai “buta sepenuhnya,” katanya.

BOLEHKAH IA DIHENTIKAN?

Akhirnya, pakar mengatakan satu-satunya cara untuk menghentikan virus daripada melompat ke sana ke mari antara haiwan dan manusia – melanjutkan wabak ini atau mencetuskan yang baru – adalah untuk menangani masalah besar seperti kemusnahan habitat dan penjualan hidupan liar haram.

“Kami menceroboh habitat haiwan seperti yang belum pernah kami lakukan dalam sejarah,” kata Aliota. “Peristiwa limpahan daripada haiwan liar kepada manusia, malangnya saya fikir, akan meningkat dalam kedua-dua kekerapan dan skop.”

Untuk memerangi ancaman itu, tiga pertubuhan antarabangsa – Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia – menggesa negara untuk menjadikan pengawasan COVID dalam haiwan sebagai keutamaan.

Di Grand Portage, kolaborator Aliota terus melakukan bahagian mereka dengan menguji seberapa banyak haiwan yang boleh mereka tangkap.

Dengan Tasik Superior yang berais berkilauan di antara malar hijau, Isaac menyelitkan tangannya di bawah jaring perangkap rusa. Seorang rakan sekerja yang mengangkangi haiwan itu mengangkat kepalanya dari tanah bersalji supaya Ishak dapat menyapu lubang hidungnya.

Anak jantan muda itu memalingkan kepalanya ke hadapan sebentar, tetapi masih cukup lama untuk Isaac mendapatkan apa yang dia perlukan.

“Bagus sekali,” kata rakan sekerjanya sambil Isaac memasukkan sampel ke dalam botol.

Apabila mereka selesai, mereka perlahan-lahan mengangkat perangkap untuk melepaskan rusa itu. Ia mengharungi hutan yang luas tanpa menoleh ke belakang, menghilang ke dalam bayang-bayang salji.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.We would love to give thanks to the writer of this post for this amazing web content

Ke alam liar: Haiwan sempadan terkini dalam perjuangan COVID


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/