Kebanyakan manusia belum berevolusi untuk menghadapi sejuk, namun kita menguasai iklim utara—ini sebabnya

Kebanyakan manusia belum berevolusi untuk menghadapi sejuk, namun kita menguasai iklim utara—ini sebabnya

Ramai manusia takut dengan kesejukan musim sejuk. Kredit: Mariia Boiko/Shutterstock

Manusia adalah spesies tropika. Kami telah tinggal di iklim panas untuk kebanyakan sejarah evolusi kami, yang mungkin menjelaskan mengapa begitu ramai di antara kita menghabiskan musim sejuk dengan berkurung di bawah selimut, memegang botol air panas dan mengimpikan musim panas.

Sememangnya semua beruk hidup terdapat di kawasan tropika. Fosil tertua yang diketahui dari keturunan manusia (hominin) datang dari pusat dan timur Afrika. Hominin yang tersebar ke utara ke latitud yang lebih tinggi terpaksa berhadapan, buat kali pertama, suhu beku, hari yang lebih pendek yang mengehadkan masa mencari makanan, salji yang menjadikan pemburuan lebih sukar dan sejuk angin berais itu kehilangan haba yang lebih teruk daripada badan mereka.

Memandangkan penyesuaian kita yang terhad kepada sejuk, mengapakah spesies kita telah menguasai bukan sahaja tanah nenek moyang kita tetapi setiap bahagian dunia? Jawapannya terletak pada keupayaan kita untuk membangunkan penyelesaian budaya yang rumit untuk cabaran kehidupan.

Tanda-tanda awal hominin yang tinggal di Eropah utara adalah dari Happisburgh di Norfolktimur England, di mana jejak kaki 900,000 tahun dan alatan batu telah dijumpai. Pada masa itu, Happisburgh dikuasai oleh hutan konifer dengan musim sejuk yang sejuk, serupa dengan selatan Scandinavia hari ini. Terdapat sedikit bukti bahawa hominin Happisburgh tinggal di tapak untuk masa yang lama, yang menunjukkan mereka tidak mempunyai masa untuk menyesuaikan diri secara fizikal.

Masih menjadi misteri bagaimana hominin ini bertahan dalam keadaan sukar yang sangat berbeza daripada tanah air Afrika nenek moyang mereka. Tiada gua di rantau ini, mahupun bukti tempat perlindungan. Artifak dari Happisburgh adalah mudah, tidak menunjukkan teknologi yang kompleks.

Bukti untuk unggun api yang disengajakan pada masa ini adalah perbalahan. Alat untuk menjahit pakaian yang dipasang dan tahan cuaca tidak muncul di Eropah barat sehingga hampir 850,000 tahun kemudian. Banyak haiwan berhijrah untuk mengelakkan kesejukan bermusim, tetapi hominin Happisburgh terpaksa mengembara kira-kira 800km ke selatan untuk membuat perubahan yang bermakna.

Sukar untuk membayangkan hominin bertahan pada musim sejuk Norfolk purba tersebut tanpa api atau pakaian hangat. Namun hakikatnya hominin itu setakat utara bermakna mereka mesti telah menemui cara untuk bertahan dalam kesejukan, jadi siapa tahu apa yang akan ditemui oleh ahli arkeologi pada masa hadapan.

Pemburu Boxgrove

Tapak dari penempatan yang lebih baru, seperti Boxgrove di West Sussex, selatan England, menawarkan lebih banyak petunjuk tentang cara hominin purba bertahan di iklim utara. The tapak Boxgrove bermula hampir 500,000 tahun yang lalu, apabila iklim merosot ke arah salah satu tempoh paling sejuk di sejarah manusia.

Terdapat bukti yang baik ini hominin memburu haiwan, daripada kesan luka pada tulang, kepada bilah bahu kuda yang mungkin tertusuk oleh lembing kayu. Penemuan ini sesuai dengan kajian orang yang hidup sebagai pencari makanan hari ini yang menunjukkan orang di kawasan yang lebih sejuk bergantung kepada mangsa haiwan lebih daripada rakan iklim panas mereka. Daging kaya dengan kalori dan lemak yang diperlukan untuk mengharungi sejuk.

A fosil hominin tulang kering dari Boxgrove adalah teguh berbanding dengan manusia hidup, menunjukkan ia milik a hominin yang tinggi dan gempal. Badan lebih besar dengan anggota badan yang agak pendek kurangkan kehilangan haba dengan meminimumkan kawasan permukaan.

Siluet terbaik untuk mengelakkan kehilangan haba ialah sfera, jadi haiwan dan manusia masuk iklim sejuk dapatkan sedekat mungkin dengan bentuk itu. Terdapat juga bukti yang lebih jelas untuk unggun api pada tempoh ini.

Pakar iklim sejuk

Neanderthal, yang tinggal di Eurasia kira-kira 400,000-40,000 tahun dahulu, iklim glasier yang didiami . Berbanding dengan pendahulu mereka di Afrika, dan kepada kita, mereka telah melakukannya pendek, anggota badan yang kuatdan lebar, badan berotot sesuai untuk menghasilkan dan mengekalkan haba.

Namun wajah Neanderthal yang menonjol dan hidung mancung adalah bertentangan dengan apa yang kita harapkan untuk menyesuaikan diri dalam zaman ais. Suka kera Jepun tinggal di kawasan sejuk dan tikus makmal dibesarkan dalam keadaan sejuk, manusia yang hidup dari iklim sejuk cenderung mempunyai hidung yang agak tinggi, sempit dan tulang pipi yang lebar dan rata.

Permodelan komputer rangka purba menunjukkan hidung Neanderthal lebih cekap berbanding spesies sebelumnya yang disesuaikan dengan panas dalam memelihara haba dan lembapan. Nampaknya struktur dalaman adalah sama pentingnya dengan saiz hidung keseluruhan.

Walaupun dengan fizikal mereka yang menyesuaikan diri dengan sejuk, Neanderthal masih menjadi tebusan kepada keturunan tropika mereka. Sebagai contoh, mereka kekurangan bulu tebal mamalia lain di Eropah glasier, seperti badak berbulu dan lembu kasturi. Sebaliknya, Neanderthal mengembangkan budaya yang kompleks untuk mengatasinya.

Terdapat bukti arkeologi mereka membuat pakaian dan tempat perlindungan daripada kulit binatang. Bukti daripada memasak dan penggunaan api untuk membuat gam padang birch untuk pembuatan alat menunjukkan kawalan api Neanderthal yang canggih.

Lebih kontroversi, beberapa ahli arkeologi berkata tulang awal Neanderthal dari tapak berusia 400,000 tahun Sima de los Huesos di utara Sepanyol menunjukkan kerosakan bermusim akibat memperlahankan metabolisme mereka untuk berhibernasi. Penulis berpendapat bahawa tulang ini menunjukkan kitaran pertumbuhan dan penyembuhan yang terganggu.

Hanya beberapa spesies primat hibernasi seperti beberapa lemur di Madagascar dan Bayi belukar kecil Afrikaserta kukang pygmy slow di utara Vietnam.

Ini mungkin memberi anda idea bahawa manusia juga boleh berhibernasi. Tetapi kebanyakan spesies yang hibernate mempunyai badan kecil, dengan beberapa pengecualian seperti beruang. Manusia mungkin terlalu besar untuk berhibernasi.

Jack dari semua perdagangan

Fosil terawal dalam keturunan Homo sapiens bertarikh 300,000 tahun dahulu, dari Maghribi. Tetapi kami tidak merebak keluar dari Afrika sehingga kira-kira 60,000 tahun dahulu, menjajah semua bahagian dunia. Ini menjadikan kita pendatang baru di kebanyakan habitat yang kini kita diami. Sepanjang beribu-ribu tahun yang lalu, orang yang tinggal di tempat sejuk beku telah menyesuaikan diri secara biologi dengan persekitaran mereka tetapi dalam skala kecil.

Satu contoh yang terkenal tentang penyesuaian ini ialah di kawasan dengan cahaya matahari yang rendah, Homo sapiens mengembangkan tona kulit cerahyang lebih baik dalam mensintesis vitamin D. Genom orang Inuit yang hidup dari Greenland menunjukkan penyesuaian fisiologi kepada diet marin yang kaya dengan lemakbermanfaat dalam keadaan sejuk.

Lebih banyak bukti langsung datang daripada DNA daripada rambut tunggal yang dipelihara permafrost berusia 4,000 tahun dari Greenland. Rambut mengisyaratkan perubahan genetik yang membawa kepada bentuk badan gempal yang memaksimumkan pengeluaran dan pengekalan haba, seperti hominin kita hanya mempunyai satu tulang kering dari tapak Boxgrove.

Warisan tropika kami bermakna kami masih tidak dapat tinggal di tempat yang sejuk tanpa membangunkan cara untuk mengatasi suhu. Ambil, sebagai contoh, parka tradisional Inuityang memberikan penebat yang lebih baik daripada pakaian seragam musim sejuk tentera Kanada moden.

Keupayaan manusia untuk menyesuaikan tingkah laku adalah penting untuk kejayaan evolusi kita. Malah berbanding dengan primata lain, manusia kurang menunjukkan penyesuaian iklim fizikal. Penyesuaian tingkah laku adalah lebih cepat dan lebih fleksibel daripada penyesuaian biologi. Manusia adalah penyesuai muktamadberkembang maju dalam hampir setiap niche ekologi yang mungkin.

Disediakan oleh
Perbualan


Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.Perbualan

Petikan: Kebanyakan manusia belum berevolusi untuk menghadapi sejuk, namun kita mendominasi iklim utara—ini sebabnya (2023, 16 Januari) diambil 16 Januari 2023 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to say thanks to the author of this post for this amazing web content

Kebanyakan manusia belum berevolusi untuk menghadapi sejuk, namun kita menguasai iklim utara—ini sebabnya


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/