Kebocoran bahan api merosakkan percubaan kedua NASA untuk melancarkan roket bulan

CAPE CANAVERAL, Fla. (AP) — Roket bulan baharu NASA mencetuskan satu lagi kebocoran bahan api berbahaya Sabtu, memaksa pengawal pelancar membatalkan percubaan kedua mereka minggu ini untuk menghantar kapsul anak kapal ke orbit bulan dengan boneka ujian. Penerbangan sulung kini dimatikan sekurang-kurangnya beberapa minggu, jika tidak berbulan-bulan.

Percubaan sebelum ini pada hari Isnin semasa melancarkan roket Sistem Pelancaran Angkasa 322 kaki (98 meter), yang paling berkuasa pernah dibina oleh NASA, turut bermasalah dengan kebocoran hidrogen, walaupun ia lebih kecil. Itu adalah di atas kebocoran yang dikesan semasa latihan kira detik pada awal tahun ini.

Selepas kemunduran terkini, pengurus misi memutuskan untuk mengangkut roket dari pad dan ke hangar untuk pembaikan lanjut dan kemas kini sistem. Beberapa kerja dan ujian mungkin dilakukan di pad sebelum roket dialihkan.

Dengan tempoh pemadaman pelancaran selama dua minggu menjulang hanya dalam beberapa hari, roket itu kini dihentikan sehingga akhir bulan ini atau bahkan Oktober. NASA akan mengendalikan penerbangan angkasawan SpaceX keutamaan tinggi ke Stesen Angkasa Antarabangsa yang dijadualkan pada awal Oktober.

Pentadbir NASA Bill Nelson menegaskan bahawa keselamatan adalah keutamaan, terutamanya dalam penerbangan ujian seperti ini di mana semua orang mahu mengesahkan sistem roket “sebelum kami meletakkan empat manusia di atasnya.”

“Hanya ingat: Kami tidak akan melancarkan sehingga ia betul,” katanya.

NASA telah menunggu bertahun-tahun untuk menghantar kapsul kru di atas roket mengelilingi bulan. Jika demo selama enam minggu itu berjaya, angkasawan boleh terbang mengelilingi bulan pada 2024 dan mendarat di atasnya pada 2025. Kali terakhir orang berjalan di bulan 50 tahun lalu.

Pengarah pelancaran Charlie Blackwell-Thompson dan pasukannya hampir tidak mula memuatkan hampir 1 juta gelen bahan api ke dalam roket Sistem Pelancaran Angkasa pada waktu subuh apabila kebocoran besar muncul di bahagian enjin di bahagian bawah.

Pengawal tanah cuba memasangkannya dengan cara mereka mengendalikan kebocoran sebelumnya: menghentikan dan memulakan semula aliran hidrogen cecair super sejuk dengan harapan dapat menutup jurang di sekeliling pengedap dalam talian bekalan. Mereka mencubanya dua kali, sebenarnya, dan juga mengeluarkan helium melalui talian. Tetapi kebocoran itu berterusan.

nisbah
Lakaran kecil video Youtube

Blackwell-Thompson akhirnya menghentikan kiraan detik selepas tiga hingga empat jam usaha yang sia-sia.

Pengurus misi Mike Sarafin memberitahu wartawan masih terlalu awal untuk memberitahu punca kebocoran itu, tetapi ia mungkin disebabkan oleh tekanan berlebihan yang tidak disengajakan pada talian hidrogen pada awal pagi apabila arahan dihantar ke injap yang salah.

“Ini bukan kebocoran yang boleh diuruskan,” kata Sarafin.

Semasa percubaan hari Isnin, satu siri kebocoran hidrogen yang lebih kecil dan tidak berkaitan muncul dalam roket. Juruteknik mengetatkan kelengkapan pada hari-hari berikutnya, tetapi Blackwell-Thompson telah memberi amaran bahawa dia tidak akan tahu sama ada segala-galanya ketat sehingga hari Sabtu mengisi bahan bakar.

Molekul hidrogen adalah sangat kecil — terkecil yang wujud — malah jurang atau celah terkecil pun boleh memberikan jalan keluar. Pesawat ulang-alik NASA, kini bersara, dibelenggu oleh kebocoran hidrogen. Roket bulan baru menggunakan jenis enjin utama yang sama.

Lebih menjadi masalah pada hari Isnin, sensor menunjukkan salah satu daripada empat enjin roket itu terlalu panas, tetapi jurutera kemudian mengesahkan ia sebenarnya cukup sejuk. Pasukan pelancar merancang untuk mengabaikan penderia yang rosak kali ini dan bergantung pada instrumen lain untuk memastikan setiap enjin utama disejukkan dengan betul. Tetapi undur tidak pernah sampai sejauh itu.

Pengurus misi menerima risiko tambahan yang ditimbulkan oleh isu enjin serta masalah berasingan: keretakan pada buih penebat roket. Tetapi mereka mengakui masalah lain – seperti kebocoran bahan api – boleh menyebabkan kelewatan lagi.

Itu tidak menghalang beribu-ribu orang daripada menyesakkan pantai dengan harapan untuk melihat roket Sistem Pelancaran Angkasa melambung. Pihak berkuasa tempatan menjangkakan orang ramai kerana hujung minggu yang panjang Hari Pekerja.

Penerbangan ujian bernilai $4.1 bilion itu adalah langkah pertama dalam program Artemis NASA bagi penerokaan bulan yang diperbaharui, dinamakan sempena adik kembar Apollo dalam mitologi Yunani.

Bertahun-tahun di belakang jadual dan berbilion-bilion melebihi bajet, Artemis menyasarkan untuk mewujudkan kehadiran manusia yang berterusan di bulan, dengan kru akhirnya menghabiskan masa berminggu-minggu di sana. Ia dianggap sebagai tempat latihan untuk Marikh.

Dua belas angkasawan berjalan di bulan semasa program Apollo, kali terakhir pada tahun 1972.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We want to give thanks to the author of this post for this awesome material

Kebocoran bahan api merosakkan percubaan kedua NASA untuk melancarkan roket bulan


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/