Kepantasan kerja memberi tekanan pada misi angkasawan persendirian ke ISS – SpaceNews

WASHINGTON – Angkasawan persendirian yang menghabiskan dua minggu di Stesen Angkasa Antarabangsa pada April berkata mereka cuba memasukkan terlalu banyak jadual mereka semasa berada di stesen itu, membebankan diri mereka sendiri dan angkasawan profesional di sana.

Pada sidang akhbar 13 Mei, empat orang yang terbang dengan misi Axiom Space Ax-1 ke stesen itu berkata bahawa walaupun mereka mempunyai perjalanan yang baik ke stesen, mereka terlalu menganggarkan berapa banyak kerja yang boleh mereka selesaikan selepas itu. ketibaan mereka di ISS pada 9 April untuk apa yang pada asalnya dijadualkan untuk tinggal selama lapan hari.

“Garis masa kami sangat agresif, terutamanya pada awal misi,” kata Michael López-Alegría, bekas angkasawan NASA dan pekerja Axiom semasa yang memerintah Ax-1. “Kelajuannya adalah pada mulanya.”

“Dengan nilai yang difikirkan semula, kami terlalu agresif pada jadual kami, khususnya beberapa hari pertama,” kata Larry Connor, salah seorang daripada tiga pelanggan yang menemani López-Alegría pada Ax-1. Dia memberi contoh satu eksperimen yang dijadualkan mengambil masa dua setengah jam untuk disiapkan berdasarkan latihan pra-penerbangan tetapi akhirnya mengambil masa lima jam.

López-Alegría mengucapkan terima kasih kepada empat angkasawan Krew-3 dari NASA dan Agensi Angkasa Eropah yang berada di stesen itu semasa lawatan mereka untuk mendapatkan bantuan, memanggil mereka “sangat membantu, pemurah, baik hati, berkongsi” semasa penginapan mereka. “Saya tidak boleh mengatakan perkara yang baik tentang mereka, dan kami sangat memerlukannya.”

Itu memberi kesan kepada jadual kerja angkasawan Crew-3 sendiri. Semasa mesyuarat Panel Penasihat Keselamatan Aeroangkasa pada 12 Mei, Susan Helms, bekas angkasawan NASA yang berkhidmat sebagai panel, berkata lawatan Ax-1 itu tidak menimbulkan “masalah keselamatan yang jelas” tetapi ia menjejaskan prestasi angkasawan.

“Terdapat beberapa dinamik masa nyata yang berkaitan dengan garis masa kru penerbangan dengan penambahan empat kakitangan Axiom ini, yang sememangnya mempunyai objektif penerbangan mereka sendiri,” katanya. “Pada dasarnya, ketibaan kakitangan Axiom nampaknya mempunyai kesan yang lebih besar daripada yang dijangkakan pada beban kerja harian pada kru Stesen Angkasa Antarabangsa yang profesional.”

Walaupun misi Ax-1 membenarkan beberapa sains baru, dan keupayaan untuk mengangkut beberapa kargo NASA kembali ke Bumi, “terdapat juga beberapa kos peluang dalam bentuk terlalu menekankan beban kerja ahli ISS atas kapal dan pengawal misi yang sokong mereka di atas tanah,” kata Helms. Dia mengesyorkan agar misi angkasawan persendirian masa hadapan diuruskan dalam “proses ternormal” yang menyepadukan sepenuhnya mereka ke dalam keseluruhan aktiviti ISS.

“Adalah menjadi kewajipan kepada kami untuk mengurangkan beban kami ke atas anak kapal,” kata Michael Suffredini, presiden dan ketua eksekutif Axiom Space, pada sidang akhbar itu, berkata itu adalah sebahagian daripada perbincangan “pelajaran” dengan NASA dan SpaceX yang akan memaklumkan misi masa depan ke stesen. “Lama kelamaan, kami akan mengurangkan apa yang perlu dilakukan oleh kru.”

Satu cara untuk mengurangkan beban itu adalah dengan meregangkan kerja untuk tempoh yang lebih lama. Misi Ax-1 akhirnya menghabiskan lebih daripada 15 hari di ISS, bukannya 8 hari asal, kerana keadaan cuaca yang tidak menggalakkan di tapak pendaratan di luar pantai Florida.

“Ia adalah satu rahmat untuk mempunyai masa tambahan,” kata López-Alegría. “Saya rasa kami sangat tertumpu pada penyelidikan dan jangkauan dalam 8 atau 10 hari pertama di orbit sehingga kami memerlukan masa tambahan untuk melengkapkan pengalaman dengan mempunyai masa untuk melihat ke luar tingkap, untuk berhubung dengan rakan dan keluarga, untuk hanya menikmati sensasinya.”

Suffredini berkata misi yang lebih panjang perlu disesuaikan dengan jadual yang padat di ISS dan menangani isu seperti kesan ke atas sistem sokongan hayat yang mempunyai 11 orang di sana untuk tempoh yang panjang. Walau bagaimanapun, dia menyedari bahawa Axiom telah merancang misi 30 hari ke stesen dan ingin pergi selama 60 hari.

“Penerbangan ini benar-benar berjaya,” katanya. “Dari perspektif kami, kami akan menjadi lebih cekap sedikit, berlatih sedikit berbeza, melakukan beberapa perkara untuk membantu garis masa.”

Beliau menambah syarikat itu telah menjual tiga tempat duduk untuk misi masa depan sejak Ax-1, termasuk perjanjian yang diumumkan pada 29 April dengan Emiriah Arab Bersatu untuk menerbangkan angkasawan Emirati dalam misi jangka panjang menggunakan tempat duduk yang disediakan oleh NASA sebagai pertukaran tempat duduk Soyuz yang Axiom pernah beli daripada Roscosmos sebelum ini. Dia enggan mendedahkan pelanggan lain yang mendaftar.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Kepantasan kerja memberi tekanan pada misi angkasawan persendirian ke ISS – SpaceNews


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/