Ketakutan, Panik dan Keterujaan: Pertemuan Dekat Dengan Bulan Misteri

Marikh ditemani oleh dua bulan kawah—bulan dalam bernama Phobos dan bulan luar bernama Deimos. Kredit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Asaph Hall, seorang ahli astronomi Amerika, menemui dua bulan kecil mengelilingi planet ini Marikh pada tahun 1877. Mereka kemudiannya dinamakan Phobos dan Deimos sempena bahasa Yunani untuk ‘ketakutan’ dan ‘panik’.

Tetapi keseronokan, bukannya ketakutan dan panik, yang menjadi ciri pertemuan rapat itu Kapal angkasa Mars Express ESA dibuat dengan Phobos menjelang Halloween tahun ini. Pelayaran bulan Marikh yang lebih besar baru-baru ini menawarkan peluang sempurna untuk menguji salah satu daripada peningkatan terkini kapal angkasa berusia 19 tahun itu.

Imej Mars Express HRSC Phobos

Kamera Stereo Resolusi Tinggi (HRSC) di atas kapal angkasa ESA Mars Express mengambil imej Phobos ini menggunakan saluran nadir HRSC pada 7 Mac 2010, HRSC Orbit 7915. Imej ini juga telah dipertingkatkan secara fotometrik untuk membawa ciri yang lebih baik di bahagian yang kurang pencahayaan . Resolusi: kira-kira 4.4 meter setiap piksel. Kredit: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

Mendalam

Instrumen MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) pada Mars Express pada asalnya direka untuk mengkaji struktur dalaman Marikh. Hasilnya, ia direka untuk digunakan pada jarak biasa antara kapal angkasa dan permukaan planet, iaitu lebih daripada 250 km (155 batu).

Walau bagaimanapun, ia baru-baru ini menerima a peningkatan perisian utama yang membolehkan ia digunakan pada jarak yang lebih dekat. Keupayaan baharu ini boleh membantu memberi penerangan tentang asal-usul misteri bulan Phobos.

Air Di Bawah Permukaan Marikh

Kesan artis tentang air di bawah permukaan Marikh. Kredit: Ilustrasi oleh Medialab, ESA 2001

“Semasa flyby ini, kami menggunakan MARSIS untuk mengkaji Phobos dari sejauh 83 km (52 ​​batu),” kata Andrea Cicchetti dari pasukan MARSIS di INAF. “Menjadi lebih dekat membolehkan kami mengkaji strukturnya dengan lebih terperinci dan mengenal pasti ciri penting yang kami tidak akan dapat lihat dari jauh. Pada masa hadapan, kami yakin kami boleh menggunakan MARSIS dari jarak lebih dekat daripada 40 km (25 batu). Orbit Mars Express telah diperhalusi untuk membawa kami sedekat mungkin dengan Phobos semasa beberapa penerbangan antara 2023 dan 2025, yang akan memberi kami peluang hebat untuk mencuba.”

“Kami tidak tahu sama ada ini mungkin,” kata Simon Wood, pengawal penerbangan Mars Express di pusat operasi ESOC ESA, yang menyelia muat naik perisian baharu ke kapal angkasa ESA. “Pasukan itu menguji beberapa variasi perisian yang berbeza, dengan tweak terakhir yang berjaya dimuat naik ke kapal angkasa hanya beberapa jam sebelum terbang.”

Asal-usul misteri

MARSIS, terkenal dengan peranannya dalam penemuan tanda-tanda air cair di Planet Merahmenghantar gelombang radio frekuensi rendah ke arah Marikh atau Phobos, menggunakan antena sepanjang 40 meter (130 kaki panjang).

Kebanyakan gelombang ini dipantulkan dari permukaan badan, tetapi sesetengahnya bergerak melalui dan dipantulkan pada sempadan antara lapisan bahan yang berbeza di bawah permukaan.

Penyelidik boleh memetakan struktur di bawah permukaan dan mengkaji sifat seperti ketebalan dan komposisi bahan dengan menganalisis isyarat yang dipantulkan.

Untuk Marikh, ini boleh mendedahkan lapisan ais, tanah, batu atau air yang berbeza. Walau bagaimanapun, struktur dalaman Phobos adalah lebih misteri, dan peningkatan kepada MARSIS boleh menawarkan pandangan yang penting.

Mars Express Rakan Sebaya Di Bawah Permukaan Phobos

Instrumen MARSIS pada kapal angkasa Mars Express ESA menggunakan perisiannya yang dinaik taraf baru-baru ini untuk mengintai di bawah permukaan bulan Mars Phobos. Kredit: INAF – Istituto Nazionale di Astrofisica

“Sama ada dua bulan kecil Marikh ditangkap asteroid atau diperbuat daripada bahan yang dirobek dari Marikh semasa perlanggaran adalah persoalan terbuka,” kata saintis ESA Mars Express Colin Wilson. “Penampilan mereka menunjukkan bahawa mereka adalah asteroid, tetapi cara mereka mengorbit Marikh boleh dikatakan sebaliknya.”

“Kami masih di peringkat awal dalam analisis kami,” kata Andrea. “Tetapi kita telah melihat kemungkinan tanda-tanda ciri yang tidak diketahui sebelum ini di bawah permukaan bulan. Kami teruja untuk melihat peranan yang mungkin dimainkan oleh MARSIS dalam akhirnya menyelesaikan misteri yang menyelubungi asal usul Phobos.”

Apakah yang ditunjukkan oleh imej ini?

Dalam imej di atas, bahagian atas sebelah kanan menunjukkan ‘radargram’ yang diperoleh oleh MARSIS semasa penerbangan Phobos pada 23 September 2022. Radargram mendedahkan ‘gema’ yang dicipta apabila isyarat radio yang dipancarkan oleh MARSIS melantun sesuatu dan kembali ke instrumen itu. Semakin terang isyarat, semakin kuat gema.

Garis terang yang berterusan menunjukkan gema dari permukaan bulan. Pantulan bawah adalah sama ada ‘kekacauan’ yang disebabkan oleh ciri pada permukaan bulan, atau, lebih menarik, tanda-tanda kemungkinan ciri struktur di bawah permukaan (e).

“Bahagian A—C telah direkodkan menggunakan konfigurasi perisian MARSIS yang lebih lama,” kata Carlo Nenna, jurutera perisian on-board MARSIS di Enginium, yang sedang melaksanakan peningkatan. “Konfigurasi baharu telah disediakan semasa ‘jurang teknikal’ dan berjaya digunakan buat kali pertama daripada D—F.”

Imej kiri dan bawah kanan menunjukkan laluan pemerhatian merentasi permukaan Phobos.

MARSIS dikendalikan oleh Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF), Itali, dan dibiayai oleh Agensi Angkasa Itali (ASI).

Penerokaan Phobos masa hadapan

Agensi Angkasa Eropah (ESA) dan Negara Anggotanya akan mengambil bahagian dalam yang akan datang Misi Eksplorasi Bulan Marikh (MMX). untuk mendarat di Phobos dan mengembalikan sampel bahan permukaannya ke Bumi. Misi MMX, diketuai oleh Agensi Angkasa Jepun (JAXA), dijadualkan untuk dilancarkan pada tahun 2024 dan mengembalikan sampelnya ke Bumi pada tahun 2029. Instrumen di atas kapal Mars Express telah menjadi penting untuk kajian terperinci Phobos yang diperlukan untuk persediaan untuk misi MMX.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Ketakutan, Panik dan Keterujaan: Pertemuan Dekat Dengan Bulan Misteri


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/