Ketibaan Akar Pokok Mungkin Mencetuskan Kepupusan Besar-besaran di Lautan

Tumbuhan darat pertama yang mengembangkan sistem akar tembus, sekitar 400 juta tahun dahulumungkin telah mencetuskan satu siri kepupusan besar-besaran di lautan.

Peluasan tumbuhan ke terra firma ialah momen besar di Bumi, menstruktur semula sepenuhnya biosfera daratan. Menurut penyelidik dari Universiti Indiana–Universiti Purdue Indianapolis (IUPUI) di AS dan Universiti Southampton di UK, akibat untuk lautan kita mungkin sama mendalam.

Semasa Zaman Devon, yang menjangkau dari 360 juta hingga 420 juta tahun yang lalu, persekitaran marin mengalami banyak kejadian kepupusan besar-besaran. Peristiwa yang sangat merosakkan menjelang akhir tempoh ini mengakibatkan kepupusan sehingga hampir 60 peratus daripada semua genera di lautan.

Sesetengah saintis berpendapat pokok adalah punca utama kerugian ini.

Apabila hidupan tumbuhan berpindah dari sumber air, mereka menggali lebih dalam untuk mendapatkan sumber nutrien baru. Pada satu ketika akar mereka akan mula menarik fosforus daripada mineral yang terkunci di bawah tanah.

Sebaik sahaja pokok itu reput, nutrien dalam biojisimnya larut dengan lebih mudah ke dalam air bawah tanah, yang akhirnya bergulung ke dalam laut.

Di Devonian, apabila sistem akar semakin kompleks dan bergerak lebih jauh ke pedalaman, semakin banyak fosforus akan dibuang ke dalam persekitaran marin.

Garis masa baharu denyutan nutrien ini menunjukkan kemusnahannya. Data ini berdasarkan analisis kimia batu dari dasar tasik purba dan garis pantai di Greenland dan Scotland.

“Analisis kami menunjukkan bahawa evolusi akar pokok mungkin membanjiri lautan lepas dengan lebihan nutrien, menyebabkan pertumbuhan alga besar-besaran,” menerangkan saintis bumi IUPUI Gabriel Filippelli.

“Bunga alga yang cepat dan merosakkan ini akan menghabiskan kebanyakan oksigen lautan, mencetuskan peristiwa kepupusan besar-besaran yang dahsyat.”

Walaupun saintis telah mengesyaki akar pokok memainkan peranan dalam kepupusan besar-besaran Devon sebelum ini, kajian ini adalah salah satu yang pertama untuk mengira magnitud dan masa penghantaran fosforus dari darat ke air.

Dari tapak ke tapak, penyelidik mendapati perbezaan dalam jumlah fosforus yang terdapat dalam persekitaran tasik, tetapi secara keseluruhan, kebanyakan kes mencadangkan terdapat perubahan besar dan pantas semasa Devonian.

Fakta bahawa peningkatan tahap fosforus di lautan sebahagian besarnya sejajar dengan peristiwa kepupusan utama pada masa ini menunjukkan nutrien yang tinggi memainkan peranan dalam krisis.

Puncak pengeksportan fosforus tidak semestinya bertepatan dengan masa atau magnitud di setiap tapak yang dikaji, tetapi pengarang mengatakan itu sudah dijangka. Penjajahan tanah oleh tumbuhan bukanlah “peristiwa bertanda tunggal”, mereka terangkan“tetapi berkemungkinan berperingkat secara geografi, memuncak pada masa yang berbeza di bahagian Euramerica yang berlainan dan bahagian lain di Bumi Devon.”

Fosforus di darat berkurangan pada kadar yang berbeza-beza bergantung pada lokasi, yang membawa kepada peristiwa kepupusan marin yang berlangsung berjuta-juta tahun. Walaupun proses tepat di sebalik penyerapan nutrien, pertumbuhan tumbuhan, dan pereputan lebih daripada mungkin berbeza-beza, trend keseluruhan kelihatan jelas. Semasa tempoh kering, penyelidik mendapati penghantaran fosforus ke tasik ditembak ke atas, menunjukkan bahawa akar pokok mungkin reput jika air tidak mencukupi, yang membawa kepada pembebasan nutrien mereka.

Hari ini, pokok-pokok tidak begitu merosakkan hidupan marin seperti ketika mereka mula-mula tiba di tempat kejadian. Tanah di darat kini jauh lebih dalam, membolehkan fosforus terikat mineral bersembunyi jauh di luar jangkauan akar untuk meninggalkan molekul organik yang mengandungi fosforus untuk berkitar dengan lebih mudah melalui ekosistem.

Yang berkata, apa yang berlaku hari ini berkongsi corak yang membimbangkan dengan apa yang berlaku ratusan juta tahun yang lalu.

Semasa zaman Devon, karbon dioksida dan oksigen atmosfera mencapai tahap yang sama dengan tahun-tahun kebelakangan ini, tetapi pada masa itu perubahan itu, sebahagian besarnya, disebabkan oleh kemajuan perlahan kehidupan tumbuhan, berbanding dengan perubahan pesat melalui aktiviti manusia.

Pencemaran daripada baja dan sisa organik tidak memerlukan akar pokok untuk keluar ke laut. Ia dipam ke sana oleh kami, dan ia mencetuskan ‘zon mati’ oksigen rendah dalam banyak persekitaran marin dan tasik yang penting.

“Pemahaman baharu ini mengenai hasil bencana alam semula jadi di dunia purba mungkin menjadi amaran tentang akibat keadaan serupa yang timbul daripada aktiviti manusia hari ini,” berkata Fillipelli.

Kajian itu diterbitkan dalam Buletin GSA.

We would love to thank the author of this article for this remarkable web content

Ketibaan Akar Pokok Mungkin Mencetuskan Kepupusan Besar-besaran di Lautan


You can find our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/