Kumpulan Beruang Kutub yang Aneh dan Terpencil Ditemui di Greenland

Beruang kutub Greenland Tenggara di atas glasier, atau air tawar, ais pada 61 darjah utara pada September 2016.

Beruang kutub Greenland Tenggara di atas glasier, atau air tawar, ais pada 61 darjah utara pada September 2016.
Foto: Thomas W. Johansen/NASA Oceans Mencairkan Greenland

Penyelidik telah mengenal pasti populasi beruang kutub yang tidak diketahui sebelum ini yang tinggal di Greenland Tenggara yang terpencil. Beruang memburu anjing laut di fjord, di rak ais air tawar, bukannya pada ais laut yang surut dengan cepat seperti spesies beruang kutub yang lain.

Laporan baru dalam jurnal Sains menggambarkan populasi, yang kini menjadikan jumlah kumpulan beruang kutub yang diketahui daripada 19 kepada 20. Para saintis sedar bahawa beberapa beruang kutub boleh berada di kawasan ini berdasarkan rekod sejarah dan pengetahuan daripada masyarakat Orang Asli di Artik, dan mereka akhirnya dapat untuk mengesahkan bahawa ini adalah populasi yang berasingan. Kumpulan itu terdiri daripada beberapa ratus beruang, dan betina cenderung lebih kecil daripada populasi lain.

“Beruang kutub di SE Greenland ialah beruang kutub yang paling diasingkan secara genetik di planet ini. Mereka berbeza daripada semua 19 subpopulasi beruang kutub lain di Artik dan lebih menyimpang daripada subpopulasi jiran berbanding pasangan lain,” kata Kristin Laidre, saintis kutub Universiti Washington dan pengarang utama kajian itu, dalam e-mel kepada Earther. “Mereka telah terpisah selama beberapa ratus tahun, dan mungkin selalu menjadi populasi kecil.”

Para saintis bekerja selama bertahun-tahun untuk menubuhkan jawatan penyelidikan di Greenland, memanjat beruang, dan memantau mereka untuk mengesahkan kebolehsuaian dan pengasingan mereka. Laidre berkata kumpulan baharu ini dijejaki dari 2015 hingga 2021.

Tiga beruang kutub dewasa di Greenland Tenggara pada April 2015. Mereka menggunakan ais laut dalam masa terhad apabila ia tersedia.

Tiga beruang kutub dewasa di Greenland Tenggara pada April 2015. Mereka menggunakan ais laut dalam masa terhad apabila ia tersedia.
Foto: Kristin Laidre/Universiti Washington

Elizabeth Peacock, penolong profesor di Sekolah Perubatan Universiti Emory dan pakar beruang kutub, menulis artikel perspektif untuk mengiringi penyelidikan Laidre dalam jurnal Sains. Dia menjelaskan bahawa beberapa siaran dalam talian telah membayangkan bahawa kumpulan beruang terpencil ini boleh menjadi populasi “berkembang maju” kerana mereka telah menemui cara baharu untuk memburu. Tetapi Peacock dia tidak yakin itu yang berlaku.

“Keplastikan secara amnya merujuk kepada individu yang mempunyai keupayaan untuk, anda tahu, menggunakan tingkah laku yang berbeza… jadi, ‘Saya boleh memikirkan cara untuk membunuh walrus atau saya boleh memikirkan cara menangkap ikan’,” katanya. “Pemilihan semula jadi adalah mengenai menyesuaikan diri dari semasa ke semasa… yang menganggap bahawa beruang kutub mempunyai masa yang cukup untuk mengubah perkara yang mereka lakukan untuk bertindak balas terhadap pemilihan semula jadi.”

Malangnya, kesan daripada perubahan iklim berlaku lebih cepat daripada banyak beruang kutub boleh membiak.

Titik pada peta kiri menunjukkan lokasi sampel beruang kutub Greenland dikumpulkan. Penduduk Greenland Tenggara baharu, ditunjukkan sebagai titik merah, terletak antara 60 dan 64 darjah utara.

Titik pada peta kiri menunjukkan lokasi sampel beruang kutub Greenland dikumpulkan. Penduduk Greenland Tenggara baharu, ditunjukkan sebagai titik merah, terletak antara 60 dan 64 darjah utara.
Imej: Laidre et al./Sains

Dalam artikelnya, Peacock menunjuk kepada populasi beruang kutub lain yang diketahui telah menunjukkan tanda-tanda keplastikan, seperti bersarang lebih jauh ke pedalaman daripada kehabisan ais laut atau memburu pelbagai jenis mangsa apabila diet anjing laut biasa mereka tidak begitu banyak. Terdapat persoalan sama ada pemburuan glasier akan terus dilakukan pada masa hadapan, kerana ais mencair di kedua-dua kutub. Generasi beruang kutub adalah kira-kira 10 tahun lamanya, tetapi perubahan iklim menjejaskan ais pada kadar yang lebih cepat daripada itu. Penyelidik bimbang bahawa tingkah laku baru ini mungkin tidak diturunkan, kerana krisis iklim dengan cepat menipiskan ais di Artik.

“Kami TIADA IDEA jika mereka berkembang maju. Kami tidak tahu sama ada penduduk stabil atau bermasalah. Ini memerlukan lebih banyak penyelidikan, “kata Laidre dalam e-mel. Untuk benar-benar menentukan bagaimana keadaan populasi ini dalam menghadapi perubahan iklim, saintis perlu mengkaji kemandirian beruang kutub betina dewasa dengan menandakan mereka dan mengkaji mereka selama tiga atau empat tahun.

“Ais glasier boleh membantu sebilangan kecil beruang kutub bertahan untuk tempoh yang lebih lama di bawah pemanasan iklim, dan mungkin penting untuk kegigihan spesies (bermaksud menghalang kepupusan), tetapi ia tidak tersedia untuk sebahagian besar beruang kutub,” katanya. “Pemantauan masa depan beruang ini mungkin boleh memberitahu kami lebih banyak tentang masa depan untuk spesies itu.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Kumpulan Beruang Kutub yang Aneh dan Terpencil Ditemui di Greenland


You can find our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/