Laporan Roket: Virgin Galactic ditangguhkan lagi, Jun disasarkan untuk ujian SLS seterusnya

Besarkan / Tory Bruno berkongsi imej kereta kebal peringkat pertama roket Vulcan yang dicat terang minggu ini di Twitter.

Tory Bruno

Selamat datang ke Edisi 4.42 Laporan Roket! Saya minta maaf untuk mengatakan bahawa tidak akan ada Laporan Roket minggu depan kerana saya akan pergi ke Washington, DC, untuk mengambil bahagian dalam Persidangan Ars Frontiers pada Khamis. Saya akan bercakap dengan bekas Timbalan Pentadbir NASA Lori Garver mengenai penerbangan angkasa lepas komersial dan kepada panel yang dihormati tentang masalah serpihan angkasa lepas.

Seperti biasa, kami mengalu-alukan kiriman pembaca, dan jika anda tidak mahu terlepas isu, sila langgan menggunakan kotak di bawah (borang tidak akan muncul pada versi tapak yang didayakan AMP). Setiap laporan akan memasukkan maklumat tentang roket angkat kecil, sederhana dan berat serta pandangan pantas ke hadapan pada tiga pelancaran seterusnya pada kalendar.

Rocket Report SpaceX broomstick cleaning up contracts Astra back on

Makmal Roket meraih penggalak dari langit. Buat pertama kali pada petang Isnin, Rocket Lab cuba menangkap peringkat pertama penggalak Elektron yang jatuh dengan helikopter. Dan secara ringkas, ia berjaya dengan pemulihan di udara ini, laporan Ars. Ketika roket itu turun di bawah payung terjun utamanya pada kira-kira 10 meter sesaat, sebuah pelongsor drogue mengekori di belakang dengan garisan 50 meter. Helikopter Sikorsky S-92 menjejaki roket menurun ini, dan ia juga mempunyai garisan 50 meter dengan cangkuk di hujungnya.

Kedengaran seperti penyelesaian yang mudah … “Ia agak seperti Ghostbusters dalam beberapa cara,” kata Peter Beck, pengasas dan ketua eksekutif Rocket Lab, dalam panggilan dengan wartawan pada malam Isnin. “Anda mahu kedua-dua aliran itu menyeberang. Kedua-dua garisan itu bersilang, dan meluncur ke atas antara satu sama lain, dan kemudian ada grapple dan tangkapan.” Itulah yang berlaku pada hari Isnin sebelum juruterbang helikopter merasakan bahawa beban yang diaruh pada kenderaan itu adalah di luar apa yang telah diramalkan dalam simulasi. Oleh itu, mereka membuang roket itu, di mana ia ditemui di laut. Beck berkata, dengan data sebenar di tangan, menyelesaikan masalah ini untuk percubaan pemulihan Elektron seterusnya sepatutnya “remeh.” (diserahkan oleh platykurtic, Ken the Bin dan EllPeaTea)

Angara 1.2 berjaya terbang. Pada Jumaat lepas roket Angara 1.2 Rusia melancarkan muatan untuk Pasukan Aeroangkasa Rusia dalam penerbangan operasinya. Sebelum ini, roket Angara telah membuat satu penerbangan ujian suborbital untuk mengesahkan bahawa semua sistem berfungsi, serta tiga penerbangan ujian varian A5 untuk membuktikan keupayaannya melancarkan muatan ke orbit geostasioner, Laporan NASASpaceflight.com. Misi itu dilancarkan dari Kosmodrom Plesetsk.

Versi kecil dan besar … Walaupun Angara 1.2 hanya boleh melancarkan 3,800 kg ke orbit Bumi rendah, versi yang lebih berkebolehan, Angara A5, telah menerbangkan sebahagian besar misi Angara setakat ini. Angara A5 menggunakan empat URM-1 bertali, peringkat kedua yang lebih besar, dan boleh memilih untuk menggunakan peringkat ketiga berdasarkan keperluan misi. Ini adalah yang pertama daripada tiga pelancaran Angara yang dirancang pada 2022, dengan satu lagi pelancaran dirancang untuk Roscosmos, agensi angkasa negara Rusia, dan satu penerbangan komersial untuk Korea Selatan. (diserahkan oleh EllPeaTea dan Ken the Bin)

Cara paling mudah untuk mengikuti pelaporan ruang Eric Berger adalah dengan mendaftar untuk surat beritanya, kami akan mengumpulkan ceritanya dalam peti masuk anda.

Virgin Galactic menangguhkan permulaan perkhidmatan komersial. di dalamnya keputusan kewangan suku pertama 2022 dikeluarkan Khamis, Virgin Galactic berkata ia kini merancang untuk menyambung semula penerbangannya Perpaduan VSS kapal angkasa pada suku keempat 2022, dan memulakan perkhidmatan komersial pada suku pertama 2023. Sebelum ini syarikat itu telah merancang untuk memulakan penerbangan komersial sebelum akhir tahun ini. “Berlatarkan rantaian bekalan yang semakin meningkat dan kekangan buruh, pasukan kami mengandungi sebahagian besar isu ini untuk meminimumkan kesan ke atas jadual,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Vigin Galatic Michael Colglazier.

Ia bukan soal permintaan … Virgin Galactic mengalami kerugian bersih sebanyak $93 juta pada suku pertama tahun ini tetapi berkata permintaan untuk perkhidmatannya adalah kukuh, dan ia mempunyai “kesetaraan tunai, tunai terhad dan sekuriti boleh pasar sebanyak $1.22 bilion” di tangan. Isu untuk Virgin Galactic bukan permintaan, isunya sama ada ia boleh memenuhi permintaan itu dengan kenderaan yang sehingga kini mempunyai kadar penerbangan yang sangat rendah berbanding unjuran syarikat. Kini ia akan menjadi sekurang-kurangnya setahun lagi sebelum kita mula mendapat jawapan kepada soalan itu.

Pelabuhan angkasa Kanada menamakan penyewa pelancaran. Sebuah pelabuhan angkasa yang sedang dibangunkan di Nova Scotia, Kanada, minggu ini menamakan syarikat pelancaran pertama yang akan menggunakan kemudahan itu. Reaction Dynamics, yang berpangkalan di Quebec, merancang untuk melancarkan roket kecil bahan api hibridnya seawal 2024, laporan Toronto Star. “Pelancaran pertama Kanada akan merangkumi tapak pelancaran Kanada, kenderaan pelancar Kanada—Reaction Dynamics’—dan satelit Kanada,” kata pemaju pelabuhan angkasa Stephen Matier dari Maritime Launch Services.

Terdapat beberapa kaveat … Saya mungkin perlu ambil perhatian bahawa pelabuhan angkasa Nova Scotia sebenarnya belum dibina lagi, dan terdapat beberapa pembangkang tempatan terhadap projek itu. Selain itu, ini adalah kali pertama saya mendengar tentang Reaction Dynamics. Dan tanpa rasa tidak hormat yang dimaksudkan, pengasas syarikat itu, Bachar Elzein, muncul telah memulakan syarikat selepas bekerja sebagai pembantu penyelidik di Polytechnique Montréal. Dan menurut halaman LinkedIn beliau, “Ketua ujian propulsi” syarikat itu nampaknya telah bekerja sebagai pengajar ski selama dua tahun sebelum menyertai syarikat itu. Jadi 2024? Mungkin tidak. (diserahkan oleh JoeySIV-B)

We would love to give thanks to the writer of this post for this incredible content

Laporan Roket: Virgin Galactic ditangguhkan lagi, Jun disasarkan untuk ujian SLS seterusnya


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/