Latihan pakaian: Ujian terakhir roket bulan NASA sebelum pelancaran

Roket NASA Artemis dengan kapal angkasa Orion berada di atas pad 39B di Pusat Angkasa Kennedy di Cape Canaveral, Fla., 18 Mac. NASA sedang memulakan ujian undur kritikal untuk roket bulan baharunya. Latihan pakaian selama dua hari itu bermula pada hari Jumaat di Pusat Angkasa Kennedy Florida dan akan berakhir Ahad dengan pemuatan tangki bahan api roket itu. (John Raoux, Associated Press)

Anggaran masa membaca: 2-3 minit

CAPE CANAVERAL, Fla. — NASA memulakan ujian undur kritikal pada hari Jumaat untuk roket bulan baharunya, raksasa 30 tingkat yang boleh membuat penerbangan ujian bulan pertamanya menjelang musim panas.

Demonstrasi dua hari itu – peristiwa penting terakhir sebelum lepas landas ke bulan – akan memuncak pada hari Ahad apabila pasukan memuatkan hampir 1 juta gelen bahan api sangat sejuk ke dalam roket pada pad. Kira detik akan berhenti pada tanda 9 saat sebelum enjin dinyalakan.

NASA merancang untuk menetapkan tarikh pelancaran selepas menganalisis keputusan latihan pakaian untuk roket Sistem Pelancaran Angkasa — singkatannya SLS.

Pegawai telah menyatakan roket itu boleh meletup seawal Jun, menghantar kapsul kru Orion yang dilampirkan meluncur ke arah bulan. Kapsul akan menghabiskan sekurang-kurangnya sebulan di angkasa sebelum kembali ke Bumi.

Tiada siapa yang akan berada di atas kapal untuk moonshot pertama sejak pendaratan bulan Apollo NASA setengah abad yang lalu. Angkasawan akan menyertai penerbangan ujian kedua yang dijadualkan pada 2024, berpusing di sekeliling bulan dan belakang. Itu akan membuka jalan untuk angkasawan mendarat di bulan sekitar 2025, menurut NASA.

Pejabat Akauntabiliti Kerajaan AS baru-baru ini memberi amaran, bagaimanapun, bahawa cabaran teknikal kekal – terutamanya dengan pendarat bulan dan pakaian angkasa – yang boleh melambatkan lagi pendaratan di bulan, sudah bertahun-tahun di belakang jadual. GAO juga memetik berbilion-bilion dalam peningkatan kos.

Berketinggian 322 kaki, roket itu membuat penampilan pertama di Pusat Angkasa Kennedy pad pelancaran dua minggu lalu. Sejak itu, semua sistemnya telah dikuasakan sebagai persediaan untuk ujian hujung minggu ini. Pegawai menegaskan bahawa kemungkinan ribut petir atau masalah teknikal boleh mengheret latihan itu.

NASA berjanji untuk memberikan kemas kini sepanjang hujung minggu, tetapi orang ramai tidak akan dapat mendengarnya. Agensi angkasa lepas memetik kebimbangan keselamatan.

“Kami berhati-hati – banyak berhati-hati – dan itu terutamanya dalam persekitaran yang kami ada pada masa kini,” kata Tom Whitmeyer, ketua pembangunan sistem penerokaan NASA.

NASA menjangkakan untuk mengumumkan krew untuk misi lunar awal musim panas ini. Kumpulan calon termasuk sembilan lelaki dan sembilan wanita; dua berada di Stesen Angkasa Antarabangsa dan dua akan tiba di sana dalam beberapa minggu.

Dua puluh empat angkasawan terbang ke bulan semasa Apollo dari 1968 hingga 1972; 12 mendarat di permukaan bulan.

Tidak seperti Apollo, NASA bekerjasama dengan perniagaan swasta untuk program bulannya, dinamakan Artemis sempena nama saudara kembar Apollo dalam mitologi Yunani. Walaupun roket dan kapsul NASA akan membawa angkasawan ke orbit bulan, Starship SpaceX yang masih dalam pembangunan akan membawa mereka turun ke permukaan bulan, sekurang-kurangnya untuk misi pertama. NASA sedang mencari syarikat tambahan untuk pendaratan kemudian.

Matlamat agensi angkasa lepas adalah untuk membangunkan kehadiran bulan yang mampan, kemudian bertujuan untuk Marikh. Pentadbir NASA Bill Nelson baru-baru ini menyebut 2040 sebagai sasaran untuk ekspedisi Marikh dengan angkasawan.

Cerita Berkaitan

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Latihan pakaian: Ujian terakhir roket bulan NASA sebelum pelancaran


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/