Lengan pendek T. rex mungkin telah mengurangkan risiko gigitan semasa memberi makan

T. rex mungkin dinosaur yang paling terkenal daripada mereka semua, tetapi selama bertahun-tahun persoalan utama kekal mengenai anatominya – mengapa lengannya begitu pendek?

Kini, seorang ahli paleontologi Amerika telah mendakwa bahawa makhluk yang menakutkan itu telah mengembangkan lengan kekar untuk menghalang mereka semasa memberi makan.

Mempunyai lengan pendek mungkin telah mengurangkan risiko digigit oleh orang dewasa T. rex lain yang kelaparan semasa mereka memakan bangkai.

Lengan kecil pada Tyrannosaurus rex yang sangat hebat telah mewakili salah satu misteri terbesar dan paling kekal dalam paleontologi.

T. rex sepanjang 45 kaki, sebagai contoh, mungkin mempunyai tengkorak sepanjang lima kaki, tetapi lengan hanya tiga kaki panjang – bersamaan dengan manusia 6 kaki dengan tangan lima inci.

Menurut Muzium Sejarah Semula Jadi, Tyrannosaurus rex adalah salah satu haiwan paling menakutkan yang pernah wujud – tetapi mengapa ia mempunyai senjata yang begitu kecil? Digambarkan di sini adalah tyrannosaurus sedang memakan mangsanya – hadrosaurus yang mati

Pendahulu tyrannosaurid mempunyai lengan yang lebih panjang, jadi pasti ada sebab bahawa mereka menjadi berkurangan dalam kedua-dua saiz dan mobiliti sendi. Berikut ialah tanggapan artis tentang T. rex

Pendahulu tyrannosaurid mempunyai lengan yang lebih panjang, jadi pasti ada sebab bahawa mereka menjadi berkurangan dalam kedua-dua saiz dan mobiliti sendi. Berikut ialah tanggapan artis tentang T. rex

T. rex dan tyrannosaurid lain mula-mula muncul dalam Jurassic Akhir dan mencapai kemuncaknya pada Kapur Akhir sebelum pupus kira-kira 65.5 juta tahun yang lalu.

APA ITU T. REX?

Tyrannosaurs rex ialah spesies dinosaur pemakan daging seperti burung.

Ia hidup antara 68–66 juta tahun yang lalu di kawasan yang kini merupakan bahagian barat Amerika Utara.

Mereka boleh mencapai sehingga 40 kaki (12 meter) panjang dan 12 kaki (4 meter) tinggi.

Lebih daripada 50 spesimen fosil T.Rex telah dikumpul sehingga kini.

Haiwan raksasa itu mempunyai salah satu gigitan paling kuat dalam kerajaan haiwan.

Kajian baru itu diketuai oleh ahli paleontologi Kevin Padiana, seorang profesor di University of California, Berkeley, dan kurator di Muzium Paleontologi UC (UCMP).

Profesor Padian menyatakan bahawa pendahulu tyrannosaurid mempunyai lengan yang lebih panjang, jadi pasti ada sebab bahawa mereka menjadi berkurangan dalam kedua-dua saiz dan mobiliti sendi.

Jawapannya datang kepadanya selepas ahli paleontologi lain menemui bukti bahawa beberapa tyrannosaurid memburu dalam pek, bukan secara tunggal, seperti yang digambarkan dalam banyak lukisan dan diorama.

‘Bagaimana jika beberapa tyrannosaur dewasa bertumpu pada bangkai?’ katanya. ‘Anda mempunyai sekumpulan tengkorak besar, dengan rahang dan gigi yang sangat kuat, merobek dan mengunyah daging dan tulang di sebelah anda.

‘Bagaimana jika rakan anda di sana fikir anda semakin rapat? Mereka mungkin memberi amaran kepada anda dengan memutuskan lengan anda,’ katanya.

‘Jadi, ia boleh menjadi faedah untuk mengurangkan bahagian depan, kerana anda tidak menggunakannya dalam pemangsaan.’

Semasa mengajar seminar pelajar baru yang dipanggil The Age of Dinosaur, Profesor Padiana selalu ditanya oleh mahasiswa mengapa lengan T. rex begitu pendek, tetapi jawapannya selalu, ‘Tiada siapa yang tahu’.

Apabila pemburu dinosaur yang hebat Barnum Brown menemui fosil T. rex pertama pada tahun 1900, dia menganggap lengan itu terlalu kecil untuk menjadi sebahagian daripada rangka itu.

Pelakon T. rex bersaiz hidup di atrium Bangunan Sains Hayat Lembah UC Berkeley menunjukkan betapa pendeknya lengan bawah dinosaur, memandangkan makhluk itu adalah pemangsa paling ganas pada zamannya

Pelakon T. rex bersaiz hidup di atrium Bangunan Sains Hayat Lembah UC Berkeley menunjukkan betapa pendeknya lengan bawah dinosaur, memandangkan makhluk itu adalah pemangsa paling ganas pada zamannya

T.REX MENIKMATI PERJALANAN SENANG PADA HANYA 2.8MPH, ANALISIS EKOR MEREKA DEDAHKAN

Tyrannosaurus rex (T. Rex) yang menakutkan menikmati berjalan-jalan ‘santai’ pada kelajuan hanya 2.8 batu sejam (4.6km sejam), dedah satu kajian baharu.

Para saintis di Belanda membangunkan kaedah baru untuk menganggarkan kelajuan berjalan pilihan T. Rex, berdasarkan analisis spesimen yang diawet yang dipanggil Trix.

Mereka mengatakan anggaran kelajuan baharu mereka adalah kadar yang serupa dengan kelajuan berjalan semula jadi emu, gajah, kuda dan manusia – dan lebih rendah daripada anggaran sebelumnya.

Kunci kepada kajian itu ialah Trix – T-Rex betina sepanjang 6 tan, 43 kaki (13 meter) yang rangka lengkap dan terpelihara dengan baik telah digali pada 2013 di Montana.

Trix – kini dipamerkan di Muzium Naturalis – hidup 66 juta tahun yang lalu di kawasan yang kini terletak di barat Amerika Utara, di benua pulau yang dikenali sebagai Laramidia.

Baca lebih lanjut: T-Rex menjelajah Bumi dengan kadar ‘santai’, kajian mendapati

Pada masa itu, rakan sekerjanya, Henry Fairfield Osborn, yang menggambarkan dan menamakan T. rex, membuat hipotesis bahawa lengan pendek itu mungkin ‘pectoral claspers’ – anggota badan yang menahan betina semasa persetubuhan.

Ini adalah sama dengan beberapa jerung dan pengapit pelvis pari, yang merupakan sirip yang diubah suai.

Tetapi Osborn tidak memberikan bukti, dan Profesor Padian telah menyatakan bahawa lengan T. rex terlalu pendek untuk mengelilingi T. rex lain, dan sudah tentu terlalu lemah untuk mengawal pasangannya.

Lebih daripada satu abad, penjelasan lain yang dicadangkan untuk lengan pendek termasuk melambai untuk tarikan pasangan atau isyarat sosial, berfungsi sebagai sauh untuk membolehkan T. rex bangun dari tanah, menahan mangsa, menikam musuh, dan juga menolak ke atas tidur Triceratops pada waktu malam, seperti memberi tip lembu.

Selain itu, beberapa ahli paleontologi telah mencadangkan bahawa lengan tidak mempunyai fungsi sama sekali, jadi kita tidak perlu risau dengannya.

Dalam kertas kerjanya, Profesor Padiana melayangkan hipotesis baharunya – lengan T. rex mengecut panjang untuk mengelakkan pemotongan secara tidak sengaja atau disengajakan apabila sekumpulan T. rex turun ke atas bangkai dengan kepala besar dan gigi meremukkan tulang.

Mungkin lengannya mengecil selama beberapa juta tahun spesies itu wujud, untuk menghalangnya semasa memberi makan secara pek.

Anak-anak muda T. rex, khususnya, adalah bijak untuk menunggu sehingga orang dewasa yang lebih besar selesai makan.

Ini serupa dengan spesies biawak terbesar yang masih ada, biawak Naga Komodo gergasi (Varanus komodoensis) Indonesia.

Spesies yang masih ada ini memburu secara berkumpulan, dan apabila ia membunuh mangsa, naga yang lebih besar berkumpul di atas bangkai dan meninggalkan mayat untuk yang lebih kecil.

Profesor Padiana telah mengakui bahawa sebarang hipotesis, termasuk hipotesisnya, sukar untuk dibuktikan 66 juta tahun selepas T. rex terakhir pupus.

Render artistik Tyrannosaurus Rex dan anak-anaknya memakan bangkai Alamosaurus

Render artistik Tyrannosaurus Rex dan anak-anaknya memakan bangkai Alamosaurus

Cicak Naga Komodo gergasi (Varanus komodoensis, dalam gambar) memburu secara berkumpulan, dan apabila ia membunuh mangsa, naga yang lebih besar berkumpul di atas bangkai dan meninggalkan mayat untuk yang lebih kecil.

Cicak Naga Komodo gergasi (Varanus komodoensis, dalam gambar) memburu secara berkumpulan, dan apabila ia membunuh mangsa, naga yang lebih besar berkumpul di atas bangkai dan meninggalkan mayat untuk yang lebih kecil.

‘Beberapa tapak kuari penting yang ditemui dalam tempoh 20 tahun lalu memelihara tyrannosaur dewasa dan juvana bersama-sama,’ katanya.

‘Kita tidak boleh benar-benar menganggap bahawa mereka hidup bersama atau mati bersama. Kami hanya tahu bahawa mereka dikebumikan bersama.

‘Tetapi apabila anda menemui beberapa tapak dengan haiwan yang sama, itu adalah isyarat yang lebih kuat. Dan kemungkinan, yang telah dibangkitkan oleh penyelidik lain, ialah mereka memburu secara berkumpulan.’

Penyelidikan lanjut boleh menganalisis semula fosil lengan T. rex untuk kesan gigitan.

‘Luka gigitan pada tengkorak dan bahagian lain rangka terkenal dalam tyrannosaur dan dinosaur karnivor lain,’ kata Profesor Padiana.

‘Sekiranya lebih sedikit kesan gigitan ditemui pada anggota badan yang berkurangan, ia boleh menjadi tanda bahawa pengurangan berkesan.’

Kajian itu telah diterbitkan dalam jurnal Acta Palaeontologia Polonica.

T.REX MUNGKIN SEBENARNYA TELAH MENJADI TIGA SPESIES, BUKAN SATU, ANALISIS FOSSIL DEDAH

T.Rex sebenarnya mungkin tiga spesies, bukan satu, analisis fosil baru-baru ini mendedahkan.

Para saintis AS menganalisis semula hampir 40 rangka Tyrannosaurus fosil yang ditemui oleh ahli paleontologi sepanjang lebih daripada satu abad.

Spesimen yang dikaji termasuk ‘Sue’, rangka Tyrannosaurus lengkap yang kini berada di Field Museum of Natural History di Chicago, dan ‘AMNH 5027’, yang terkenal ditemui di Big Dry Creek, Montana, pada tahun 1908.

Mereka mencatat perbezaan fizikal dalam tulang paha, atau tulang paha, serta struktur pergigian dan tulang lain di seluruh spesimen – petunjuk yang menunjukkan tiga spesies Tyrannosaurus yang berbeza.

Para penyelidik mencadangkan bahawa spesimen yang lebih besar yang ditemui harus dikaitkan dengan spesies baru yang mereka panggil Tyrannosaurus imperator (maharaja biawak zalim).

Sementara itu, spesimen yang lebih kecil dan lebih langsing harus dikaitkan dengan spesies yang mereka panggil Tyrannosaurus regina (ratu biawak yang zalim), kata mereka.

Baca lebih lanjut: T.Rex mungkin sebenarnya TIGA spesies, analisis fosil mendedahkan

We wish to thank the author of this article for this awesome content

Lengan pendek T. rex mungkin telah mengurangkan risiko gigitan semasa memberi makan


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/