Letupan di pusat pelancaran angkasa China didedahkan oleh imejan satelit – SpaceNews

HELSINKI — Letupan menyebabkan kemudahan roket rosak teruk di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan China pada Oktober 2021, menurut imej satelit komersial.

Pelabuhan angkasa Jiuquan terletak di Gurun Gobi dan menjadi tuan rumah pelancaran orbital utama termasuk semua misi penerbangan manusia Shenzhou di negara itu. Ditubuhkan pada tahun 1958 ia adalah yang pertama daripada empat pelabuhan angkasa negara China yang akan dibina.

Bukti letupan ditemui oleh peminat angkasa lepas Harry Orang Asing menggunakan imejan daripada Airbus dan CNES dan disiarkan di Twitter 10 Jun.

Insiden itu berlaku di kemudahan yang dibina sekitar 16 kilometer ke barat daya dua kompleks pelancaran utama Jiuquan. Sepasang pad pelancaran digunakan oleh China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) untuk pelancaran roket Long March hypergolic untuk misi penerbangan angkasa lepas manusia, awam, ketenteraan dan saintifik dan tidak terjejas oleh letupan itu.

Imej resolusi tinggi menunjukkan kemudahan, yang mungkin digunakan untuk menguji motor roket pepejal, utuh pada Oktober 2021. Kesan jelas letupan boleh dilihat dalam imej dari November 2021.

Imej satelit selanjutnya daripada satelit Super Dove Planet yang dilihat oleh SpaceNews menunjukkan bahawa letupan berlaku antara 0316 UTC pada 15 Okt. dan 0407 UTC 16 Okt. (11:16 malam, 14 Okt. dan 12:07 pagi 16 Oktober Timur).

Misi anak kapal Shenzhou-13 China diangkat dari Jiuquan pada 16:23 UTC 15 Okt. (12:23 tengahari Timur), mencadangkan letupan itu mempunyai sedikit atau tiada kesan ke atas CASC, kontraktor angkasa lepas utama negara, dan aktiviti utamanya.

Tidak ada petunjuk bahawa letupan itu dilaporkan oleh media China. Oleh itu, ia agak tidak jelas untuk apa kemudahan itu digunakan dan apa yang menyebabkan letupan. Memandangkan profil pelancaran di Jiuquan, kemungkinan besar struktur itu berkaitan dengan ujian dan pemasangan roket pepejal yang dikendalikan oleh entiti bukan CASC. Pembinaan kemudahan ujian bermula pada September 2018.

CASIC, kontraktor pertahanan gergasi milik kerajaan yang berasingan daripada CASC tetapi dengannya cita-cita ruang sendirisedang membangunkan satu siri roket pepejal untuk pelancaran orbit dan mempunyai infrastruktur yang telah ditetapkan di Jiuquan untuk pelancaran Kuaizhou-1A dan roket Kuaizhou-11 yang lebih besar menggunakan pelancar erektor pengangkutan dan bukannya pad pelancaran dan struktur perkhidmatan.

Kedua-dua ini telah mengalami kegagalan pelancaran. Yang pertama mengalami kegagalan dalam Disember 2021 berikutan kembali ke penerbangan lebih awal pada musim luruh. The Kuaizhou-11 gagal dengan pelancarannya yang pertama dan setakat ini sahaja pada 2020 dan sejak itu kekal dibumikan.

Kuaizhou-11 telah dijadualkan untuk kembali ke penerbangan sebelum penghujung 2021 menurut laporan awal. Sebuah berita lepaskan daripada anak syarikat CASIC Expace menunjukkan bahawa persiapan untuk perhimpunan terakhir untuk pelancaran sedang dijalankan pada bulan Ogos. Tiada percubaan pelancaran sedemikian telah dilaporkan.

Usaha roket padu China

Pelancaran roket Kuaizhou dari Jiuquan adalah sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk dibangunkan keupayaan pelancaran roket pepejaltermasuk penyedia perkhidmatan pelancaran yang dibiayai persendirian.

Walau bagaimanapun, beberapa kenderaan pelancaran pepejal telah mengalami kegagalan, dengan firma swasta iSpace mengalami a kerugian ketiga berturut-turut misi bulan lepas, menimbulkan keraguan tentang prospek roket Hyperbola-1. Pelancaran Landspace dan OneSpace pada 2018 dan 2019 juga gagal.

Walau bagaimanapun, alternatif juga sedang dalam perjalanan. Tenaga Galactic, yang ditubuhkan selepas penggerak komersial awal yang dinyatakan di atas, telah berjaya dengan kedua-duanya melancarkan roket Ceres-1nya dan merancang yang ketiga sekitar Julai.

CAS Space, yang berasal dari Akademi Sains China (CAS), sedang bersedia untuk misi pertamanya, menggunakan ZK-1A yang direka untuk membawa sehingga 2 tan metrik muatan ke LEO, yang akan menjadi roket pepejal terbesar China apabila ia terangkat. cuti pada bulan Jun atau Julai. Spinoff CASC China Rocket telah melancarkan satu roket Jielong-1 (“Smart Dragon”) dan merancang untuk melancarkan Jielong-3 yang lebih besar pada separuh kedua tahun ini. CASC juga mengendalikan padu Long March 11 dari Jiuquan dan tapak lain.

Jiuquan juga telah menganjurkan pembinaan infrastruktur untuk pelancaran pelancar oksigen cecair metana baharu, dengan Landspace dijangka akan melancarkan ujian roket Zhuque-2nya dalam masa terdekat.We want to say thanks to the author of this post for this remarkable content

Letupan di pusat pelancaran angkasa China didedahkan oleh imejan satelit – SpaceNews


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/