Letupan gunung berapi Tonga adalah luar biasa, malah boleh memanaskan Bumi

NEW YORK (AP) – Apabila gunung berapi dasar laut meletus di Tonga pada Januari, letupan airnya sangat besar dan luar biasa – dan saintis masih cuba memahami kesannya.

Gunung berapi itu, yang dikenali sebagai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, menembak berjuta-juta tan wap air tinggi ke atmosfera, menurut sebuah kajian yang diterbitkan Khamis dalam jurnal Sains.

Para penyelidik menganggarkan letusan meningkatkan jumlah air di stratosfera – lapisan kedua atmosfera, di atas julat tempat manusia hidup dan bernafas – sekitar 5%.

Kini, saintis cuba memikirkan bagaimana semua air itu boleh menjejaskan atmosfera, dan sama ada ia mungkin memanaskan permukaan Bumi dalam beberapa tahun akan datang.

“Ini adalah peristiwa sekali dalam seumur hidup,” kata pengarang utama Holger Voemel, seorang saintis di Pusat Penyelidikan Atmosfera Kebangsaan di Colorado.

Letusan besar biasanya menyejukkan planet ini. Kebanyakan gunung berapi menghantar sejumlah besar sulfur, yang menghalang sinaran matahari, jelas Matthew Toohey, seorang penyelidik iklim di Universiti Saskatchewan yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Letupan Tonga adalah lebih basah: Letusan bermula di bawah lautan, jadi ia mengeluarkan kepulan dengan lebih banyak air daripada biasa. Dan kerana wap air bertindak sebagai gas rumah hijau yang memerangkap haba, letusan itu mungkin akan meningkatkan suhu dan bukannya menurunkannya, kata Toohey.

Tidak jelas berapa banyak pemanasan yang boleh disimpan.

Karen Rosenlof, seorang saintis iklim di Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan yang tidak terlibat dengan kajian itu, berkata dia menjangkakan kesannya adalah minimum dan sementara.

“Jumlah peningkatan ini mungkin memanaskan permukaan sedikit untuk masa yang singkat,” kata Rosenlof dalam e-mel.

Wap air akan melekat di sekitar atmosfera atas selama beberapa tahun sebelum masuk ke atmosfera yang lebih rendah, kata Toohey. Sementara itu, air tambahan mungkin juga mempercepatkan kehilangan ozon di atmosfera, tambah Rosenlof.

Tetapi sukar bagi saintis untuk mengatakan dengan pasti, kerana mereka tidak pernah melihat letusan seperti ini.

Stratosfera membentang dari sekitar 7.5 batu hingga 31 batu (12 km hingga 50 km) di atas Bumi dan biasanya sangat kering, jelas Voemel.

Pasukan Voemel menganggarkan kepulan gunung berapi menggunakan rangkaian instrumen yang digantung dari belon cuaca. Biasanya, alat ini tidak dapat mengukur paras air di stratosfera kerana jumlahnya sangat rendah, kata Voemel.

Satu lagi kumpulan penyelidik memantau letupan itu menggunakan instrumen pada satelit NASA. Dalam kajian merekayang diterbitkan awal musim panas ini, mereka menganggarkan letusan menjadi lebih besar, menambah sekitar 150 juta tan metrik wap air ke stratosfera – tiga kali ganda daripada kajian Voemel yang ditemui.

Voemel mengakui bahawa pengimejan satelit mungkin telah memerhatikan bahagian bulu yang tidak dapat ditangkap oleh instrumen belon, menjadikan anggarannya lebih tinggi.

Walau apa pun, katanya, letupan Tonga tidak seperti apa-apa yang dilihat dalam sejarah baru-baru ini, dan mengkaji kesannya mungkin mendapat pandangan baharu tentang suasana kita.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We want to thank the author of this post for this awesome material

Letupan gunung berapi Tonga adalah luar biasa, malah boleh memanaskan Bumi


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/