Letusan Matahari Gergasi ‘Kannibal’ Melintasi Bumi Mungkin Menerangi Langit

Cahaya utara yang mempesonakan boleh menerangi langit sejauh selatan seperti utara Amerika Syarikat selepas pengesanan 17 letusan suria yang meletup dari satu tompok matahari, dua daripadanya menghala terus ke Bumi.

Kedua-dua Bumi-letusan terarah telah bergabung menjadi “loncatan jisim korona kanibal” dan bergerak ke arah kami pada kelajuan 1,881,263 batu sejam (3,027,599 kilometer sejam).

Apabila ia terhempas ke bumi medan magnet pada malam 30 Mac, keputusannya ialah a ribut geomagnet G3 yang kuatmenurut Pusat Ramalan Cuaca Angkasa (SWPC) Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan.

Ribut G3 diklasifikasikan sebagai kuat ribut geomagnetbermakna bahawa yang akan datang matahari letupan boleh membawa aurora ke selatan Pennsylvania, Iowa dan Oregon.

Tompok matahari, yang dipanggil AR2975, telah memancarkan suar zarah bercas elektrik dari Matahari. plasma sup sejak Isnin (28 Mac).

Tompok matahari ialah kawasan di permukaan Matahari di mana medan magnet yang kuat, yang dicipta oleh aliran cas elektrik, bersimpul menjadi kekusutan sebelum tiba-tiba terputus. Pembebasan tenaga yang terhasil melancarkan letupan sinaran yang dipanggil suar suria, atau jet bahan letupan bahan suria yang dipanggil coronal mass ejections (CMEs).

berkaitan: Jenis gelombang suria baharu yang pelik menentang fizik

Pancutan jisim korona kanibal berlaku apabila letusan suria yang bergerak pantas mengatasi letusan awal di kawasan angkasa yang sama, menyapu zarah bercas untuk membentuk hadapan gelombang gabungan gergasi yang mencetuskan ribut geomagnet yang kuat.

“Kegilaan” suar suria bermakna “sekurang-kurangnya dua halo penuh [Earth striking] CME muncul daripada huru-hara,” SpaceWeather.com menulis daripada acara tersebut. CME kedua dijangka memintas dan “mengkanibal” yang pertama sebelum mengenai medan magnet Bumi pada sekitar 11 malam waktu ET pada 30 Mac.

CME biasanya mengambil masa sekitar 15 hingga 18 jam untuk sampai ke Bumi, menurut SWPC.

Apabila mereka berbuat demikian, medan magnet Bumi akan dimampatkan sedikit oleh gelombang zarah yang sangat bertenaga, yang mengalirkan garis medan magnet dan menggerakkan molekul di atmosfera, melepaskan tenaga dalam bentuk cahaya untuk mencipta aurora berwarna-warni di langit malam.

Tenaga daripada ribut dijangka tidak berbahaya diserap oleh medan magnet kita, tetapi besar ribut suria masih berpotensi untuk menimbulkan malapetaka. Ribut G3 boleh menyebabkan “masalah navigasi satelit terputus-putus dan navigasi radio frekuensi rendah,” mengikut SWPC.

Ribut baru-baru ini pada Februari menghantar 40 satelit Starlink jatuh kembali ke Bumi, Live Science dilaporkan sebelum inidan saintis telah memberi amaran bahawa yang lebih besar boleh mempunyai potensi untuk melumpuhkan internet di seluruh dunia.

Para saintis berpendapat bahawa ribut suria terbesar pernah disaksikan semasa sejarah kontemporari ialah Peristiwa Carrington 1859, yang membawa tenaga yang hampir sama dengan 10 bilion 1 megaton. bom atom.

Selepas menghempas ke Bumi, aliran zarah suria yang berkuasa menggoreng sistem telegram di seluruh dunia dan menyebabkan aurora lebih terang daripada cahaya penuh. Bulan untuk muncul sejauh selatan Caribbean.

Jika kejadian serupa berlaku hari ini, ia akan menyebabkan kerosakan bertrilion dolar dan pemadaman yang meluas, sama seperti ribut suria yang menyebabkan 1989 Quebec pemadaman, menurut saintis.

Kandungan berkaitan:

15 imej bintang yang tidak dapat dilupakan

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Sains Hidup. Membaca artikel asal di sini.

We want to thank the writer of this post for this outstanding content

Letusan Matahari Gergasi ‘Kannibal’ Melintasi Bumi Mungkin Menerangi Langit


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/