Letusan matahari yang besar mungkin menuju ke arah Bumi

Ahli astronomi telah melihat letusan matahari yang besar tetapi tidak pasti sama ada ia menuju ke Bumi, Minggu Berita dilaporkan.

Sejak beberapa minggu lalu, permukaan suria mempunyai beberapa aktiviti yang menarik. Sunspot AR3038, yang menghadap Bumi dan dijangka mati, sebaliknya telah menjadi lebih besar dan kini tiga kali ganda saiz Bumi. Ahli astronomi telah menunggu suar suria meletus dari tompok matahari ini.

Walau bagaimanapun, apa yang telah berlaku sebaliknya ialah lonjakan jisim korona atau CME, yang jauh lebih berkuasa daripada suar suria kerana ia dipenuhi dengan sejumlah besar plasma dan fluks magnet. Satu-satunya isu ialah CME bukan daripada Sunspot AR3038. Sebaliknya, ahli astronomi tidak tahu dari mana asalnya.

Bagaimanakah kita tahu jika terdapat CME?

Letusan itu dikesan pada hari Ahad oleh perisian pengesanan CME daripada alat Agensi Angkasa Eropah (ESA) yang dipanggil Penjejakan CME Berbantukan Komputer (CACTus). Menurut laman web alat, algoritma berfungsi secara autonomi. Ia menggunakan data daripada Large Angle and Spectrometric Coronagraph Experiment (LASCO), kerjasama antara ESA dan NASA untuk mengkaji Matahari.

Memandangkan senarai CME CACTus dijana secara automatik, ahli astronomi menggunakan instrumen lain yang melihat Matahari untuk mengesahkan kejadian. Salah satu instrumen sedemikian ialah Balai Cerap Dinamik Suria (SDO) NASA, yang turut membawakan kami imej tompok matahari AR3038, minggu lepas.

Malangnya, penutupan kuasa yang meluas di Universiti Stanford, tempat instrumen SDO menyimpan data, tidak tersedia. Ini telah menyukarkan untuk memastikan lokasi sebenar letusan CME dan sama ada ia menuju ke Bumi.

Apa yang berlaku seterusnya?

Tidak seperti suar suria yang boleh menyebabkan pemadaman radio jangka pendekCME boleh menyebabkan gangguan besar-besaran kerana daya magnet dalam letusan berinteraksi dengan medan magnet Bumi sendiri.

Ribut geomagnet yang disebabkan oleh CME boleh menyebabkan keseluruhan grid elektrik runtuh dan mengganggu komunikasi radio selama beberapa hari. Malah sistem navigasi boleh terjejas teruk selepas CME bertenaga tinggi. Nasib baik, ribut ini jarang berlaku.

Suar suria bergerak dengan pantas dan jika diarahkan ke Bumi, dalam beberapa minit. CME, walaupun boleh mengambil masa beberapa hari sebelum ia mencecah Bumi. Jadi, letusan yang diperhatikan di permukaan suria pada hari Ahad boleh sampai ke Bumi pada 28 Jun atau 29 Jun, kata ahli astronomi kepada Newsweek.

Dengan SDO luar talian, ahli astronomi kini perlu melihat instrumen lain yang berkeupayaan coronograf untuk menentukan dengan letusan itu menuju ke arah Bumi atau tidak. Faktor seperti kedudukan instrumen ini boleh memberi kesan ketara kepada pengiraan yang dilakukan dengan instrumen ini.

Satu-satunya ketenangan yang ada pada ahli astronomi ialah walaupun CME diarahkan ke Bumi, ia mungkin tidak cukup kuat untuk menyebabkan kemarahan yang meluas. Walau bagaimanapun, ia menekankan bagaimana instrumen kritikal perlu berada dalam talian pada setiap masa, kerana anda tidak pernah tahu bila ribut suria boleh melanda anda.

Dengan Matahari kini dalam fasa aktif kitaran surianya, lebih sedikit masa henti, lebih bersedia kita.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

Letusan matahari yang besar mungkin menuju ke arah Bumi


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/