Lihat Imej NASA Menakutkan Pertama Tapak Nahas Asteroid DART

Pada hari Isnin, dunia memerhati sebagai kapal angkasa kecil NASA yang dipanggil DART menemui nasibnya yang meletup. Kotak ini, lebih besar sedikit daripada ketuhar dan bersayap dengan panel solar, telah ditakdirkan untuk mati sejak ia meninggalkan Bumi pada bulan November.

Misi Ujian Pengalihan Asteroid Berganda adalah mudah: Berlanggar dengan asteroid besar supaya saintis dapat melihat sama ada impak itu mendorong batu angkasa sedikit. Jika ya, mungkin asteroid masa depan dalam laluan perlanggaran dengan Bumi boleh dihalang dengan mekanisme bunuh diri kapal angkasa yang serupa — satu cara untuk menyelamatkan manusia dan membalas dendam kepada dinosaur.

Sehingga ke penghujungnya, dalam perjalanan ke asteroid Dimorphos yang disasarkan, DART dengan patuh mengambil imej tentang azab yang akan berlaku. Kemudian datang kata-kata terakhirnya yang terputus. Siasatan itu hanya boleh memancarkan jalur tempat berehat berbatunya yang tidak lama lagi kerana selebihnya imej tidak dapat dimuatkan sebelum ia goyah sepenuhnya. senyap.

Tetapi tepat 15 hari sebelum kesanDART menggunakan satelit kecil untuk menangkap, dari pandangan mata burung, butiran akhir hayatnya yang mengerikan dan kubur asteroidnya.

Pada hari Selasa, satelit ini — dinamakan LICIACube untuk Light Italian CubeSat untuk Pengimejan Asteroid — mengeluarkan imej pertamanya.

Sebelum hentaman, LICIACube terapung pada jarak selamat dari tapak hentaman, menunggu DART mati begitu saja. Kemudian ia terbang melepasi tapak itu setelah keadaan menjadi sedikit, kira-kira tiga minit selepas kemalangan, dan menggunakannya sistem dwi kamera untuk snap gambar bukti.

Dalam imej ini, anda boleh melihat aliran serpihan yang mengalir mengelilingi Dimorphos, berpunca daripada terjunan 14,000-mph DART ke permukaan asteroid. LICIACube turut menggambarkan bahagian jauh asteroid semasa penerbangan singkat dan beberapa lagi gambar yang menggugah sekitar batu itu. Apabila pasukan sains satelit pertama kali melihat potret ini masuk, bilik itu meletus dengan sorakan.

“Wartawan kecil kami yang berani,” Andrew Cheng, ketua penyiasat DART dan saintis planet di Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins yang dipanggil LICIACube, dalam satu kenyataan. “Apa yang akan disaksikan dan didokumenkan akan memberikan kami maklumat unik dan penting yang kami tidak akan dapat lihat.”

Seterusnya, pasukan DART merancang untuk menyiasat imej-imej ini dengan ketepatan yang tinggi untuk melihat jenis maklumat ranap penting yang berjaya diperolehi oleh LICIACube. “Sekarang sains boleh bermula,” Katarina Miljkovic dari Universiti Curtin di Australia, berkata dalam satu kenyataan. “Ini adalah untuk memastikan bahawa, sekiranya Bumi menemui asteroid berbahaya yang melontar ke arah kita, kita akan tahu apa yang perlu dilakukan.”

Dalam beberapa tahun, Agensi Angkasa Eropah juga berhasrat untuk menghantar satelit detektif DARTnya sendiri, digelar HERA, untuk menemani LICIACube dalam usaha menyahkod kesan selepas berdebu.

Ia akan mengambil masa beberapa bulan sebelum saintis mendedahkan beberapa jawapan sama ada DART berfungsi — dengan kata lain, adakah ia benar-benar menyesuaikan trajektori Dimorphos? — tetapi sepanjang perjalanan, kita mungkin boleh menantikan kemasukan pemerhatian yang menarik dibuat di seluruh dunia. Teleskop berasaskan darat di mana-mana dihalakan terus ke arah pertunjukan.

Tangkapan skrin siaran langsung DART NASA. Hanya jalur permukaan asteroid yang dilihat dalam imej akhir DART. Selebihnya skrin adalah warna merah gelap.

Kata-kata terakhir DART terputus.

Tangkapan skrin oleh CNET/NASA

Teleskop Angkasa James Webb NASA, misalnya, mengintip dari stesennya kira-kira satu juta batu dari Bumi, dan Teleskop Angkasa Hubble cuba menangkap beberapa rakaman mentah semasa berada di orbit planet kita. Ahli astronomi dengan Projek Teleskop Maya di Rom telah mula mengeluarkan beberapa data teleskop drama dan mereka yang bekerja di balai cerap Les Makes di Lautan Hindi juga berkongsi beberapa butiran menarik.

We wish to thank the author of this short article for this incredible web content

Lihat Imej NASA Menakutkan Pertama Tapak Nahas Asteroid DART


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/