Lihat penjajaran yang jarang berlaku bagi semua planet di langit malam

Pertemuan semula angkasa yang hebat akan berlangsung di langit Bumi sepanjang bulan Jun. Pemerhati langit akan mendapat peluang yang jarang untuk melihat semua planet utama dalam sistem suria kita berkumpul bersama-dengan bulan menyertai perayaan itu juga, dari 17 Jun hingga 27 Jun.

Penjajaran jarang ini termasuk lima planet yang mudah dilihat dengan mata kasar: Utarid, Zuhrah, Marikh, Musytari dan Zuhal. Setiap satu cukup terang untuk dilihat walaupun di langit bandar yang tercemar cahaya, dengan Zuhrah yang cemerlang adalah yang paling terang dan Mercury yang paling samar. Planet terdekat kita akan kelihatan tersusun merentasi langit dalam susunan yang sama seperti jaraknya dari matahari.

Ahli astronomi memanggil pertemuan rapat planet ini sebagai konjungsi. Mempunyai dua atau tiga planet berkumpul bersama bukanlah sesuatu yang jarang berlaku, tetapi kali terakhir kami melihat gabungan lima planet paling terang adalah pada Disember 2004.

Uranus dan Neptun yang lebih jauh juga akan berkumpul di kawasan yang sama, walaupun kedua-dua gergasi ais itu akan lebih mencabar untuk dikesan, memerlukan penggunaan teropong. Imbas antara Zuhrah dan Marikh untuk mencari Uranus berwarna hijau, dan Neptun biru boleh ditemui di antara Musytari dan Zuhal di langit.

Penjajaran planet ini boleh dilihat oleh sebahagian besar penduduk dunia, tetapi sesetengahnya akan mempunyai kedudukan yang lebih baik daripada yang lain. Bagi mereka yang berada di latitud utara, di atas bandar seperti New York dan London, planet yang paling hampir dengan matahari, Mercury, akan berada berhampiran ufuk dan mungkin dihanyutkan oleh silau fajar. Di kawasan ini, planet-planet lain juga akan memeluk ufuk timur, menjadikannya sedikit cabaran untuk melihat semua planet dengan mudah.

Walau bagaimanapun, apabila bulan berlalu, Mercury akan kelihatan lebih tinggi di langit, menjadikannya lebih mudah untuk dikesan. Bagi pemerhati yang lebih jauh ke utara, seperti di seluruh Scandinavia dan di utara Alaska di mana matahari tidak pernah terbenam pada masa ini dalam tahun ini, planet-planet itu tidak akan kelihatan sama sekali.

Pemandangan terbaik akan tertumpu di sekitar kawasan tropika dan di Hemisfera Selatan, di mana planet-planet akan meningkat lebih tinggi di langit sebelum fajar. Tetapi tidak kira di mana anda berada, pengesyoran terbaik adalah untuk melihat pemandangan ufuk timur yang tidak terhalang kira-kira satu jam hingga 30 minit sebelum matahari terbit tempatan.

Panorama akan sangat mengagumkan kerana planet-planet akan kelihatan berkumpul rapat. Dan jika anda terlepas tontonan ini, anda perlu menunggu sehingga 2040 untuk mendapat peluang lagi.

Bulan menerangi jalan

Untuk mencari planet, penonton hanya perlu melihat ke bulan sabit yang terang. Bermula pada 17 Jun, apabila ia akan muncul berhampiran Zuhal, satelit semula jadi kita akan berfungsi sebagai tiang panduan, bergambar dengan setiap planet dari satu hari ke hari berikutnya.

Tarikh yang menonjol termasuk 18 Jun, apabila bulan paling hampir dengan Zuhal, dan 20 Jun, apabila bulan berpasangan dengan Neptun. 21 Jun menyaksikan bulan menyertai Musytari, dan 22 Jun mengadakan pertemuan bulan dengan Marikh. Bulan berpasangan dengan Uranus pada 24 Jun, dan pemerhati langit yang tajam juga akan melihat bahawa ia akan muncul tepat di tengah-tengah antara Zuhrah dan Marikh. Pada 26 Jun bulan akan mempunyai pertemuan rapat yang menarik perhatian dengan planet paling terang di langit, Zuhrah, dan kemudian akhirnya melengkapkan lawatannya dengan Mercury, pada 27 Jun.

Kesesakan lalu lintas langit

Walaupun perarakan planet ini akan kelihatan berkumpul di satu bahagian kecil langit, dunia yang jauh sudah tentu tersebar merentasi ruang angkasa yang luas, dipisahkan antara satu sama lain dengan berjuta-juta batu. Titik pandang kita di Bumi yang menjadikan kedudukan mereka kelihatan begitu rapat.

Pertunjukan langit yang besar ini mudah dilihat dengan mata tanpa bantuan, tetapi sepasang teropong yang dipegang secara berterusan akan memberikan anda pemandangan yang lebih baik. Latih gelas anda pada Musytari berwarna krim dan ia akan mendedahkan empat bulan terbesarnya. Teleskop kecil mendedahkan semua dunia sebagai cakera, membawa butiran fokus seperti jalur awan pada cincin Musytari dan Zuhal yang terkenal.

Uranus dan Neptune kedua-duanya jauh lebih samar berbanding planet-planet lain, jadi anda mungkin memerlukan teropong hanya untuk melihatnya sebagai titik cahaya biru kehijauan dan kabur. Tetapi teleskop kecil akan mula mendedahkan lebih banyak butiran mengenai gergasi ais ini di pinggir sistem suria-pemandangan yang luar biasa memandangkan Uranus berada lebih daripada 1.8 bilion batu dari Bumi, manakala Neptunus hampir 2.8 bilion batu jauhnya.

Dapatkan pandangan anda sekarang, kerana parti planet tidak akan bertahan lama. Dalam beberapa bulan akan datang, planet-planet akan mengembara dari satu sama lain, merebak ke seluruh langit. Menjelang akhir musim panas di Hemisfera Utara, kedua-dua Zuhrah dan Zuhal akan tunduk keluar dari langit pagi sama sekali.

Langit cerah!

We would like to give thanks to the writer of this article for this amazing content

Lihat penjajaran yang jarang berlaku bagi semua planet di langit malam


Our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/