Lihat Ular Suria Meluncur Merentasi Permukaan Matahari – Pada 380,000 Batu sejam


Kredit: ESA & NASA/Solar Orbiter/Pasukan EUI; Pengakuan: Frédéric Auchère, IAS

Solar Orbiter telah mengesan ‘tiub’ gas atmosfera yang lebih sejuk dengan pantas menyelinap melalui medan magnet Matahari yang berkuasa. Pemerhatian ini memberikan tambahan baharu yang menarik kepada zoo ciri yang didedahkan oleh Misi Orbiter Suriayang diketuai oleh Agensi Angkasa Eropah (ESA). Ia amat menarik kerana ular itu adalah pelopor kepada letusan yang lebih besar.

Ular itu dikesan pada 5 September 2022, ketika kapal angkasa Solar Orbiter menghampiri Matahari untuk laluan dekat yang berlaku pada 12 Oktober. ‘Ular’ itu adalah tiub sejuk plasma terampai oleh medan magnet dalam plasma sekeliling yang lebih panas di atmosfera Matahari.

Plasma ialah keadaan jirim sama seperti pepejal, cecair dan gas yang lebih biasa. Plasma adalah sangat panas, sehingga elektron meninggalkan atom mereka, menjadikannya pada asasnya gas zarah bercas. Sebagai zarah bercas, ia mudah terdedah kepada medan magnet. Semua gas di atmosfera Matahari adalah plasma kerana suhu di sana melebihi satu juta darjah celcius.

Plasma dalam ular itu mengikuti filamen yang sangat panjang dari medan magnet Matahari yang menjangkau dari satu sisi Matahari ke sisi lain.

Misi Solar Orbiter ESA akan menghadap Matahari dari dalam orbit Mercury pada pendekatan terdekatnya. Kredit: ESA/ATG medialab

“Anda mendapat plasma mengalir dari satu sisi ke sisi yang lain tetapi medan magnet benar-benar berpintal. Jadi anda mendapat perubahan arah ini kerana kami memandang rendah pada struktur yang berpintal,” kata David Long, Makmal Sains Angkasa Mullard (UCL), UK, yang mengetuai penyiasatan terhadap fenomena itu.

Filem di bahagian atas halaman ini telah dibina sebagai selang masa daripada imej daripada Extreme-Ultraviolet Imager (EUI( onboard Solar Orbiter. Realitinya, ular itu mengambil masa kira-kira tiga jam untuk menyelesaikan perjalanannya. Walau bagaimanapun, pada jarak yang jauh terlibat dalam melintasi permukaan suria, ini bermakna plasma mesti bergerak pada kelajuan sekitar 170 kilometer sesaat (106 batu sesaat) atau 612,000 km sejam (380,000 batu sejam).

Apa yang membuatkan ular itu begitu menarik ialah ia bermula dari kawasan aktif suria yang kemudiannya meletus, mengeluarkan berbilion tan plasma ke angkasa. Ini menimbulkan kemungkinan bahawa ular itu adalah sejenis pelopor kepada peristiwa ini – dan Solar Orbiter menangkap semuanya dalam pelbagai instrumen.

Pengimej Ultraviolet Extreme (EUI)

Extreme-Ultraviolet Imager (EUI) ialah suite teleskop penderiaan jauh yang boleh menggambarkan struktur dalam atmosfera suria dari kromosfera ke korona pada resolusi tinggi. Pakej instrumen terdiri daripada dua teleskop resolusi tinggi dan pengimejan Matahari penuh. Kredit: Institut Max Planck

Untuk Pengesan Zarah Bertenaga (EPD) kapal angkasa, letusan itu merupakan salah satu peristiwa zarah bertenaga suria paling sengit yang dikesan setakat ini oleh instrumen itu.

“Ia adalah gabungan set data yang sangat bagus yang kami hanya dapat daripada Solar Orbiter,” kata David.

Lebih menarik lagi ialah plasma daripada letusan ini, yang dikenali sebagai letusan massa koronal, secara kebetulan menyapu Parker Solar Probe NASA, membolehkan instrumennya mengukur kandungan letusan itu.

Mampu melihat letusan berlaku dan kemudian mencuba gas yang dikeluarkan, sama ada dengan instrumennya sendiri atau kapal angkasa lain, adalah salah satu matlamat saintifik utama Solar Orbiter. Ia akan membolehkan pemahaman yang lebih baik dibangunkan tentang aktiviti suria dan cara ia mencipta ‘cuaca angkasa’, yang boleh mengganggu satelit dan teknologi lain di Bumi.

Solar Orbiter ialah misi angkasa lepas kerjasama antarabangsa antara ESA dan NASA, dikendalikan oleh ESA. Ia dilancarkan pada 9 Februari 2020, dan meraikan hari ke-1000 di angkasa lepas awal bulan ini.

We want to thank the writer of this short article for this incredible material

Lihat Ular Suria Meluncur Merentasi Permukaan Matahari – Pada 380,000 Batu sejam


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/