Lima perkara yang perlu diketahui tentang misi NASA untuk memukul asteroid

Pada hari Isnin, NASA merancang untuk menyerang asteroid kira-kira 7 juta batu dari Bumi dengan kapal angkasa seberat 1,000 paun dalam ujian pertahanan planet yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Jika berjaya, Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART) akan menjadi kapal angkasa pertama yang membelokkan asteroid dengan serangan kinetik dan melaraskan kelajuan dan laluan penerbangannya.

Inilah yang anda perlu tahu tentang DART, yang menuju ke arah perlanggaran dengan asteroid Dimorphos.

NASA menjangkakan untuk menyerang Dimorphos sekitar jam 7 malam

NASA akan memulakan liputan langsung acara itu sekitar jam 6 petang ET pada hari Isnin. Liputan video akan tersedia di akaun media sosial NASA, termasuk halaman YouTubenya.

DART dianggarkan menyerang Dimorphos sekitar jam 7:14 malam pada kelajuan lebih 14,000 batu sejam. Pegawai NASA akan dapat menganggarkan hasil mogok dengan menggunakan teleskop berasaskan darat.

Selepas acara itu, pegawai akan mengadakan taklimat media sekitar jam 8 malam untuk membincangkan misi DART.

DART ialah ujian utama untuk ancaman masa depan

NASA telah berulang kali menegaskan bahawa Dimorphos bukan ancaman kepada Bumi, tetapi kejayaan misi itu penting bagi agensi angkasa untuk membangunkan tindak balas yang berkesan terhadap sebarang ancaman masa depan.

Jika DART berjaya, ia boleh memendekkan tempoh orbit Dimorphos beberapa minit. Selepas misi itu, NASA akan menggunakan apa-apa pelajaran yang dipelajari untuk ujian masa depan yang direka untuk menghalang asteroid masa depan daripada bertembung dengan Bumi.

Tiada asteroid yang diketahui bersaiz lebih besar daripada 140 meter mempunyai peluang besar untuk memberi kesan kepada Bumi dalam 100 tahun akan datang, tetapi saintis hanya menemui kira-kira 40 peratus daripada asteroid tersebut pada Oktober 2021, menurut Makmal Fizik Gunaan Johns Hopkins (APL)rakan kongsi dalam misi DART.

DART telah diberi kuasa selepas meteor meletup di Chelyabinsk, Rusia, pada 2013, mencipta gelombang kejutan yang dirasai di enam bandar di seluruh negara.

NASA mempunyai seluruh pejabat khusus untuk mempertahankan planet ini: the Pejabat Penyelarasan Pertahanan Planetary.

DART dilancarkan pada bulan November

Kapal angkasa DART dilancarkan pada 23 November 2021, daripada roket SpaceX Falcon 9 dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg, Calif.

Kapal angkasa itu mempunyai berat 1,345 paun tetapi hanya terdiri daripada satu instrumen: Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk sistem navigasi Optik, dikenali sebagai DRACO, yang akan menangkap imej Dimorphos dan sistem asteroidnya.

DRACO juga membantu mengarahkan penerbangan DART ke arah Dimorphos dengan Navigasi Masa Nyata Autonomi Manuver Kecil (SMART Nav), algoritma menggunakan imej daripada DRACO untuk mencatat laluan terus.

Dimorphos adalah sebahagian daripada sistem asteroid

Dimorphos adalah sebahagian daripada sistem asteroid binari Didymos, yang bermaksud kembar dalam bahasa Yunani. Sistem asteroid terletak kira-kira 7 juta batu dari Bumi.

Secara teknikal, Dimorphos ialah anak bulan Didymos, asteroid yang lebih besar yang Dimorphous mengorbit dalam sistem.

Dimorphos adalah 560 kaki lebar, berat lebih daripada 5 bilion kilogram dan melengkapkan orbit asteroid induknya sekali setiap 11 jam dan 55 minit.

Kedua-dua asteroid itu berjarak kira-kira .73 batu.

Misi susulan telah dirancang

Agensi Angkasa Eropah (ESA) akan menghantar kapal angkasa bernama Hera ke arah sistem asteroid Didymos pada 2024 untuk menilai kesan DART dengan lebih terperinci.

Dalam satu laporanESA – yang menjangkakan Hera akan tiba di Didymos pada 2026 – berkata kapal angkasa Hera juga akan “memberikan pandangan yang ketara tentang sains asteroid dan sejarah evolusi sistem suria kita.”

We would love to thank the writer of this short article for this remarkable material

Lima perkara yang perlu diketahui tentang misi NASA untuk memukul asteroid


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/