Maaf, mangsa. Janda hitam mempunyai ingatan yang sangat baik

Gambar Robert Llewellyn / Getty

Janda hitam mesti menghina Clint Sergi. Semasa mengusahakan Ph.D. dalam bidang biologi di Universiti Wisconsin-Milwaukee, Sergi menghabiskan masanya mereka bentuk cabaran kecil untuk labah-labah—yang sering melibatkan memberi ganjaran kepada mereka dengan cengkerik mati yang enak atau mengelirukan mereka dengan mencuri cengkerik itu. “Persoalan besar yang mendorong kerja itu hanya ingin mengetahui apa yang berlaku di dalam minda haiwan,” katanya.

Ahli biologi sudah tahu otak labah-labah tidak seperti otak manusia. Dunia deria mereka ditujukan untuk kehidupan di web dan sudut gelap. “Manusia adalah haiwan yang sangat visual, ” kata Sergi. “Labah-labah binaan web ini hampir tidak mempunyai penglihatan. Mereka mempunyai mata, tetapi kebanyakannya baik untuk mengesan cahaya dan gerakan.” Sebaliknya, katanya, persepsi janda hitam datang terutamanya daripada getaran, seperti pendengaran. “Kaki mereka seperti telinga yang menangkap getaran melalui web.”

Kamera baharu Leica meletakkan kemahiran kembali fokus

Dan dari segi kognisi, ahli biologi tahu bahawa labah-labah ini ingat apabila mereka telah menangkap mangsa. Sesetengah saintis, termasuk Sergi, percaya bahawa mereka juga membentuk gambaran mental web mereka. Namun tidak banyak yang diketahui tentang betapa terperinci ingatan mereka, atau bagaimana peristiwa masa lalu mempengaruhi keputusan masa depan mereka. Jadi Sergi dan penasihatnya, pakar kognisi labah-labah Rafa Rodríguez, memutuskan untuk menguji ingatan janda hitam. Seperti yang anda duga, Sergi akan menawarkan cengkerik mati labah-labah dan kemudian mencurinya kembali.

Hasilnya, mereka menulis dalam jurnal Ethology, menunjukkan bahawa janda hitam mempunyai kenangan yang lebih baik daripada yang diketahui sebelum ini. Apabila mangsanya hilang semangat, labah-labah mencarinya berulang kali di tempat yang betul. Dalam sesetengah kes, mereka nampaknya mengingati saiz mangsa—mencari lebih banyak makanan ringan yang dicuri. “Mereka bukan sahaja bertindak balas terhadap rangsangan tertentu menggunakan corak tingkah laku yang ditetapkan,” kata Sergi. “Mereka mempunyai keupayaan untuk membuat keputusan.”

Kerja ini berfungsi sebagai peringatan bahawa pengiraan kognitif yang kompleks tersebar luas di alam haiwan-bahawa sistem navigasi dalaman muncul dalam kedua-dua otak besar dan kecil, termasuk yang bergantung pada input deria yang sangat berbeza. “Ia menunjukkan bahawa arthropod mampu mengekodkan kenangan kompleks yang sering dikaitkan dengan vertebrata,” kata Andrew Gordus, ahli sains saraf tingkah laku dengan Universiti Johns Hopkins yang tidak terlibat dalam kerja itu. “Invertebrata jauh lebih canggih daripada yang kita berikan kepada mereka.”

Keputusan Sergi menambah bukti yang semakin meningkat bahawa serangga dan labah-labah membentuk—dan bertindak mengikut—kenangan terperinci, sama seperti yang dilakukan manusia, tetapi dengan jentera yang sangat berbeza. Kami mengorientasikan diri kami dengan “sel tempat” di hippocampus, yang kekurangan arthropoda. Namun, Gordus berkata, “mereka mempunyai kawasan otak yang berkembang untuk melaksanakan fungsi yang sama.”

Sistem saraf pusat anda mengandungi saraf tunjang dan otak 3 paun. Labah-labah mempunyai dua kelompok neuron yang dipanggil ganglia: satu di atas esofagus, satu di bawahnya. Input kritikal otak ini datang daripada beribu-ribu penderia di sepanjang eksoskeleton labah-labah yang dipanggil slit sensilla. Masing-masing kelihatan seperti retakan kecil, yang berubah bentuk apabila getaran menyapu badan labah-labah. (Sesetengah bukti menunjukkan bahawa janda boleh menyesuaikan frekuensi yang berbeza dengan menyesuaikan postur mereka.) Labah-labah sangat berwayar untuk merasakan getaran sehinggakan terdapat perdebatan tentangnya sama ada sarang labah-labah adalah sebahagian daripada otaknya.

Berbanding dengan ketulan gergasi bahan kelabu manusia, ini mungkin kelihatan seperti komputer yang sangat berbeza untuk memproses kenangan. Tetapi bagi Sergi, rupa otak haiwan tidak penting daripada tingkah laku yang dihasilkannya. Sebagai contoh, burung, sebagai kelas biologi, mempunyai struktur otak yang sama. Namun ada yang cemerlang dalam tugas kognitif yang tidak dilakukan oleh orang lain. gagak mengira dan menggunakan sifar. Kakatua menyelesaikan teka-teki logik. Blue jay menyembunyikan makanan pada musim panas dan musim gugur, kemudian ingat di mana untuk mencarinya pada musim sejuk. Malah di kalangan mamalia, kelas lain yang mempunyai persamaan dalam struktur otak, sesetengah haiwan lebih baik daripada yang lain dalam mencari makanan yang disimpan. Tupai, tentu saja, hebat dalam hal itu. “Mereka mempunyai otak mamalia yang standard, tetapi mereka jauh lebih baik daripada manusia dalam mengingati tempat mereka menyimpan sesuatu,” kata Sergi. “Tetapi anda tidak semestinya mengambilnya daripada hanya melihat anatomi otak atau melihat apa yang mereka lakukan dalam MRI.”

We wish to thank the author of this write-up for this incredible material

Maaf, mangsa. Janda hitam mempunyai ingatan yang sangat baik


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/