Makhluk raksasa seperti kutu laut dalam yang dirakamkan sedang menjamu kepala ikan

Video menyeramkan yang dirakam semasa menyelam penyelidikan di luar pantai Florida menunjukkan seekor makhluk laut dalam sedang memakan kepala ikan.

Video itu dipaparkan dalam siri web “31 Dives of Halloween” Pejabat NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) Office of Ocean Exploration and Research, yang menonjolkan pelbagai makhluk laut dalam yang menarik menjelang percutian popular itu.

Makhluk yang kelihatan dalam klip itu ialah isopod gergasi spesies itu Bathynomus giganteus—a laut dalam pemulung yang merupakan saudara terdekat pepijat pil dan pepijat yang biasa ditemui di rumah dan taman.

Isopod ialah sejenis krustasea yang hidup di kedua-dua lautan dan persekitaran daratan, yang mana terdapat kira-kira 10,000 spesies di seluruh dunia.

Di atas, isopod gergasi memakan ikan di laut dalam sekitar 40 batu di tenggara Key West, Florida. Isopod gergasi adalah contoh gigantisme laut dalam.
Pejabat Penerokaan dan Penyelidikan Lautan NOAA

Isopod gergasi, yang tergolong dalam genus (kumpulan spesies) Bathynomus, adalah yang terbesar daripada semua isopod. Mereka boleh membesar jauh lebih besar daripada saudara darat mereka yang mampu mencapai panjang sehingga sekitar satu kaki setengah panjangnya.

“Isopod gergasi adalah contoh gigantisme laut dalam, yang mana laut dalam haiwan membesar dengan sangat besar,” Stephanie Farrington, ketua sains biologi untuk ekspedisi di mana rakaman isopod gergasi dikumpulkan yang kini bekerja dengan NOAA Fisheries, memberitahu Minggu Berita.

“Adalah dianggap bahawa fenomena ini meningkatkan kecekapan, dan dengan itu kekurangan makanan di lautan dalam mungkin telah membawa kepada evolusi gigantisme. Air yang lebih sejuk juga mempunyai korelasi dengan saiz badan yang lebih besar-biasanya suhu bahagian bawah laut hampir membeku,” kata Farrington, yang pakar dalam biologi laut dalam.

Video berkenaan dirakam semasa ekspedisi penyelidikan NOAA pada 2019 sekitar 40 batu tenggara Key West, Florida pada kedalaman hampir 4,000 kaki. Ia menunjukkan isopod gergasi yang dianggarkan sepanjang 8 inci memakan seketul ikan.

Walaupun isopod gergasi pertama kali ditemui pada tahun 1879, masih terdapat banyak tentang biologi dan tingkah laku mereka yang kita tidak faham sepenuhnya memandangkan saintis masih belum menjalankan kajian yang meluas ke atasnya. Inilah sebabnya mengapa video seperti ini sangat penting kepada penyelidik.

“Memandangkan mereka hidup pada kedalaman yang begitu besar, mereka sangat sukar untuk dipelajari. Sehingga sejarah moden, satu-satunya cara untuk kita mengaksesnya ialah menggunakan pukat tunda,” kata Farrington. “Kemunculan penerokaan lautan moden dan kenderaan tenggelam dalam membolehkan kami memerhati isopod gergasi dalam persekitaran semula jadi. Pemerhatian in situ telah membolehkan kami memerhati tingkah laku mereka dengan lebih kerap.”

Walaupun saintis mempunyai pemahaman asas tentang diet, tabiat pembiakan dan pengedaran mereka, mereka masih mempelajari perkara baru tentang kumpulan haiwan ini. Spesies baru diterangkan hanya tahun ini dari Teluk Mexico.

Seperti semua krustasea, isopod gergasi mempunyai bahagian luar yang keras yang dikenali sebagai exoskeleton. Badan makhluk dunia lain ini dibahagikan kepada tiga segmen, termasuk cephalon (kepala), pereon (toraks), dan pleon (perut), menurut Farrington.

Mereka mempunyai 14 kaki bersambung, ekor berkipas, dikenali sebagai uropod, dan dua set antena—sepasang panjang dan satu pendek. Mereka juga mempunyai satu set pelengkap aneh pada perut mereka dipanggil pleopod yang merupakan sebahagian daripada sistem pernafasan mereka.

Isopod gergasi telah dikumpulkan atau dilihat pada kedalaman antara 170 hingga 2,140 meter (558 hingga 7,020 kaki) di seluruh dunia, menurut Farrington. Bathynomus giganteus ditemui kebanyakannya di Teluk Mexico, Selat Florida, dan sejauh selatan Brazil, kebanyakannya di atau berhampiran dasar laut berpasir.

Walaupun lebih daripada 20 spesies isopod gergasi telah diterangkan setakat ini, B. giganteus adalah satu-satunya pengetahuan Farrington yang ditemui di sekitar Amerika Syarikat, kecuali spesies yang baru dikenal pasti dari Teluk Mexico.

Isopod gergasi dianggap telah wujud selama lebih daripada 160 juta tahun, bukti daripada rekod fosil menunjukkan.

B. giganteus tiada dalam senarai spesies terancam tetapi ia menghadapi beberapa ancaman. Invertebrata bertubuh keras (yang mempunyai bahagian badan yang terkalsifikasi) tertakluk kepada ancaman pengasidan lautan, iaitu penurunan pH lautan yang disebabkan oleh peningkatan gas rumah hijau yang diserap ke dalam lautan.

“Pengasidan lautan secara literal boleh membubarkan atau menghalang pembentukan kalsium karbonat dalam cengkerang dan eksoskeleton, ” kata Farrington.

Haiwan ini juga terdedah kepada pencemaran plastik dan secara tidak sengaja boleh ditangkap oleh pukat tunda laut dalam.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

Makhluk raksasa seperti kutu laut dalam yang dirakamkan sedang menjamu kepala ikan


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/