Malah Arus di Kedalaman Lautan Tidak Dapat Melepaskan Kesan Perubahan Iklim

Kami tahu bahawa pemanasan global mempengaruhi arus lautan dalam pelbagai cara, tetapi persoalan kekal tentang cara perhubungan ini berfungsi. Satu kajian baru cuba menjawab beberapa soalan tersebut.

Para saintis meneliti data yang menjangkau 66 juta tahun ke atas 293 tapak, melihat jurang dalam lapisan sedimen, yang dikenali sebagai hiatus, untuk mengetahui kekuatan arus laut yang berbeza-beza merentasi beribu tahun dan bagaimana ini berkaitan dengan perubahan suhu.

Melakukannya memberikan banyak data tambahan selepas 30 tahun atau lebih imej satelit yang biasanya digunakan oleh penyelidik untuk melihat bagaimana aktiviti arus lautan berubah apabila suhu dunia terus meningkat.

“Data satelit yang biasanya digunakan untuk memaklumkan model lautan hanya meliputi beberapa dekad, yang membawa kepada pemahaman yang lemah tentang kebolehubahan lautan jangka panjang,” kata pakar sedimentologi Adriana Dutkiewicz dari Universiti Sydney di Australia.

“Ini mendorong kami untuk melihat rekod geologi laut dalam untuk menguraikan perubahan ini.”

Pasukan itu mendapati bahawa dalam tempoh 13 juta tahun yang lalu, apabila Bumi telah beransur-ansur sejuk, jeda dalam rekod sedimen menjadi kurang kerap. Itu menunjukkan kelajuan semasa di bahagian paling dalam lautan telah perlahan secara keseluruhan.

Sebagai perbandingan, dalam tempoh ‘iklim rumah panas’ yang mendahului era bertenang selama 13 juta tahun, peredaran laut dalam kelihatan lebih sibuk. Pada masa ini suhu global akan menjadi 3-4°C (5.4-7.2°F) lebih panas daripada hari ini.

Anda tidak perlu tinggal di dasar laut untuk dipengaruhi oleh turun naik arus laut: Pusaran dalam ini mempunyai pengaruh ke atas segala-galanya, daripada corak cuaca utama kepada taburan hidupan marin.

“Pemecahan pemendapan menunjukkan arus laut dalam yang kuat, manakala pengumpulan sedimen berterusan menunjukkan keadaan yang lebih tenang,” kata ahli geofizik Dietmar Müller dari Universiti Sydney.

“Menggabungkan data ini dengan pembinaan semula lembangan lautan telah membolehkan ahli geologi mengesan di mana dan bila pecahan sedimen ini berlaku.”

Lebih banyak kita mengetahui tentang masa lalu, lebih baik ramalan kita apabila ia datang untuk memodelkan bagaimana pemanasan global akan mengubah lautan pada masa hadapan. Lautan telah menyerap sejumlah besar lebihan karbon dan haba.

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa dalam tempoh pemanasan iklim, lautan boleh memerangkap lebih banyak karbon, terutamanya melalui plankton menggunakan karbon terlarut untuk membina cengkerangnya, dan kemudian hanyut ke dasar laut selepas kematian, memerangkap karbon yang terserap.

Apa yang kini jelas ialah kemungkinan terdapat lebih banyak aktiviti di kedalaman lautan apabila suhu di Bumi terus meningkat. Penyelidikan masa depan akan diperlukan untuk menilai dengan tepat bagaimana ia akan memberi kesan kepada keseimbangan kehidupan dan suasana.

“Maju pantas ke hari ini, kajian bebas menggunakan data satelit mencadangkan bahawa peredaran laut berskala besar dan pusaran lautan telah menjadi lebih sengit sepanjang dua hingga tiga dekad pemanasan global yang lalu, menyokong keputusan kami,” kata Müller.

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Geologi.

We wish to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Malah Arus di Kedalaman Lautan Tidak Dapat Melepaskan Kesan Perubahan Iklim


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/