Mamalia bertelur ini meniup buih untuk menyejukkan | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Echidna Australia telah membangunkan cara yang ingin tahu untuk menyejukkan badan — meniup buih keluar dari muncungnya yang seperti paruh.

Echidna berparuh pendek adalah biasa di seluruh Australia, Tasmania dan New Guinea dan bersama-sama dengan platipus, ia adalah salah satu daripada beberapa monotrem Bumi – mamalia yang bertelur – dan telah wujud selama berjuta-juta tahun. Dengan lidah yang panjang dan melekit, gemar mengudap semut dan anai-anai, dan badan yang dilitupi duri duri yang dipanggil duri, echidna juga dikenali sebagai tenggiling berduri.

Walaupun menjadi salah satu daripada spesies tertua yang masih hidup di dunia, echidna juga dianggap sensitif kepada haba. Penyelidikan terdahulu telah mencadangkan bahawa suhu badan 100.4 darjah Fahrenheit (38 darjah Celsius) dan suhu udara 95 darjah Fahrenheit (35 darjah Celsius) boleh membawa maut kepada haiwan itu.

Namun makhluk luar biasa itu tinggal di kawasan yang sangat panas dan gersang di Australia, di mana kewujudannya kelihatan mustahil.

Kini, penyelidikan baharu telah menunjukkan bagaimana echidna berparuh pendek telah menyesuaikan diri untuk mengatasi haba – sesuatu yang akan menjadi lebih penting apabila dunia semakin panas akibat krisis iklim.

Para saintis di Universiti Curtin di Australia menggunakan kamera penglihatan terma untuk menjalankan penyelidikan tanpa sentuhan mereka mengenai echidna di Dryandra Woodland dan Rizab Alam Boyagin, yang terletak kira-kira 105 batu (170 kilometer) tenggara Perth.

Para penyelidik merakam rakaman inframerah 124 ekidna selama 34 hari sepanjang 12 bulan untuk melihat bagaimana haiwan itu mengeluarkan haba. Jurnal itu Surat Biologi menerbitkan kajian yang memperincikan penemuan pada hari Selasa.

Para penyelidik tidak menjangkakan untuk menemui echidna yang meniup gelembung lendir sebagai cara untuk mengawal suhu dalaman mereka.

“Kami memerhatikan beberapa kaedah menarik yang digunakan oleh echidna untuk menguruskan haba dan yang membolehkan haiwan itu aktif pada suhu yang lebih tinggi daripada yang difikirkan sebelum ini,” kata pengarang utama kajian Dr Christine Cooper, pensyarah kanan di Curtin’s School of Molecular and Life Sciences , dalam satu kenyataan.

“Echidna meniup buih dari hidung mereka, yang pecah di hujung hidung dan membasahinya. Apabila kelembapan menyejat ia menyejukkan darah mereka, bermakna hujung hidung mereka berfungsi sebagai tingkap penyejatan.

Data haba juga menunjukkan bahawa echidna boleh kehilangan haba pada bahagian bawah dan kaki mereka – tetapi mereka boleh menggunakan tulang belakang mereka untuk mengekalkan haba badan jika perlu.

Imej terma membantu penyelidik menentukan cara echidna mengeluarkan haba.

Para penyelidik terkejut melihat bahawa echidnas aktif walaupun pada hakikatnya suhu udara adalah beberapa darjah di atas paras yang dianggap “mematikan” untuk haiwan.

Pada musim panas, echidna bertukar kepada tingkah laku malam untuk melarikan diri dari panas. Tetapi mereka juga telah dilihat berlindung di dalam balak berongga di mana suhu udara melebihi had mereka.

Penemuan terbaru menunjukkan bahawa anggaran sebelumnya bagi echidna suhu tinggi yang boleh dikendalikan adalah “meremehkan,” menurut kajian baru itu.

“Echidnas tidak boleh tercungap-cungap, berpeluh atau menjilat untuk kehilangan haba, jadi ia boleh dipengaruhi oleh peningkatan suhu dan kerja kami menunjukkan cara alternatif yang echidna boleh kehilangan haba, menerangkan bagaimana ia boleh aktif dalam keadaan yang lebih panas daripada yang difikirkan sebelum ini,” kata Cooper .

“Memahami biologi terma echidna juga penting untuk meramalkan bagaimana mereka mungkin bertindak balas terhadap iklim yang semakin panas.”

Seterusnya, dia dan rakan sekerjanya ingin memodelkan berapa banyak ekidna haba boleh dibuang untuk meramalkan cara mereka boleh menahan keadaan persekitaran dan pemanasan yang berbeza.

Haiwan tahan lasak ini telah terbukti lebih berdaya tahan terhadap suhu tinggi daripada yang dipercayai sebelum ini, tetapi ia tidak bermakna peningkatan suhu tidak akan menjadi cabaran bagi mereka, kata Cooper.

We would like to thank the author of this short article for this remarkable content

Mamalia bertelur ini meniup buih untuk menyejukkan | CNN


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/