Manusia menyebabkan lautan hilang ingatan, kajian menunjukkan: “Ia hampir seolah-olah lautan mengalami amnesia”

Lautan bumi merasakan kemarahan yang disebabkan oleh manusia perubahan iklim. Glasier mencair, paras laut meningkat dan terumbu mati – dan kini, menurut sebuah kajian baru diterbitkan dalam Science Advances, laut kehilangan ingatan sama sekali.

Tidak seperti cuaca, yang boleh berubah secara liar dan pantas dari hari ke hari, lautan Bumi biasanya hanya mengalami sedikit perubahan sepanjang minggu. Kegigihan ini dipanggil “memori” dan berkaitan dengan ketebalan lapisan campuran atas lautan. Sama seperti cara tilam yang lebih tebal memberikan kusyen yang lebih baik, lapisan permukaan laut yang lebih tebal membolehkan ingatan yang lebih baik kerana inersia terma semasa bermain.

Tetapi apabila pemanasan global meningkat dan suhu lautan meningkat, lapisan atas itu menipis. Dan seperti tilam menipis, sokongan, atau dalam kes ini “ingatan” tahun ke tahun, melemah.

“Ia hampir seolah-olah lautan mengalami amnesia,” kata ketua pengarang kajian Hui Shi.

Ingatan inilah yang membantu saintis meramalkan keadaan lautan, dan penurunannya akan menyukarkan untuk mengikuti perubahan.

Pengarang bersama kajian Fei-Fei Jin, seorang profesor di Universiti Hawai’i Mānoa, berkata bahawa ini, bersama-sama dengan turun naik rawak yang telah ditemui dalam suhu permukaan laut, “mencadangkan perubahan intrinsik dalam sistem dan cabaran baharu dalam ramalan di bawah pemanasan.”

Dan kesan daripada perubahan ini akan dapat dilihat dalam hidup kita.

Menggunakan pelbagai model sistem Bumi yang komprehensif, penyelidik mengunjurkan bahawa ingatan lautan akan berkurangan di seluruh dunia menjelang akhir abad ke-21 – hanya 79 tahun dari sekarang. Pada masa itu, model mencadangkan bahawa sesetengah wilayah akan mempunyai pengurangan memori lautan sehingga 100%.

Shoaling yang disebabkan oleh perubahan iklim bertanggungjawab terutamanya untuk penurunan, penyelidik mendapati, dan aktiviti manusia, terutamanya membakar bahan api fosil, adalah sumber utama pemanasan global.

Seiring dengan menyukarkan untuk meramalkan perubahan di permukaan laut, memori lautan yang semakin berkurangan boleh memberi kesan negatif kepada cara kami dapat mengurus ekosistem yang sensitif.

Perikanan, sebagai contoh, bergantung kepada persekitaran marin yang stabil. Tetapi jika ingatan lautan telah menurun, maka anggaran keadaan boleh menjadi lebih tidak boleh dipercayai. Para penyelidik kajian itu juga mengatakan ia boleh memberi kesan kepada populasi hidupan marin yang disesuaikan dengan keadaan persekitaran yang lebih berterusan.

Keadaan lautan yang tidak stabil juga boleh mempengaruhi suhu, kerpasan dan kejadian cuaca ekstrem di seluruh dunia.

Ini dilihat walaupun pada tahun 2019 semasa Gelombang haba marin Pasifik Barat Laut, apabila kedalaman lapisan campuran mencapai rekod rendah kerana angin yang lebih tinggi dan pemanasan permukaan yang lebih kuat. Menurut catatan daripada Program Kebolehubahan dan Kebolehramalan Iklim AS tahun lepas, unjuran model iklim menunjukkan bahawa pemanasan global hanya akan terus memacu keadaan sedemikian.

We want to thank the author of this article for this remarkable content

Manusia menyebabkan lautan hilang ingatan, kajian menunjukkan: “Ia hampir seolah-olah lautan mengalami amnesia”


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/