Marikh adalah hebat dalam pemerhatian Webb pertama Planet Merah

Sains & Penerokaan

19/09/2022
9926 pandangan
59 suka

Teleskop Angkasa James Webb merakam imej dan spektrum Marikh yang pertama pada 5 September 2022. Teleskop itu, kerjasama antarabangsa antara NASA, ESA dan Agensi Angkasa Kanada, memberikan perspektif unik dengan kepekaan inframerahnya di planet jiran kita, melengkapkan data yang dikumpulkan oleh orbiter, rover dan teleskop lain.

Pemerhatian Webb pertama Marikh

Pos pemerhatian unik Webb hampir 1.5 juta kilometer jauhnya di Sun-Earth Lagrange point 2 (L2) memberikan pandangan cakera yang boleh diperhatikan Marikh (bahagian bahagian yang diterangi cahaya matahari yang menghadap teleskop). Akibatnya, Webb boleh menangkap imej dan spektrum dengan resolusi spektrum yang diperlukan untuk mengkaji fenomena jangka pendek seperti ribut debu, corak cuaca, perubahan bermusim dan, dalam satu pemerhatian, proses yang berlaku pada masa yang berbeza (siang hari, matahari terbenam dan waktu malam) pada hari Marikh.

Kerana ia sangat dekat, Planet Merah adalah salah satu objek paling terang di langit malam dari segi kedua-dua cahaya yang boleh dilihat (yang boleh dilihat oleh mata manusia) dan cahaya inframerah yang direka Webb untuk mengesan. Ini menimbulkan cabaran istimewa kepada balai cerap, yang dibina untuk mengesan cahaya samar-samar galaksi yang paling jauh di alam semesta. Instrumen Webb sangat sensitif sehingga tanpa teknik pemerhatian khas, cahaya inframerah terang dari Marikh membutakan, menyebabkan fenomena yang dikenali sebagai “tepu pengesan.” Ahli astronomi melaraskan kecerahan melampau Marikh dengan menggunakan dedahan yang sangat singkat, mengukur hanya sebahagian cahaya yang terkena pengesan dan menggunakan teknik analisis data khas.

Imej pertama Marikh Webb, yang ditangkap oleh Kamera Inframerah Dekat (NIRCam), menunjukkan kawasan hemisfera timur planet ini pada dua panjang gelombang atau warna cahaya inframerah yang berbeza. Imej ini menunjukkan peta rujukan permukaan daripada NASA dan Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA) di sebelah kiri, dengan dua medan pandangan instrumen Webb NIRCam bertindan. Imej inframerah dekat dari Webb ditunjukkan di sebelah kanan.

Spektrum inframerah Webb pertama Marikh

Spektrum inframerah dekat pertama Webb, yang ditangkap oleh Spektrograf Inframerah Dekat (NIRSpec), menunjukkan kuasa Webb untuk mengkaji Planet Merah dengan spektroskopi.

Walaupun imej Marikh menunjukkan perbezaan dalam kecerahan yang disepadukan pada sebilangan besar panjang gelombang dari satu tempat ke satu tempat di seluruh planet pada hari dan masa tertentu, spektrum menunjukkan variasi halus dalam kecerahan antara beratus-ratus panjang gelombang berbeza yang mewakili planet secara keseluruhannya. Ahli astronomi akan menganalisis ciri spektrum untuk mengumpulkan maklumat tambahan tentang permukaan dan atmosfera planet ini.

Pada masa hadapan, Webb akan menggunakan data pengimejan dan spektroskopi ini untuk meneroka perbezaan serantau di seluruh planet ini, dan untuk mencari spesies surih di atmosfera, termasuk metana dan hidrogen klorida.

Pemerhatian Marikh ini dijalankan sebagai sebahagian daripada program Sistem Suria Pemerhatian Masa Terjamin (GTO) Webb yang diketuai oleh Heidi Hammel dari Persatuan Universiti untuk Penyelidikan dalam Astronomi (AURA).

ESA mengendalikan dua pengorbit Marikh, Mars Express dan ExoMars Trace Gas Orbiter, yang telah membawa perbendaharaan cerapan ke dalam atmosfera dan permukaan Planet Merah. Tambahan pula, ESA bekerjasama dengan Agensi Penerokaan Aeroangkasa Jepun (JAXA) dalam misi Eksplorasi Bulan Marikh (MMX), tidak lama lagi untuk dilancarkan untuk Phobos bulan Marikh.

NIRSpec dibina untuk Agensi Angkasa Eropah (ESA) oleh konsortium syarikat Eropah yang diketuai oleh Airbus Defense and Space (ADS) dengan Pusat Penerbangan Angkasa Goddard NASA menyediakan subsistem pengesan dan pengatup mikronya.

Nota: Siaran ini menyerlahkan imej daripada sains Webb yang sedang dijalankan, yang masih belum melalui proses semakan rakan sebaya.

We want to thank the writer of this write-up for this incredible content

Marikh adalah hebat dalam pemerhatian Webb pertama Planet Merah


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/