Marikh Bergemuruh Dengan Gempa Misteri Yang Kami Tidak Pernah Kesan Sebelum Ini

Ternyata begitu Marikh adalah lebih gemuruh daripada yang kita tahu. Teknik baharu telah mendedahkan gempa bumi yang tidak dapat dikesan sebelum ini di bawah permukaan Marikh – dan, kata saintis, penjelasan terbaik setakat ini ialah aktiviti gunung berapi yang berterusan.

Bukti nampaknya semakin meningkat bahawa Marikh masih jauh dari mati, tetapi menjadi tuan rumah, di bawah permukaannya yang berdebu dan tandus, kawasan dalamannya bergelora dengan aktiviti seismik.

“Mengetahui bahawa mantel Marikh masih aktif adalah penting untuk pemahaman kita tentang bagaimana Marikh berkembang sebagai sebuah planet,” kata ahli geofizik Hrvoje Tkalčić daripada Universiti Kebangsaan Australia di Australia.

“Ia boleh membantu kami menjawab soalan asas tentang Sistem Suria dan keadaan teras Marikh, mantel, dan evolusi medan magnetnya yang tiada pada masa ini.”

Untuk masa yang sangat lama, saintis percaya bahawa tiada apa yang berlaku di dalam Marikh.

Planet ini mempunyai sangat sedikit medan magnet. Medan magnet planet ialah (selalunya) yang dihasilkan di dalam planet, oleh sesuatu yang dipanggil a dinamo – bendalir berputar, perolakan dan mengalirkan elektrik yang menukarkan tenaga kinetik kepada tenaga magnet, memutarkan medan magnet keluar ke angkasa.

Kekurangan medan magnet Marikh menunjukkan kekurangan aktiviti. Ini adalah masalah besar; sebenarnya, medan magnet boleh bermakna perbezaan antara hidup dan mati. Di Bumi, medan magnet melindungi kita daripada sinaran kosmik yang mungkin memusnahkan kehidupan. Di Marikh, tahap sinaran jauh lebih tinggi, walaupun ia lebih jauh dari Matahari.

“Semua kehidupan di Bumi adalah mungkin kerana medan magnet Bumi dan keupayaannya untuk melindungi kita daripada sinaran kosmik, jadi tanpa kehidupan medan magnet seperti yang kita tahu ia tidak mungkin berlaku,” Tkalčić menerangkan.

Tetapi apabila NASA Pendarat InSight tiba pada November 2018 dan mula mendengar degupan jantung Marikh, kami belajar sesuatu yang sangat luar biasa: Marikh berdentum. Sehingga kini, InSight telah mengesan ratusan gempa bumi – cukup untuk memberi kami peta terperinci pedalaman Marikh.

Tkalčić dan rakannya, ahli geofizik Weijia Sun dari Akademi Sains China, ingin mencari gempa yang mungkin tidak disedari dalam data InSight. Mereka menggunakan dua teknik tidak konvensional, yang baru-baru ini digunakan untuk geofizik, untuk memburu peristiwa seismik dalam data InSight.

Berdasarkan sembilan templat gempa bumi yang diketahui, pasangan itu mengesan 47 kejadian seismik baharu, yang datang dari kawasan di Marikh yang dipanggil Cerberus Fossae – sistem rekahan yang dicipta oleh sesar yang telah menarik kerak.

Kebanyakan kejadian seismik baharu itu menyerupai bentuk gelombang dua gempa Cerberus Fossae yang ketara yang berlaku pada Mei dan Julai 2019, menunjukkan bahawa gempa yang lebih kecil berkaitan dengan gempa yang lebih besar.

Kemudian para penyelidik berusaha untuk mengetahui punca gempa. Analisis mereka mendapati bahawa tiada corak ditemui dalam masa gempa bumi, menolak punca seperti pengaruh bulan Marikh Phobos.

“Kami mendapati bahawa gempa bumi ini berulang kali berlaku pada setiap masa pada hari Marikh, manakala gempa bumi yang dikesan dan dilaporkan oleh NASA pada masa lalu nampaknya hanya berlaku pada waktu malam apabila planet ini lebih tenang,” Tkalčić berkata.

“Oleh itu, kita boleh mengandaikan bahawa pergerakan batu lebur dalam mantel Marikh adalah pencetus kepada 47 gempa bumi yang baru dikesan di bawah rantau Cerberus Fossae ini.”

Analisis sebelum ini mengenai ciri-ciri di permukaan Marikh di Cerberus Fossae mendapati bahawa rantau ini telah aktif secara gunung berapi baru-baru ini, dalam tempoh 10 juta atau lebih tahun yang lalu.

Aktiviti yang dikenal pasti oleh Sun dan Tkalčić, dikaitkan dengan pergerakan berulang magma dalam mantel Marikh, juga menunjukkan bahawa Marikh lebih aktif secara volkanik dan seismik daripada yang kita sangka.

Jika ini berlaku, hasilnya mempunyai implikasi untuk pemahaman kita tentang sejarah Marikh – dan masa depannya.

“Gempa bumi secara tidak langsung membantu kami memahami sama ada perolakan berlaku di dalam bahagian dalam planet, dan jika perolakan ini berlaku, yang kelihatan seperti ia berdasarkan penemuan kami, maka mesti ada satu lagi mekanisme yang sedang bermain yang menghalang medan magnet daripada berkembang di Marikh,” Tkalčić katakans.

“Memahami medan magnet Marikh, bagaimana ia berkembang, dan pada peringkat mana sejarah planet itu berhenti jelas penting untuk misi masa depan dan sangat penting jika saintis suatu hari nanti berharap untuk mewujudkan kehidupan manusia di Marikh.”

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Komunikasi Alam Semula Jadi.

We want to give thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Marikh Bergemuruh Dengan Gempa Misteri Yang Kami Tidak Pernah Kesan Sebelum Ini


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/