Marikh dipenuhi dengan 15,694 paun sampah manusia dari 50 tahun penerokaan robotik


CC BY-ND

Orang ramai telah meneroka permukaan Marikh untuk lebih 50 tahun. Mengikut Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Hal Ehwal Angkasa Lepasnegara telah menghantar 18 objek buatan manusia ke Marikh lebih 14 misi berasingan. Banyak daripada misi ini masih diteruskan, tetapi sepanjang dekad penerokaan Marikh, manusia telah meninggalkan banyak serpihan di permukaan planet ini.

saya adalah felo penyelidik pasca doktoral yang mengkaji cara untuk menjejak rover Marikh dan Bulan. Pada pertengahan Ogos 2022, NASA mengesahkan bahawa rover Mars Perseverance telah melihat sekeping sampah dibuang semasa pendaratannya, kali ini kusut masai jaring. Dan ini bukan kali pertama saintis menemui sampah di Marikh. Itu kerana terdapat banyak di sana.

Objek logam putih bulat yang hancur di permukaan Marikh.

Semua kapal angkasa yang mendarat di Marikh mengeluarkan peralatan – seperti cangkang pelindung ini – dalam perjalanan ke permukaan Marikh.
NASA/JPL-Caltech

Dari mana datangnya serpihan?

Serpihan di Marikh datang daripada tiga sumber utama: perkakasan yang dibuang, kapal angkasa yang tidak aktif dan kapal angkasa yang terhempas.

Setiap misi ke permukaan Marikh memerlukan a modul yang melindungi kapal angkasa. Modul ini termasuk perisai haba apabila kraf itu melalui atmosfera planet dan payung terjun serta perkakasan pendaratan supaya ia boleh mendarat dengan lembut.

Kraf itu membuang kepingan modul semasa ia menurun, dan kepingan ini boleh mendarat di lokasi berbeza di permukaan planet – mungkin terdapat perisai haba yang lebih rendah di satu tempat dan payung terjun di tempat lain. Apabila serpihan ini terhempas ke tanah, ia boleh pecah menjadi kepingan yang lebih kecil, seperti berlaku semasa pendaratan rover Perseverance pada 2021. Potongan-potongan kecil ini kemudiannya boleh diterbangkan kerana angin Marikh.

Sekeping jaring kusut kecil di permukaan Marikh.

Penjelajah Perseverance menemui sekeping jaring ini pada 12 Julai 2022, lebih setahun selepas mendarat di Marikh.
NASA/JPL-Caltech

Banyak sampah kecil yang ditiup angin telah ditemui selama bertahun-tahun – seperti bahan jaring ditemui baru-baru ini. Pada awal tahun itu, pada 13 Jun 2022, Perseverance rover ternampak selimut haba berkilat yang besar tersangkut di beberapa batu 1.25 batu (2 km) dari tempat rover itu mendarat. Kedua-duanya Rasa ingin tahu pada tahun 2012 dan Peluang pada tahun 2005 juga terserempak dengan serpihan dari kenderaan pendaratan mereka.

Tiga gambar menunjukkan jelaga hitam dan serpihan dari atas.

Pendarat Schiaparelli Agensi Angkasa Eropah terhempas ke permukaan Marikh pada tahun 2016, seperti yang dilihat dalam foto tapak nahas yang ditangkap oleh Mars Reconnaissance Orbiter NASA.
NASA/JPL-Caltech/Univ. dari Arizona

Kapal angkasa mati dan terhempas

The sembilan kapal angkasa yang tidak aktif di permukaan Marikh membentuk serpihan jenis seterusnya. Kraf ini ialah pendarat Mars 3, pendarat Mars 6, pendarat Viking 1, pendarat Viking 2, rover Sojourner, dahulunya kehilangan pendarat Beagle 2, pendarat Phoenix, rover Spirit dan kapal angkasa yang terbaharu meninggal dunia, rover Opportunity. Kebanyakannya utuh, ini mungkin lebih baik dianggap sebagai peninggalan sejarah daripada sampah.

Haus dan lusuh mengambil tol mereka pada segala-galanya di permukaan Marikh. Beberapa bahagian daripada Roda aluminium Curiosity telah putus dan berkemungkinan bertaburan di sepanjang trek rover. Sebahagian daripada sampah adalah bertujuan, dengan Ketekunan setelah menjatuhkan mata gerudi ke permukaan pada Julai 2021, membenarkannya tukar dalam bit baru yang murni supaya ia dapat terus mengumpul sampel.

Foto roda Curiosity rover dengan lubang kelihatan.

Roda rover Curiosity telah mengalami kerosakan selama bertahun-tahun, meninggalkan kepingan kecil aluminium.
NASA/JPL-Caltech

Kapal angkasa yang terhempas dan kepingannya merupakan satu lagi sumber sampah yang penting. Sekurang-kurangnya dua kapal angkasa telah terhempas, dan empat lagi terputus hubungan sebelum atau sejurus selepas mendarat. Menurun ke permukaan planet dengan selamat adalah bahagian paling sukar dalam mana-mana misi pendaratan Marikh – dan ia tidak selalu berakhir dengan baik.

Apabila anda menjumlahkan jisim semua kapal angkasa yang pernah dihantar ke Marikh, anda mendapat kira-kira 22,000 paun (9979 kilogram). Kurangkan berat kapal yang sedang beroperasi di permukaan – 6,306 paun (2,860 kilogram) – dan anda tinggal dengan 15,694 paun (7,119 kilogram) serpihan manusia di Marikh.

Mengapa sampah penting?

Hari ini, kebimbangan utama saintis mengenai sampah di Marikh ialah risiko yang ditimbulkannya kepada misi semasa dan masa depan. Pasukan Perseverance sedang mendokumentasikan semua serpihan yang mereka temui dan menyemak untuk melihat sama ada mana-mana daripadanya boleh mencemari sampel yang dikumpulkan oleh rover. Jurutera NASA juga telah mempertimbangkan sama ada Perseverance boleh terjerat dalam serpihan dari pendaratan tetapi telah membuat kesimpulan risiko adalah rendah.

Sebab sebenar serpihan di Marikh adalah penting kerana tempatnya dalam sejarah. Kapal angkasa dan kepingannya adalah tonggak awal untuk penerokaan planet manusia.We would love to give thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Marikh dipenuhi dengan 15,694 paun sampah manusia dari 50 tahun penerokaan robotik


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/