Mars InSight tidak menemui ais pada kedalaman 300 meter di bawah permukaan

Kami banyak bercakap tentang Marikh yang kering, tetapi itu tidak bermakna ia tidak mempunyai air: Ini bermakna tiada air cecair untuk ditemui. Sebaliknya, ia dalam bentuk ais.

Terdapat berjuta-juta kilometer padu air ais beku di kutub Marikh. Kesan asteroid kecil telah mendedahkan air ais tepat di bawah permukaan pada pertengahan latitud, juga; hentaman menggali bahan dari bawah, mendedahkan ais.

Kawasan khatulistiwa telah menjadi lebih misteri. Ia cukup sejuk di kebanyakan tempat di sana, terutamanya di bawah permukaan, untuk menyokong air ais jangka panjang. Tetapi adakah ia ada?

Jawapannya adalah tidak, sekurang-kurangnya tidak di satu tempat di barat Elysium Planitia. Itu adalah kawasan rata yang besar di khatulistiwa tempat pendarat Mars InSight NASA mendarat. Misi InSight adalah untuk menyiasat bahagian dalam Marikh menggunakan pelbagai peranti, termasuk seismometer yang dipanggil SEIS — Eksperimen Seismik untuk Struktur Dalaman — kuar haba untuk mengesan cara haba mengalir melalui permukaan dari bawah, dan banyak lagi.

SEIS telah mengesan lebih seribu gempa bumi sejak ia mendarat pada 2018, termasuk beberapa gempa besar. Ini boleh digunakan untuk menyiasat bahagian dalam planet — sebenarnya, kebanyakan perkara yang kita ketahui tentang bahagian dalam Bumi adalah disebabkan oleh mengukur gelombang seismik daripada gempa bumi semasa ia melalui pelbagai lapisan di bawah. Sesetengah gelombang bergerak melalui bahan pepejal tetapi tidak melalui cecair, gelombang boleh dibengkokkan atau dipantulkan dari sempadan lapisan, dan kelajuan gelombang berubah melalui bahan yang berbeza. Ahli geologi menggunakan semua ini untuk memetakan bahagian dalam Bumi.

Perkara yang sama berlaku untuk Marikh. Menggunakan data SEIS, sepasukan saintis telah memetakan perubahan dalam halaju gelombang yang melalui permukaan di bawah InSight. Mereka menggunakan model fizik batu untuk menentukan komposisi bahan yang paling mungkin di sana.

Kesimpulan mereka mengejutkan [link to paper]. Untuk satu, mereka menemui sedikit atau tiada bukti sebarang air, ais atau cecair, hingga kedalaman 300 meter di bawah InSight.

Kita tahu Marikh mempunyai air cecair yang banyak di permukaannya berbilion tahun yang lalu. Ia tidak sepenuhnya jelas apa yang berlaku kepadanya, walaupun idea utama ialah teras Marikh kehilangan keupayaannya untuk menjana medan magnet, dan apabila itu runtuh, angin suria menghilangkan sebahagian besar udara dan air Marikh. Tetapi ada kemungkinan bahawa kebanyakan air meresap ke dalam permukaan dan masih wujud sebagai akuifer beku, walaupun sejauh mana ia akan tersebar adalah yang meneka.

Keputusan baharu ini menghalang kewujudan mana-mana tasik beku di bawah InSight.

Dan ada lagi. Atau kurang, saya rasa. Kesesuaian terbaik menggunakan model pada struktur di bawah InSight juga menunjukkan bahawa ia diperbuat daripada sedimen dan basalt retak, tetapi bahan ini tidak bersimen. Penyimenan ialah apabila bahan telah mengalir di antara bijirin dan pepejal, mengeraskannya ke tempatnya. Tetapi hasil InSight membayangkan bahan di sana tidak mempunyai penyimenan, jadi ia tidak pepejal. Ia patah.

Batu-batu di kawasan Elysium ini adalah basaltik, aliran keluar lava dari gunung berapi berhampiran. Lama kelamaan batu jenis ini boleh patah dan membentuk batu atau butiran kecil; terdapat juga bukti untuk mendapan di bawah permukaan.

Bahan ini tidak padat, jadi mungkin secara teori air boleh meresap ke dalam ruang antara bijirin. Walau bagaimanapun, model menunjukkan bahawa kebanyakan air hanya boleh merangkumi kira-kira 20% daripada jahitan tersebut. Itu sebahagian kecil daripada bahan di sana. Batu yang terdedah kepada air juga boleh menyerapnya, mencipta mineral baharu, tetapi sekali lagi tiada tanda itu dalam data InSight.

Keputusan ini bertentangan dengan idea bahawa kuantiti air yang banyak boleh meresap ke dalam tanah. Sekurang-kurangnya, bukan di lokasi itu. Ia masih mungkin berlaku di tempat lain, dan Elysium di kawasan ini kering. Sebagai contoh, misi Galileo ke Musytari menjatuhkan siasatan atmosfera ke dalam planet dan menemui lebih sedikit air daripada yang dijangkakan. Tetapi ternyata ia jatuh ke tempat kering yang luar biasa dalam suasana Jovian; terdapat air ditemui di kawasan bersebelahan Musytari. Bayangkan makhluk asing menghantar siasatan ke Bumi dan mendarat di Sahara; mengekstrapolasi daripada itu ke seluruh planet penuh dengan isu.

Jadi mungkin itulah yang dilihat oleh InSight dalam Elysium Planitia. Terdapat bukti untuk aliran air kira-kira 1,600 km dari InSight in Cereberus Fossae, yang mungkin telah mengukir lembah ke permukaan. Itu jauh sekali, tetapi menunjukkan bahawa ada kemungkinan bahawa Marikh mungkin mempunyai bintik-bintik kering serta kawasan di mana air ais wujud di bawah permukaan.

Kekurangan air adalah mengecewakan, jika anda berharap untuk mencari bukti kehidupan. Pertama, kehadiran air sama sekali akan memberi manfaat; ia adalah medium yang sangat baik di mana bahan kimia boleh bercampur dan mencipta prekursor molekul yang kompleks untuk kehidupan. Setakat yang kita tahu, tanpanya kehidupan tidak mungkin. Selain itu, penyimenan oleh air atau mineral yang dicipta oleh air akan membantu mengekalkan tanda-tanda kehidupan sejak dahulu lagi. Tanpa itu, tanda-tanda itu mungkin hilang.

Marikh adalah tempat yang sukar untuk difahami. Ia mungkin bermula cukup serupa dengan Bumi, tetapi laluan kita sangat menyimpang tiga atau empat bilion tahun yang lalu. Air masih memainkan peranan yang besar di Bumi, tetapi lebih kurang daripada satu di Marikh sekarang. Tetapi ia masih wujud di sana, jika hanya beku, dan peluang terbaik kita untuk memahami apa yang berlaku kepada Marikh berabad-abad yang lalu, dan sama ada kehidupan pernah mendapat pseudopodhold di sana, adalah memahami di mana air itu.

Ia adalah perkara peminat

Sertai SYFY Insider untuk mendapatkan akses kepada video dan wawancara eksklusif, berita tergempar, cabutan bertuah dan banyak lagi!

Daftar Percuma

We would love to say thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Mars InSight tidak menemui ais pada kedalaman 300 meter di bawah permukaan


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/