Mars Perseverance Rover Menemui Bahan Organik dalam Batu

Cerita ini adalah sebahagian daripada Selamat datang ke Marikhsiri kami meneroka planet merah.

Hanya dalam satu setengah tahun di Marikh, penjelajah Perseverance NASA telah benar-benar menggegarkan misi sainsnya. Agensi itu mengadakan taklimat pada hari Khamis untuk membincangkan sorotan daripada misi setakat ini, dan ia adalah perayaan sampel batu dan penemuan bahan organik.

Molekul organik dalam Wildcat Ridge

Batu bernama Wildcat Ridge, yang terletak di kawasan delta sungai purba Kawah Jezero, adalah salah satu bintang pertunjukan itu. Percy berjaya mengumpul dua sampel daripada batu lumpur. Wildcat Ridge sangat menarik kerana molekul organik (dipanggil aromatik) yang terdapat di dalamnya dianggap sebagai biotandatangan berpotensi, yang NASA gambarkan sebagai bahan atau struktur yang boleh menjadi bukti kehidupan lampau tetapi mungkin juga dihasilkan tanpa kehadiran kehidupan.

Pasukan rover menekankan bahawa mencari bahan organik tidak bermakna ia menemui bukti kehidupan purba. Molekul organik telah dikesan di Marikh sebelum ini, oleh Penjelajah rasa ingin tahu di Kawah Gale dan juga dengan Ketekunan, yang ditemui molekul yang mengandungi karbon lebih awal dalam misi.

Ketekunan mengumpul dua sampel teras dari Wildcat Ridge dan juga melelas tampalan bulat untuk memeriksa batu dengan instrumen Sherlocnya.

NASA, JPL-Caltech, ASU, MSSS

Instrumen Sherloc rover menyiasat batu itu. (Sherloc bermaksud Mengimbas Persekitaran Boleh Dihuni dengan Raman & Luminescence untuk Organik & Bahan Kimia.) “Dalam analisisnya terhadap Wildcat Ridge, instrumen Sherloc mendaftarkan pengesanan organik yang paling banyak pada misi setakat ini,” kata NASA.

Para saintis melihat tanda biasa dalam analisis Wildcat Ridge. “Pada masa lalu, pasir, lumpur dan garam yang kini membentuk sampel Wildcat Ridge telah dimendapkan dalam keadaan di mana kehidupan berpotensi berkembang maju,” kata ahli sains projek Perseverance, Ken Farley dalam satu kenyataan. “Fakta bahawa bahan organik ditemui dalam batu sedimen seperti itu – yang terkenal untuk memelihara fosil kehidupan purba di Bumi – adalah penting.”

Ketekunan tidak dilengkapi untuk mencari bukti muktamad kehidupan mikrob purba di planet merah. “Realitinya adalah beban pembuktian untuk mewujudkan kehidupan di planet lain adalah sangat, sangat tinggi,” kata Farley semasa sidang media. Untuk itu, kita perlu memeriksa batuan Marikh dari dekat dan secara peribadi di makmal Bumi.

Penurunan sampel

Percy kini mempunyai 12 sampel batu di atas kapal, termasuk kepingan Wildcat Ridge dan sampel dari batu delta sedimen lain yang dipanggil Skinner Ridge. Ia juga mengumpul sampel batu igneus lebih awal dalam misi yang menunjukkan kesan tindakan gunung berapi lama dahulu di kawah.

NASA sangat gembira dengan kepelbagaian sampel yang dikumpul sehinggakan ia sedang meninjau untuk menjatuhkan beberapa tiub yang diisi ke permukaan tidak lama lagi sebagai persediaan untuk masa depan Pulangan Sampel Marikh (MSR) kempen. MSR ialah rancangan bercita-cita tinggi untuk menghantar pendarat ke Marikh, mengambil sampel Percy, meroketkannya dari permukaan dan membawanya kembali ke Bumi untuk kajian rapi. Misi sedang dalam pembangunan. Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, batu-batu itu boleh berada di sini menjelang 2033.

Kerumitan dan kepentingan MSR bermakna NASA dan rakan kongsinya sedang mencari cara untuk memastikan sampel boleh dikumpulkan. Ada harapan Perseverance akan masih beroperasi dalam keadaan baik pada masa pendarat MSR tiba, dan akan dapat bertemu dan menghantar sampel secara peribadi. Meninggalkan beberapa sampel di atas tanah pada awal misi di tapak tembolok di kawah akan memberi MSR satu lagi peluang untuk mendapatkan batu berharga di atas kapal.

Percy telah mengumpul sampel berpasangan. Sebagai contoh, ia boleh menyimpan satu tiub Wildcat Ridge di atas kapal dan menjatuhkan satu lagi di atas tanah. “Bahawa kami hanya beberapa minggu daripada menggunakan sampel Perseverance yang menarik dan hanya beberapa tahun daripada membawanya ke Bumi supaya saintis boleh mengkajinya dengan terperinci yang sangat luar biasa,” kata Pengarah JPL NASA Laurie Leshin. “Kami akan belajar begitu banyak.”

Apa yang seterusnya untuk Percy

Walaupun delta mendebarkan, pasukan rover memandang ke hadapan pada pengembaraan masa depan di luarnya. Ketekunan boleh mengembara di tepi kawah, dengan pasukan mengintai beberapa laluan yang mungkin untuk pendakian. pendampingnya Helikopter kepintaran berada dalam keadaan sihat dan dijangka akan ke udara semula.

NASA memilih Kawah Jezero untuk penerokaan kerana sejarah airnya yang menarik dan bagaimana batu-batu di sana mungkin mengekalkan bukti kehidupan purba, jika ia wujud pada masa yang lebih boleh dihuni di Marikh. Saintis Sherloc Sunanda Sharma menyamakan misi itu dengan pencarian harta karun untuk kehidupan organik di planet lain, mengatakan sampel dengan aromatik adalah petunjuk. Misteri Marikh baru sahaja mula terbongkar.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding content

Mars Perseverance Rover Menemui Bahan Organik dalam Batu


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/