Mars Perseverance rover mengumpul sampel yang kaya dengan organik di Kawah Jezero

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

NASA berkata ia Mars Perseverance rover telah mengumpul sampel teras batu di kawasan yang telah lama dianggap oleh saintis sebagai calon utama untuk mencari tanda-tanda kehidupan mikrob purba.

Dalam kemas kini, pasukan itu berkata penemuan terbaharunya memberikan perincian yang lebih terperinci mengenai rantau ini, dengan rover itu mengambil empat sampel daripada delta sungai purba di Kawah Jezero selebar 28 batu sejak Julai.

Secara keseluruhan, rover telah mengumpul 12 sampel batu yang menarik.

Delta kawah terbentuk kira-kira 3.5 bilion tahun yang lalu pada pertemuan sungai Marikh dan tasik.

JAMES WEBB TELESCOPE MENAWAN ‘COSMIC TARANTULA’ DALAM IMEJ BARU YANG MENAKJUBKAN

Batuan sedimen delta terbentuk apabila zarah pelbagai saiz mendap di persekitaran.

Penjelajah Perseverance NASA meletakkan lengan robotnya untuk bekerja di sekitar singkapan berbatu yang dipanggil “Skinner Ridge” di Kawah Jezero Marikh. Terdiri daripada berbilang imej, mozek ini menunjukkan batuan sedimen berlapis di hadapan tebing di delta, serta salah satu lokasi di mana rover itu melelas tampalan bulat untuk menganalisis komposisi batu.
(Kredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS.)

Semasa kempen saintifik pertamanya, rover meneroka lantai kawah, menemui batu igneus.

“Kami memilih Kawah Jezero untuk Ketekunan untuk diterokai kerana kami fikir ia mempunyai peluang terbaik untuk menyediakan sampel yang sangat baik secara saintifik – dan kini kami tahu kami menghantar rover ke lokasi yang betul,” kata Thomas Zurbuchen, pentadbir bersekutu NASA untuk sains di Washington, dalam satu kenyataan. “Dua kempen sains pertama ini telah menghasilkan kepelbagaian sampel yang menakjubkan untuk dibawa kembali ke Bumi melalui kempen Pemulangan Sampel Mars.”

“Delta, dengan batuan sedimennya yang pelbagai, berbeza dengan indah dengan batu igneus – terbentuk daripada penghabluran magma – ditemui pada lantai kawah, “Kata saintis projek Perseverance, Ken Farley. “Penjajaran ini memberikan kita pemahaman yang kaya tentang sejarah geologi selepas kawah terbentuk dan suite sampel yang pelbagai. Sebagai contoh, kami menemui batu pasir yang membawa bijirin dan batu serpihan yang dicipta jauh dari Kawah Jezero – dan batu lumpur yang termasuk sebatian organik yang menarik.”

Penjelajah Perseverance NASA mengumpul sampel batu untuk kemungkinan kembali ke Bumi pada masa hadapan dari dua lokasi yang dilihat dalam imej Kawah Jezero Marikh ini: "Permatang Kucing Liar" (kiri bawah) dan "Permatang Skinner" (atas kanan).

Penjelajah Perseverance NASA mengumpul sampel batu untuk kemungkinan kembali ke Bumi pada masa hadapan dari dua lokasi yang dilihat dalam imej Kawah Jezero Marikh ini: “Wildcat Ridge” (kiri bawah) dan “Skinner Ridge” (kanan atas).
(Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS.)

TEKNIK PEMBIAYAAN NASA YANG MEMBANTU MELEGAKAN GEJALA MENOPAUSE

Salah satu batu itu ialah “Wildcat Ridge,” yang mungkin terbentuk berbilion tahun yang lalu.

Ketekunan telah melecetkan beberapa permukaan batu supaya ia boleh menganalisis kawasan itu dengan instrumen Mengimbas Persekitaran Boleh Dihuni dengan Raman & Luminescence untuk Organik & Bahan Kimia (SHERLOC).

NASA berkata sampel SHERLOC didapati mempunyai kelas molekul organik yang berkorelasi secara spatial dengan mineral sulfat.

Terdiri daripada berbilang imej daripada rover Perseverance Mars NASA, mozek ini menunjukkan singkapan batu yang dipanggil "Permatang Kucing Liar," di mana rover mengekstrak dua teras batu dan melelas tampalan bulat untuk menyiasat komposisi batu itu.

Terdiri daripada berbilang imej daripada rover Perseverance Mars NASA, mozek ini menunjukkan singkapan berbatu yang dipanggil “Wildcat Ridge,” di mana rover mengekstrak dua teras batu dan melelas tampalan bulat untuk menyiasat komposisi batu itu.
(Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS.)

Kehadiran molekul organik, yang boleh mengandungi unsur seperti sulfur, dianggap sebagai biosignature yang berpotensi.

Walaupun penjelajah Perseverance dan Curiosity Mars telah menemui bukti atau bahan organik sebelum ini, pengesanan ini dibuat di kawasan di mana sedimen dan garam dimendapkan ke dalam tasik dalam keadaan di mana kehidupan berpotensi wujud.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Pada masa lalu, pasir, lumpur dan garam yang kini membentuk sampel Wildcat Ridge telah didepositkan dalam keadaan di mana kehidupan berpotensi berkembang maju, ” jelas Farley. “Fakta bahawa bahan organik ditemui dalam batu sedimen seperti itu – yang terkenal untuk memelihara fosil kehidupan purba di Bumi – adalah penting. Walau bagaimanapun, semampu instrumen kami di atas Perseverance, kesimpulan lanjut mengenai apa yang terkandung dalam sampel Wildcat Ridge perlu menunggu sehingga ia dikembalikan ke Bumi untuk kajian mendalam sebagai sebahagian daripada kempen Mars Sample Return agensi itu.”

We wish to say thanks to the author of this short article for this incredible content

Mars Perseverance rover mengumpul sampel yang kaya dengan organik di Kawah Jezero


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/