Mars rover Curiosity mencapai Gunung Sharp yang kaya dengan sulfat

Rover Curiosity Mars NASA yang telah lama berkhidmat akhirnya mencapai objektif yang telah dituju sejak mendarat di planet merah sedekad lalu: “unit galas sulfat” Gunung Sharp.

Wilayah ini pertama kali dikesan oleh Mars Reconnaissance Orbiter, yang telah mengkaji wilayah Kawah Gale di Marikh sejak 2006. NASA menandai kawasan itu untuk disiasat kerana kepekatan tinggi mineral masin yang menunjukkan ia pernah diliputi air.

“Tidak lama selepas tiba, rover menemui pelbagai jenis batu dan tanda air lalu,” NASA berkata. Antara tandanya ialah “nodul bertekstur popcorn” dan mineral termasuk magnesium sulfat (garam epsom), kalsium sulfat (gipsum), dan natrium klorida (garam meja).

Rasa ingin tahu menemui mineral dengan menggerudi ke dalam batu NASA bernama “Canaima” dalam unit galas sulfat, yang dikatakan NASA pada mulanya memberi mereka masalah kerana kebimbangan bahawa ia terlalu sukar. Mencuba memecahkannya boleh menyebabkan lengan rover itu rosak lagi akibat brek yang haus selepas mengambil 35 sampel gerudi sebelumnya, walaupun pasukan itu berkata ia ternyata lebih mudah untuk dihancurkan daripada yang mereka sangkakan pada mulanya.

rasa ingin tahu-canaima-lubang-gerudi

Lubang gerudi Curiosity dibuat di Canaima

Jalan yang panjang

Curiosity telah mula membidik Gunung Sharp sejak mendarat di Marikh pada 2012. Gunung tiga batu (5km) itu telah muncul dalam foto Curiosity dari permukaan Marikh untuk tahundan pada tahun 2020 NASA mula menonjolkan perjalanan rover mendaki gunung ke tapak sulfat.

Menjelang Jun, Curiosity adalah semakin dekat, tetapi masih perlu melalui “Pas Paraitepuy” yang sempit, di mana juruterbangnya terpaksa berhadapan dengan bukit yang terputus-putus menghalang isyarat Curiosity kepada satelit yang mengorbit. Rasa ingin tahu melarikan diri tanpa kerosakan, dan dengan satu set gambar yang digambarkan oleh pengarah operasi sains Curiosity sebagai mengagumkan.

“Permatang pasir itu cantik,” kata Elena Amador-Perancis. “Anda melihat jejak rover kecil yang sempurna di atasnya. Dan tebingnya cantik – kami sangat dekat dengan dinding.”

paraitepuy-pass-mars

Paraitepuy Pass, wilayah yang berbahaya Curiosity terpaksa menavigasi baru-baru ini

NASA berharap penyelidikannya dalam unit yang kaya dengan sulfat akan memberikan petunjuk tambahan tentang bagaimana Marikh kering dan berubah menjadi tanah terbiar tandus yang kini kami percayai. Rasa ingin tahu menemui bukti awal tahun ini bahawa hidupan penghasil metana mungkin wujud di Marikhdan dalam pada itu simulasi persekitaran Marikh mungkin telah memberikan hipotesis bahawa Curiosity sekurang-kurangnya boleh menyumbang kepada penyelesaian.

Penyelidikan yang diketuai oleh Universiti Arizona baru ditemui bahawa persekitaran Marikh mungkin cukup berbeza daripada Bumi sehingga kehidupan awal – terutamanya jenis yang mengeluarkan metana – boleh menyejukkan planet dengan mengeluarkan terlalu banyak hidrogen, menipiskan atmosfera dan menyebabkan Marikh berubah menjadi dunia yang tidak mesra yang kita kenali hari ini .

NASA merancang untuk menghabiskan beberapa tahun akan datang meneroka kawasan yang kaya dengan sulfat, dan sudah pun ada sasaran penyelidikan baharu dalam fikiran untuk persinggahan Curiosity seterusnya. ®

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable web content

Mars rover Curiosity mencapai Gunung Sharp yang kaya dengan sulfat


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/