Medan geomagnet mendedahkan kebenaran di sebalik naratif Alkitab

Dinding bata lumpur terbakar dari Tel Batash (Timnah Alkitab) dengan tanda orientasi lapangan. Kredit: Yoav Vaknin.

Kajian bersama TAU dan Universiti Hebrew, yang melibatkan 20 penyelidik dari negara dan disiplin yang berbeza, telah mencatatkan 21 lapisan pemusnahan dengan tepat di 17 tapak arkeologi di Israel dengan membina semula arah dan/atau keamatan medan magnet bumi yang direkodkan dalam sisa-sisa terbakar. Data baharu itu mengesahkan laporan Alkitab mengenai kempen ketenteraan Mesir, Aram, Asyur, dan Babilonia melawan Kerajaan Israel dan Yehuda.

Penemuan menunjukkan, sebagai contoh, bahawa tentera Hazael, Raja Aram-Damascus, bertanggungjawab atas kemusnahan beberapa bandar—Tel Rehov, Tel Zayit, dan Horvat Tevet, selain Gat orang Filistin, yang kemusnahannya dicatatkan dalam Alkitab Ibrani. Pada masa yang sama, kajian itu menyangkal teori yang berlaku bahawa Hazael adalah penakluk yang memusnahkan Tel Beth-Shean.

Penemuan geomagnet lain mendedahkan bahawa bandar-bandar di Negev telah dimusnahkan oleh orang Edom, yang mengambil kesempatan daripada pemusnahan Yerusalem dan Kerajaan Yehuda oleh orang Babylon.

Kajian antara disiplin terobosan telah diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan dan berdasarkan tesis kedoktoran Yoav Vaknin, diselia oleh Prof. Erez Ben-Yosef dan Prof. Oded Lipschits dari Institut Arkeologi TAU dan Prof. Ron Shaar dari Institut Sains Bumi di Universiti Hebrew.


Yoav Vaknin menerangkan tentang penyelidikan. Kredit: Universiti Tel Aviv

Para penyelidik menjelaskan bahawa ahli geofizik, cuba memahami mekanisme bumi medan magnet, jejaki perubahan dalam bidang ini sepanjang sejarah. Untuk tujuan ini mereka menggunakan penemuan arkeologi yang mengandungi mineral magnet yang, apabila dipanaskan atau dibakar, merekodkan medan magnet pada masa kebakaran.

Oleh itu, dalam kajian 2020, penyelidik membina semula medan magnet seperti pada 9ke bulan Av, 586 BCE, tarikh Ibrani pemusnahan Kuil Pertama dan Kota Yerusalem oleh Nebukadnezar dan tentera Babylonnya.

Kini, dengan menggunakan penemuan arkeologi yang digali selama beberapa dekad di 17 tapak di seluruh Israel, di samping maklumat sejarah daripada inskripsi purba dan akaun Alkitab, para penyelidik dapat membina semula medan magnet yang direkodkan dalam 21 lapisan pemusnahan. Mereka menggunakan data untuk membangunkan alat saintifik baharu yang boleh dipercayai untuk temu janji arkeologi.

Medan geomagnet mendedahkan kebenaran di sebalik naratif Alkitab

Yoav Vaknin mengukur di tapak. Kredit: Shai Halevi, Pihak Berkuasa Antikuiti Israel.

Yoav Vaknin menjelaskan bahawa “berdasarkan persamaan atau perbezaan dalam keamatan dan arah medan magnet, kita boleh sama ada menyokong atau menafikan hipotesis yang mendakwa bahawa tapak tertentu telah dibakar semasa kempen ketenteraan yang sama. Selain itu, kami telah membina lengkung variasi intensiti medan dari masa ke masa yang boleh berfungsi sebagai alat pentarikhan saintifik, serupa dengan kaedah pentarikhan radiokarbon.”

Satu contoh yang diberikan oleh penyelidik ialah pemusnahan Gat orang Filistin (yang dikenal pasti hari ini sebagai Tel Tzafit di kaki bukit Yudea) oleh Hazael, Raja Aram-Damascus. Pelbagai kaedah temu janji telah meletakkan peristiwa ini pada sekitar 830 BCE, tetapi tidak dapat mengesahkan bahawa Hazael juga bertanggungjawab atas kemusnahan Tel Rehov, Tel Zayit dan Horvat Tevet.

Kini kajian baharu, mengenal pasti penyegerakan statistik penuh antara medan magnet yang direkodkan di semua empat tapak ini pada masa pemusnahan, menjadikan kes yang sangat kuat untuk kemusnahan mereka semasa kempen yang sama.

Tahap kemusnahan di Tel Beth-Shean, sebaliknya, merekodkan medan magnet yang sama sekali berbeza, menyangkal hipotesis yang berlaku bahawa ia juga telah dimusnahkan oleh Hazael. Sebaliknya, data magnet dari Beth-Shean menunjukkan bahawa bandar ini, bersama-sama dengan dua tapak lain di utara Israel, mungkin telah dimusnahkan 70-100 tahun lebih awal, tarikh yang boleh sepadan dengan kempen ketenteraan Firaun Shoshenq Mesir.

Kempen Shoshenq diterangkan dalam Bible Ibrani dan dalam inskripsi di dinding Kuil Amun di Karnak, Mesir, yang menyebut Beth-Shean sebagai salah satu penaklukannya.

Salah satu penemuan paling menarik yang didedahkan oleh kaedah pentarikhan baharu berkaitan dengan berakhirnya Kerajaan Yehuda. Prof. Erez Ben Yosef berkata, “Hari-hari terakhir Kerajaan Yehuda diperdebatkan secara meluas. Beberapa penyelidik, bergantung pada bukti arkeologi, berpendapat bahawa Yehuda tidak dimusnahkan sepenuhnya oleh orang Babylon.

“Sementara Baitulmuqaddis dan bandar-bandar sempadan di kaki bukit Yudea tidak lagi wujud, bandar-bandar lain di Negev, Pergunungan Judean selatan dan kaki bukit Yudea selatan kekal hampir tidak terjejas. Sekarang, keputusan magnet menyokong hipotesis ini, menunjukkan bahawa orang Babylon tidak bertanggungjawab sepenuhnya. untuk kehancuran Yehuda.

“Beberapa dekad selepas mereka memusnahkan Baitulmuqaddis dan Kuil Pertama, tapak di Negev, yang terselamat daripada kempen Babel, telah dimusnahkan—mungkin oleh orang Edom yang mengambil kesempatan daripada kejatuhan Baitulmuqaddis. Pengkhianatan dan penyertaan ini dalam pemusnahan kota-kota yang masih hidup mungkin menjelaskan mengapa Alkitab Ibrani menyatakan begitu banyak kebencian terhadap orang Edom—contohnya, dalam nubuat Obaja.”

Medan geomagnet mendedahkan kebenaran di sebalik naratif Alkitab

Peta lapisan pemusnahan yang dikaji dan kempen ketenteraan yang berbeza. Kredit: Itamar Ben-Ezra

Prof. Oded Lipschits menambah bahawa “alat temu janji baharu adalah unik kerana ia berdasarkan data geomagnet dari tapak, yang tarikh kemusnahan tepatnya diketahui daripada sumber sejarah. Dengan menggabungkan tepat maklumat sejarah dengan penyelidikan arkeologi yang canggih dan komprehensif, kami dapat mengasaskan kaedah magnetik pada kronologi berlabuh yang boleh dipercayai.”

Kertas kerja berasingan, membentangkan prinsip saintifik kaedah pentarikhan archaeomagnetic novel, sedang dalam penyediaan. Prof. Ron Shaar, yang mengetuai aspek geofizik kajian, serta pembangunan kaedah pentarikhan geomagnetik, menjelaskan bahawa “medan magnet bumi adalah kritikal kepada kewujudan kita. Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa tanpanya tidak mungkin wujud kehidupan di bumi—kerana ia melindungi kita daripada sinaran kosmik dan angin suria. Selain itu, manusia dan haiwan menggunakannya untuk mengemudi. Medan geomagnet dihasilkan oleh teras luar bumi, pada kedalaman 2,900 km, oleh arus besi cair .”

Medan geomagnet mendedahkan kebenaran di sebalik naratif Alkitab

Batu lumpur terbakar. Kredit: Universiti Tel Aviv.

“Disebabkan oleh pergerakan kacau besi ini, medan magnet berubah dari semasa ke semasa. Sehingga baru-baru ini saintis percaya bahawa ia kekal agak stabil selama beberapa dekad, tetapi penyelidikan arkeologi telah bercanggah dengan andaian ini dengan mendedahkan beberapa perubahan yang melampau dan tidak dapat diramalkan pada zaman dahulu. Lokasi kami di sini di Israel secara unik kondusif untuk penyelidikan archaeomagnetic, kerana banyaknya tarikh yang baik penemuan arkeologi. Sepanjang dekad yang lalu kami telah membina semula medan magnet yang direkodkan oleh beratus-ratus barang arkeologi.”

“Dengan menggabungkan set data ini dengan data daripada penyiasatan lapisan pemusnahan sejarah oleh Yoav, kami dapat membentuk lengkung variasi berterusan yang menunjukkan perubahan pesat dan tajam dalam medan geomagnet. Ini adalah berita yang menarik, kedua-duanya untuk ahli arkeologi yang kini boleh menggunakan data geomagnet untuk menentukan zaman bahan purba dan untuk ahli geofizik yang mengkaji teras bumi.”


Tulang ayam dan cengkerang siput membantu ahli arkeologi mengesan kemusnahan bandar purba


Maklumat lanjut:
Vaknin, Yoav, Membina semula kempen ketenteraan alkitabiah menggunakan data medan geomagnet, Prosiding Akademi Sains Kebangsaan (2022). DOI: 10.1073/pnas.2209117119. doi.org/10.1073/pnas.2209117119

Disediakan oleh
Universiti Tel-Aviv


Petikan: Medan geomagnet mendedahkan kebenaran di sebalik naratif Alkitab (2022, 24 Oktober) yang diperoleh pada 24 Oktober 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to thank the author of this post for this remarkable material

Medan geomagnet mendedahkan kebenaran di sebalik naratif Alkitab


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/