Mengalahkan Hubble NASA, China Mendakwa Teleskop Xuntian Dengan Pandangan 350 Lipatan Lebih Besar Dapat Membongkar ‘Misteri Kosmik’

China sedang meningkatkan usahanya untuk meneroka alam semesta kerana ia akan melancarkan teleskop angkasa ‘Xuntian’ tahun depan. Dikenali sebagai ‘Hubble’ China sendiri, pihak berkuasa di Beijing mendakwa ia mengatasi keupayaan teleskop NASA dan Agensi Angkasa Eropah (ESA).

Teleskop perdana itu bertujuan untuk mendedahkan pandangan baharu tentang galaksi yang jauh, jirim gelap yang misterius, tenaga gelap, dan evolusi masa lalu dan masa depan alam semesta, agensi berita China Xinhua dilaporkan.

Teleskop angkasa, juga dikenali sebagai balai cerap angkasa, adalah teleskop yang digunakan untuk memerhati objek angkasa dari angkasa lepas.

Teleskop Angkasa Tinjauan China (CSST) atau Teleskop Angkasa Xuntian ialah sebuah balai cerap optik berasaskan angkasa yang akan membolehkan ahli astronomi menjalankan tinjauan langit dan menangkap peta umum atau gambar langit.

Xuntian akan mengambil gambar 40% dari langit dan menyampaikan data yang luas ke Bumi untuk diperiksa oleh saintis di seluruh dunia, menurut Li Ran, saintis projek Sistem Pengurangan Data Saintifik CSST. Matlamat utamanya adalah untuk menangani masalah paling asas alam semesta.

Teleskop Angkasa Xuntian (melalui Twitter)

Penyelidik China telah menyatakan bahawa teleskop akan mengukur kedudukan, bentuk, dan kecerahan hampir satu bilion galaksi, yang boleh membantu menjelaskan bagaimana ia berkembang.

Ia juga akan membantu dalam menentukan had atas jisim neutrino dan memberi penerangan tentang jirim gelap yang membingungkan dan tenaga gelap yang membentuk sebahagian besar kandungan tenaga jisim alam semesta.

Teleskop Xuntian akan disambungkan ke Stesen Angkasa Tiangong, yang akan mula beroperasi akhir tahun ini. Ia pada asalnya bertujuan untuk diletakkan pada Tiangong, tetapi terdapat kebimbangan mengenai getaran, pencemaran, cahaya sesat, dan halangan garis pandang dari stesen angkasa.

Kemudian, reka bentuk radikal telah diterima pakai, dan diputuskan bahawa teleskop itu akan diletakkan di orbit yang sama dengan stesen angkasa tetapi dipisahkan jauh semasa operasi biasa dan berlabuh dengan stesen angkasa hanya apabila perlu.

angkasa-china
Imej Fail: Stesen Angkasa China

“Teleskop itu boleh membawa penyelidikan China dalam astronomi optik ke hadapan dan membantu memupuk saintis China bertaraf dunia. Ia juga boleh mengambil gambar yang menakjubkan, membolehkan orang ramai memahami alam semesta secara langsung,” tambah Li.

Namun belum dilancarkan, teleskop ini banyak dibandingkan dengan Hubble, yang dibangunkan bersama oleh NASA dan ESA. Hubble ialah teleskop angkasa lepas ‘canggih’ yang pertama, membawa kepada pelbagai penemuan dan pemerhatian penting.

CSST akan membolehkan China menjalankan aktiviti penerokaan angkasa lepas lanjutan, yang sangat penting untuk mencapai matlamat penguasaan angkasa global.

Adakah Xuntian Pencabar Hubble?

Xuntian ialah kemudahan bersaiz bas dengan ketinggian bangunan tiga tingkat. Dalam temu bual eksklusif dengan Xinhua, Liu Jifeng, timbalan pengarah Balai Cerap Astronomi Negara China (NAOC), mendakwa walaupun apertur teleskop itu dua meter, ia mempunyai bidang pandangan 350 kali lebih besar daripada Hubble.

Menurut penyelidik China, CSST mempunyai reka bentuk anastigmat tiga cermin (tiada penyimpangan optikal) yang membolehkannya mencapai kualiti imej yang luar biasa dalam bidang penglihatan yang luas. Ia adalah teleskop Cook luar paksi tanpa halangan yang, apabila disampel dengan betul, boleh mencapai ketepatan yang lebih tinggi dalam ukuran fotometri, lokasi dan bentuk.

Lima jenis peralatan, termasuk kamera tinjauan, akan dipasang pada CSST. Menurut penyelidik, satah fokus utama kamera dilengkapi dengan tiga puluh pengesan 81-megapiksel yang akan menangkap imej dan spektrum kira-kira 17,500 darjah persegi galaksi median-ke-tinggi dan median-ke-tinggi langit latitud ekliptik dalam jalur yang berbeza.

Teleskop Angkasa Hubble - Wikipedia
Teleskop Angkasa Hubble – Wikipedia

Sebaliknya, Teleskop Angkasa Hubble (HST) mempunyai cermin utama 2.4 meter (94 inci), cermin sekunder yang lebih kecil dan beberapa peranti rakaman yang boleh mengesan cahaya dengan jelas, ultraungu dan inframerah.

Peralatannya yang paling penting, kamera planet medan lebar, boleh memperoleh gambar planet luas atau resolusi tinggi dan objek galaksi dan ekstragalaksi.

Penemuan yang dibuat oleh HST dipercayai telah mengubah astronomi. Pengukuran tepat pertama pemalar Hubble, yang merupakan kadar pengembangan alam semesta, datang daripada pemerhatiannya terhadap pembolehubah Cepheid di galaksi berdekatan.

HST juga telah mengambil gambar bintang muda dengan cakera yang suatu hari nanti akan menjadi sistem planet.

Imej sekitar 1,500 galaksi yang dipanggil Hubble Deep Field mendedahkan evolusi galaksi sepanjang hampir keseluruhan sejarah kosmos. HST juga digunakan untuk menemui Hydra dan Nix, dua bulan planet kerdil Pluto, menjadikannya teleskop angkasa luar yang luar biasa dalam sistem suria.

Walau bagaimanapun, Saintis Projek Kemudahan Optik CSST Zhan Hu mendakwa bahawa CSST berkemungkinan besar akan menjadi teleskop angkasa terbesar untuk astronomi dalam kategori boleh dilihat hampir-ultraviolet dalam dekad sebelum 2035. CSST boleh berlabuh dengan stesen angkasa seperti yang diperlukan untuk mengisi minyak dan menservis, menjadikan penyelenggaraannya lebih murah daripada Hubble.

Dari 1993 hingga 2009, NASA melakukan lima misi servis ulang-alik untuk melakukan pembaikan, menggantikan alat ganti dan memasang peralatan baharu untuk Hubble.

Selanjutnya, CSST dijadualkan untuk memulakan operasi saintifik pada 2024 dan mempunyai jangka hayat misi selama 10 tahun yang boleh dilanjutkan secara teori.

Gambar
Teleskop Angkasa James Webb (melalui Twitter)

Walaupun begitu, walaupun benar bahawa HST telah mencapai usia lanjut, ia juga mempunyai pengganti yang ditetapkan untuk meneruskan legasi terbilang yang ditubuhkan oleh HST. Hubble akhirnya akan digantikan oleh teleskop James Webb, yang dilancarkan pada 2021.

Tertarik dengan dakwaan penyelidik China tentang CSST atau Xuntian, EurAsian Times bercakap dengan pakar angkasa lepas untuk mengetahui sama ada ia menyimpan air. Penganalisis Angkasa Lepas dan Pertahanan Girish Linganna memberitahu EurAsian Times: “Apabila ia datang untuk memantulkan teleskop, komponen utama ialah saiz cermin melengkungnya.

Anda boleh semacam memikirkan cermin teleskop seperti baldi cahaya, lebih banyak cahaya yang anda boleh kumpulkan dalam baldi ini, perkara yang lebih samar dan lebih jauh yang boleh anda lihat di alam semesta. Cermin Hubble mempunyai diameter 7.8 kaki (2.37 meter) yang mengagumkan.

Teleskop Angkasa Hubble hidup mengikut masa yang dipinjam. Satelit ikonik itu hanya sepatutnya beroperasi selama 15 tahun dan kini telah bertahan selama lebih daripada 30 tahun. Selama tiga dekad yang lalu, Hubble telah menjadi teleskop angkasa terbesar dan paling berkuasa pernah dibina.

Cermin utama di Xuntian akan mempunyai diameter sekitar dua meter (enam setengah kaki) melintang, kira-kira saiz cermin di tengah-tengah Teleskop Angkasa Hubble. Lebih kecil sedikit daripada Hubble, Xuntian tidak akan sepadan dengan resolusi pendahulunya seperti yang didakwa oleh banyak agensi.”

Pemerhatian ini tidak akan meyakinkan China kerana ia percaya bahawa Xuntian akan mengatasi Hubble dari segi penerokaan. Bukan itu sahaja, ia bertujuan untuk mengambil misi yang telah dijalankan oleh Hubble. Sebagai contoh, China ingin memerhati dan merekodkan pergerakan Uranus, yang Hubble telah membuat beberapa pemerhatian.

Bagi China, yang berhasrat untuk mencabar hegemoni program Angkasa AS, teleskop angkasa lepas berkaliber ini boleh menjadi sangat penting walaupun ia tidak mengatasi keupayaan Hubble atau, James Webb.

Bagaimanapun, lebih banyak lagi akan diketahui tentang Xuntian sebaik sahaja ia dilancarkan dan misinya dimulakan.We would like to thank the author of this article for this incredible content

Mengalahkan Hubble NASA, China Mendakwa Teleskop Xuntian Dengan Pandangan 350 Lipatan Lebih Besar Dapat Membongkar ‘Misteri Kosmik’


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/