Mengapa kapal angkasa NASA merempuh asteroid?

CAPE CANAVERAL, Fla. (AP) — Dalam percubaan menyelamatkan dunia yang pertama seumpamanya, NASA akan memusnahkan asteroid kecil yang tidak berbahaya berjuta-juta batu jauhnya.

Sebuah kapal angkasa bernama Dart akan memusnahkan asteroid itu pada hari Isnin, berhasrat untuk menghantamnya pada kelajuan 14,000 mph (22,500 kph). Kesannya sepatutnya cukup untuk mendorong asteroid ke orbit yang lebih ketat di sekeliling batuan angkasa lepas — menunjukkan bahawa jika asteroid pembunuh menghala ke arah kita, kita akan berpeluang melawan untuk mengalihkannya.

“Ini adalah bahan buku fiksyen sains dan episod “StarTrek” yang benar-benar konyol sejak saya masih kecil, dan kini ia nyata,” kata saintis program NASA Tom Statler pada Khamis.

Kamera dan teleskop akan melihat nahas itu, tetapi ia akan mengambil masa beberapa hari atau bahkan minggu untuk mengetahui sama ada ia benar-benar mengubah orbit.

Ujian pertahanan planet bernilai $325 juta bermula dengan pelancaran Dart pada musim gugur lalu.

SASARAN ASTEROID

Asteroid dengan mata lembu di atasnya ialah Dimorphos, kira-kira 7 juta batu (9.6 juta kilometer) dari Bumi. Ia sebenarnya adalah sidekick kecil asteroid 2,500 kaki (780 meter) bernama Didimos, bahasa Yunani untuk kembar. Ditemui pada tahun 1996, Didymos berputar begitu pantas sehingga saintis percaya ia membuang bahan yang akhirnya membentuk moonlet. Dimorphos — kira-kira 525 kaki (160 meter) melintasi — mengorbit badan induknya pada jarak kurang daripada satu batu (1.2 kilometer).

“Ini benar-benar mengenai pesongan asteroid, bukan gangguan,” kata Nancy Chabot, seorang saintis planet dan ketua pasukan misi di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins, yang menguruskan usaha itu. “Ini tidak akan meletupkan asteroid. Ia tidak akan meletakkannya menjadi banyak bahagian.” Sebaliknya, hentaman itu akan menggali kawah bersaiz berpuluh-puluh ela (meter) dan melontarkan kira-kira 2 juta paun (1 juta kilogram) batu dan kotoran ke angkasa.

NASA menegaskan tiada peluang sama ada asteroid akan mengancam Bumi – sekarang atau pada masa hadapan. Itulah sebabnya pasangan itu dipilih.

DART, IMPAKTOR

Makmal Johns Hopkins mengambil pendekatan minimalis dalam membangunkan Dart — singkatan dari Double Asteroid Redirection Test — memandangkan ia pada asasnya adalah pemukul dan menghadapi kemusnahan yang pasti. Ia mempunyai satu instrumen: kamera yang digunakan untuk menavigasi, menyasarkan dan mencatat tindakan akhir. Dipercayai sebagai timbunan runtuhan pada dasarnya, Dimorphos akan muncul sebagai titik cahaya sejam sebelum hentaman, menjulang lebih besar dan lebih besar dalam imej kamera yang dipancarkan kembali ke Bumi. Pengurus yakin Dart tidak akan melanggar Didymos yang lebih besar secara tidak sengaja. Navigasi kapal angkasa direka untuk membezakan antara dua asteroid dan, dalam 50 minit terakhir, menyasarkan yang lebih kecil.

nisbah
Lakaran kecil video Youtube

Saiz mesin layan diri kecil pada 1,260 paun (570 kilogram), kapal angkasa itu akan merempuh kira-kira 11 bilion paun (5 bilion kilogram) asteroid. “Kadang-kadang kami menyifatkannya sebagai membawa kereta golf ke Piramid Besar,” kata Chabot.

Melainkan Dart terlepas – NASA meletakkan kemungkinan perkara itu berlaku kurang daripada 10% – ia akan menjadi penghujung jalan untuk Dart. Jika ia menjerit melepasi kedua-dua batu angkasa, ia akan menemuinya semula dalam beberapa tahun untuk Ambilan 2.

MENYELAMATKAN BUMI

Little Dimorphos melengkapkan pusingan mengelilingi Didymos besar setiap 11 jam dan 55 minit. Kesan oleh Dart sepatutnya mengurangkan kira-kira 10 minit dari itu. Walaupun mogok itu sendiri sepatutnya kelihatan serta-merta, ia mungkin mengambil masa beberapa minggu atau lebih untuk mengesahkan orbit tweak anak bulan itu. Kamera pada Dart dan satelit tagalong mini akan menangkap perlanggaran itu dari dekat. Teleskop di ketujuh-tujuh benua, bersama-sama dengan teleskop angkasa Hubble dan Webb serta kapal angkasa Lucy yang memburu asteroid NASA, mungkin melihat kilat yang terang ketika Dart menampar Dimorphos dan menghantar aliran batu dan kotoran melata ke angkasa. Balai cerap akan menjejaki sepasang asteroid semasa mereka mengelilingi matahari, untuk melihat sama ada Dart mengubah orbit Dimorphos. Pada 2024, kapal angkasa Eropah bernama Hera akan menjejaki semula perjalanan Dart untuk mengukur hasil impak.

Walaupun dorongan yang dimaksudkan harus mengubah kedudukan anak bulan hanya sedikit, itu akan menambah kepada perubahan besar dari masa ke masa, menurut Chabot. “Jadi jika anda akan melakukan ini untuk pertahanan planet, anda akan melakukannya lima, 10, 15, 20 tahun lebih awal agar teknik ini berfungsi,” katanya. Walaupun Dart terlepas, percubaan itu masih akan memberikan pandangan yang berharga, kata eksekutif program NASA Andrea Riley. “Inilah sebabnya kami menguji. Kami mahu melakukannya sekarang dan bukannya apabila ada keperluan sebenar,” katanya.

MISI ASTEROID PELBAGAI

Planet Bumi berada dalam gulungan mengejar asteroid. NASA mempunyai hampir satu paun (450 gram) runtuhan yang dikumpulkan daripada asteroid Bennu menuju ke Bumi. Simpanan itu sepatutnya tiba pada September depan. Jepun adalah yang pertama mendapatkan sampel asteroid, mencapai kejayaan dua kali. China berharap untuk mengikutinya dengan pelancaran misi pada 2025. Kapal angkasa Lucy NASA, sementara itu, menuju ke asteroid berhampiran Musytari, selepas dilancarkan tahun lalu. Satu lagi kapal angkasa, Near-Earth Asteroid Scout, dimuatkan ke dalam roket bulan baharu NASA menunggu lepas landas; ia akan menggunakan layar solar untuk terbang melepasi batu angkasa yang kurang daripada 60 kaki (18 meter) tahun depan. Dalam beberapa tahun akan datang, NASA juga merancang untuk melancarkan teleskop pengambil banci untuk mengenal pasti asteroid yang sukar ditemui yang boleh menimbulkan risiko. Satu misi asteroid dihentikan sementara papan semakan bebas menimbang masa depannya. Kapal angkasa Psyche NASA sepatutnya dilancarkan tahun ini ke asteroid kaya logam antara Marikh dan Musytari, tetapi pasukan itu tidak dapat menguji perisian penerbangan itu tepat pada masanya.

PENGAMBILAN HOLLYWOOD

Hollywood telah menghasilkan berpuluh-puluh filem rock-killer-space-rock selama beberapa dekad, termasuk “Armageddon” 1998 yang membawa Bruce Willis ke Cape Canaveral untuk penggambaran, dan “Don’t Look Up” tahun lepas dengan Leonardo DiCaprio mengetuai semua- pelakon bintang. Pegawai pertahanan planet NASA, Lindley Johnson, menganggap dia telah melihat mereka semua sejak “Meteor” 1979, kegemaran peribadinya “sejak Sean Connery memainkan saya.” Walaupun beberapa filem sci-fi lebih tepat daripada yang lain, beliau menyatakan, hiburan sentiasa menang. Berita baiknya ialah pantai kelihatan jelas untuk abad yang akan datang, tanpa ancaman yang diketahui. Jika tidak, “ia akan menjadi seperti filem, bukan?” kata ketua misi sains NASA Thomas Zurbuchen. Walau bagaimanapun, apa yang membimbangkan ialah ancaman yang tidak diketahui. Kurang daripada separuh daripada objek 460 kaki (140 meter) telah disahkan, dengan berjuta-juta objek yang lebih kecil tetapi masih berbahaya mengezum sekeliling. “Ancaman ini adalah nyata, dan apa yang menjadikan kali ini istimewa, ialah kita boleh melakukan sesuatu mengenainya,” kata Zurbuchen. Bukan dengan meletupkan asteroid seperti yang dilakukan oleh watak Willis — itu akan menjadi pilihan terakhir saat akhir — atau dengan merayu pemimpin kerajaan untuk mengambil tindakan seperti yang dilakukan oleh watak DiCaprio dengan sia-sia. Jika masa mengizinkan, taktik terbaik adalah untuk menyingkirkan asteroid yang mengancam itu, seperti Dart.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Mengapa kapal angkasa NASA merempuh asteroid?


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/