Mengapa Katak Kecil Ini Sangat Mengerikan Melompat? | pembelot

Apabila anak kecil labu melompat ke udara, segala-galanya kelihatan mungkin. Katak kecil, iaitu sebesar lebah madu dan warna a cloudberry, tiada masalah melancarkan dirinya tinggi dari tanah. Tetapi apabila toadlet labu mula melambung, sesuatu menjadi kacau.

Badan katak, anggota badan terhampar seperti bintang laut, mula berputar. Dan kemudian ia jatuh, berguling-guling tanpa henti sehingga mendarat di belakang atau kepalanya dan tanpa disengajakan roda kereta atau terbalik ke belakang untuk berhenti.

“Sesetengah lelaki hanya berputar,” kata André Confetti, seorang pelajar siswazah di Universiti Persekutuan Paraná di Brazil, berdemonstrasi dengan memutarkan jarinya ke udara melalui panggilan Zoom. “Sesetengah lelaki begitu ini pergerakan,” tambah Confetti sambil melambai jarinya dalam bulatan seperti kincir air.

“Katak melayang-layang di udara, di angkasa,” kata Amber Singh, yang akan menjadi pelajar sarjana di San Jose State University tidak lama lagi.

Toadlet labu, yang merupakan katak tetapi bukan katak, sangat dahsyat dalam mendarat lompatannya sehingga ketidakcekapannya telah menjadi subjek penyelidikan saintifik. Satu pasukan penyelidik dari Amerika Syarikat dan Brazil yang termasuk Confetti dan Singh berkata mereka mempunyai jawapan: Toadlet miniatur adalah sangat kecil sehingga ruang yang dipenuhi bendalir di telinga dalam mereka yang mengawal fungsi imbangan mereka agak tidak berkesan, membinasakan pelompat kecil yang berani. kepada pendaratan ranap seumur hidup.


The kertas mengesahkan bahawa banyak spesies toadlet labu, yang tergolong dalam genus katak kecil yang dipanggil Brachycephalusmembentangkan “lompatan yang sangat luar biasa dengan tingkah laku pendaratan yang tidak terkawal,” kata Thais Condez, seorang penyelidik di Universiti Carleton di Kanada, yang tidak terlibat dengan penyelidikan itu.

Atau, seperti yang dikatakan oleh Confetti, “mereka tidak melakukan apa-apa dengan betul.”

Bukan mudah untuk menjadi vertebrata sebesar lebah. Toadlet labu telah membuat pertukaran evolusi menjadi sekecil ini, seperti mengurangkan bilangan digit pada kaki mereka daripada lima kepada tiga. Katak, yang terkenal lembap, kering lebih cepat apabila mereka mendapat ini kecil, kata Rick Essner, ahli morfologi berfungsi di Southern Illinois University Edwardsville dan pengarang di atas kertas. Tetapi kadangkala ia berbaloi untuk menjadi kecil: “Untuk toadlet labu, semut adalah makanan yang besar,” kata Essner.

Kredit: André Confetti
Toadlet labu, Brachycephalus coloratus.

Katak berkembang keupayaan untuk melompat sebelum mereka mengembangkan keupayaan untuk mendarat, bermakna tidak semua katak telah menguasai bahagian kedua proses itu. Essner sebelum ini menyelidik sekumpulan katak berekor yang kekok yang sama, yang melompat dengan cukup baik tetapi mendarat di muka penuh.

Apabila Marcio Pie, seorang penyelidik di Universiti Persekutuan Paraná di Brazil dan seorang pengarang di atas kertas itu, mengetahui penyelidikan katak Essner yang menggeleber perut, dia menghantar e-mel kepada Essner tentang toadlet labu. Ahli makmal Pie mula mengumpul toadlet dan katak mini lain dari alam liar untuk melihat mereka melompat dan (cuba) mendarat.

Toadlet labu menjalani kehidupan yang sukar difahami. Katak-katak hidup dan mencari makan di bawah daun-daun yang gugur di Atlantic Forfest di Brazil, yang, ditambah dengan saiznya, menjadikannya sangat sukar untuk dipelajari. “Mereka adalah organisma yang sangat kecil dan rahsia, ” kata Condez. “Kebanyakan pengetahuan kami mengenai tingkah laku mereka datang daripada pemerhatian yang jarang berlaku di lapangan.”

Mencari katak bersaiz pepijat di Brazil adalah satu tugas yang sukar. Walaupun toadlet labu secerah Cheeto, sampah daunnya dipenuhi kulat neon dan hidupan berwarna oren yang lain. “Amat sukar untuk menangkap di bawah sampah daun,” kata Confetti. “Terutama untuk saya, kerana saya rabun warna.”

Sebaliknya, penyelidik terpaksa mendengar panggilan katak, yang kedengaran sedikit seperti jangkrik. Kembali ke makmal Pie, para penyelidik meletakkan setiap katak di atas cermin yang dikelilingi oleh beberapa halangan dan merakam usaha melompat mereka. (Ada yang terpaksa digalakkan dengan ketukan lembut pada bahagian belakang kecil mereka.)

Apabila Essner melihat rakaman itu, dia ketawa. Kemudian dia segera termakan oleh masalah yang dihadapi. Katak-katak itu begitu jauh dari katak berekor yang menggelepar di salasilah keluarga katak, bermakna masalahnya bukan nenek moyang. Jadi mengapa mereka tidak boleh mendaratkan satu lompatan? “Ia bukan detik ‘Eureka’,” kata Essner. “Ia adalah, ‘Apa yang berlaku di sini?’ seketika.”

Mengapa Katak Kecil Ini Sangat Mengerikan Melompat pembelotKredit: Rick Essner
Brachycephalus coloratus cuba yang terbaik.

Essner terus membaca beberapa kertas saintifik, termasuk satu percubaan sebelumnya di mana penyelidik merosakkan sistem vestibular kodok tebu, yang biasanya merupakan corong yang sangat baik. Kodok yang dikompromi mempamerkan isu pendaratan yang sama seperti anak kodok labu.

Essner tertanya-tanya sama ada isu toadlet turun ke saiz. Organisma vertebrata dapat mengimbangi dan mengorientasikan diri kita di dunia kerana sistem vestibular kita: sistem rumit ruang dan saluran yang dipenuhi bendalir di telinga dalam kita. Menggerakkan kepala kita menyebabkan cecair, dipanggil endolymph, menghasilkan daya yang memesongkan sel rambut deria dan memberi isyarat kepada sistem saraf pusat kita untuk mengawal postur dan pergerakan kita. Walaupun julat saiz badan vertebrata yang sangat besar, saiz terusan ini kekal agak konsisten. “Antara katak lembu berbanding manusia atau ikan paus, mereka tidak berubah seperti yang anda jangkakan,” kata Essner.

Para penyelidik mengesyaki badan kecil dan tengkorak anak kecil itu mungkin menyekat saiz saluran separuh bulatan di telinga dalam mereka dan menghalang cecair di dalamnya daripada mengalir dengan bebas. “Apabila anda mengambil tiub dan menjadikannya lebih kecil dan lebih kecil dan lebih kecil, rintangan terhadap aliran bendalir meningkat,” kata Essner.

David Blackburn, kurator herpetologi di Muzium Sejarah Semula Jadi Florida, dan Edward Stanley, ahli sains bersekutu di muzium itu, mengambil imbasan CT spesimen muzium bagi 147 spesies katak, termasuk katak terbesar (yang katak Goliath), katak terkecil (“terdapat beberapa spesies katak sedang bersaing untuk katak terkecil,” kata Stanley), dan toadlet labu. Katak telah dipelihara dalam “kedudukan katak standard, agak tegar dan tidak terlalu liut,” seperti yang diterangkan oleh Stanley. Dia membungkus katak yang diawet dalam beg Ziploc yang berisi kacang tanah dan mengimbasnya dengan mesin berjuta-juta dolar. Kemudian Singh membuat model 3D saluran separuh bulatan katak daripada imbasan CT.

Pengukuran yang terhasil mendedahkan saluran separuh bulatan Brachycephalus dan katak kecil masuk Paedophryne adalah yang terkecil daripada mana-mana vertebrata dewasa, mengakibatkan kehilangan kawalan motor dan seterusnya pendaratan huru-hara.

Para penyelidik telah mempertimbangkan penjelasan lain yang berpotensi. Mungkin kaki tiga jari toadlet labu itu menyebabkan tergelincir semasa lompatan awal? Atau mungkin pendaratan mereka yang berjaga-jaga dimaksudkan untuk menyerupai daun yang gugur, memperbodohkan pemangsa untuk mencari makanan ringan? Tetapi video-video itu tidak menunjukkan jumlah gelinciran yang ketara pada berlepas toadlet, dan toadlet yang mendarat tidak kekal tidak bergerak cukup lama untuk meyakinkan menyerupai daun, tulis para penyelidik.

Imbasan CT juga membayangkan toadlet mungkin telah mengembangkan beberapa perisai tulang dalaman untuk menjadikannya lebih selamat untuk terhempas. “Nampaknya mereka memakai beg galas yang semuanya tulang,” kata Stanley, merujuk kepada spesies toadlet labu Brachycephalus ephippium. Namun, toadlet labu berkemungkinan lebih daripada pelompat daripada pelompat. Essner mencadangkan melompat berkemungkinan merupakan tindak balas melarikan diri, cara tergesa-gesa mengeluarkan diri daripada situasi berbahaya. Lebih baik lebam daripada dimakan, kata pepatah. Selain itu, “anda tidak perlu risau tentang patah tulang jika anda sebesar lalat rumah,” tambah Essner.

Toadlet labu hidup di Brazil hutan Atlantik, yang merupakan salah satu tempat yang paling pelbagai biologi di planet ini. “Setiap gunung di Selatan Brazil mempunyai potensi untuk mempunyai spesies baharu Brachycephalus,” kata Confetti. “Kami tidak tahu berapa banyak Brachycephalus kami ada di belakang rumah kami.”

Tetapi 85 peratus daripada wilayah itu telah ditebang, dan yang tinggal adalah sangat berpecah-belah. “Ia membuatkan saya tertanya-tanya berapa banyak spesies ini ada di sana yang tidak akan kita ketahui, kerana mereka sudah hilang,” kata Essner.

Mungkin yang boleh diambil dari toadlet labu ialah tidak semuanya mesti dioptimumkan. Hanya kerana anda tidak baik dalam sesuatu tidak bermakna anda tidak boleh melakukannya, terutamanya jika anda mempunyai beg galas tulang yang rahsia dan kelenjar racun toksik. Walaupun lompatan kecil toadlet labu adalah setara lokomotif lukisan kuda itu, itu tidak bermakna ia tidak boleh berjalan, melompat, atau jatuh walau bagaimanapun ia suka, di dalam sampah daun yang lembap di hutan yang semakin hilang. Setiap spesies sepatutnya mempunyai hak untuk gagal dengan hebat, tetapi dengan syaratnya sendiri.

1655320882 130 Mengapa Katak Kecil Ini Sangat Mengerikan Melompat pembelotKredit: Rick Essner
Brachycephalus brunneus telah berusaha.

We wish to thank the author of this post for this awesome material

Mengapa Katak Kecil Ini Sangat Mengerikan Melompat? | pembelot


Find here our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/