Mengapa NASA Cuba Menghempas Tanah di Marikh

Mempelajari pendekatan untuk proses itu menyebabkan jurutera tertanya-tanya sama ada idea umum itu boleh diterbalikkan, kata Velibor Ćormarković, ahli pasukan SHIELD di JPL.

“Jika anda ingin mendaratkan sesuatu yang keras di Bumi, mengapa anda tidak boleh melakukannya sebaliknya untuk Marikh?” katanya. “Dan jika kita boleh melakukan pendaratan keras di Marikh, kita tahu SHIELD boleh bekerja di planet atau bulan dengan atmosfera yang lebih padat.”

Untuk menguji teori, jurutera diperlukan untuk membuktikan SHIELD boleh melindungi elektronik sensitif semasa mendarat. Pasukan itu menggunakan menara jatuh di JPL untuk menguji bagaimana tiub sampel Perseverance akan bertahan dalam pendaratan Bumi yang keras. Berdiri hampir 90 kaki (27 meter), ia mempunyai anduh gergasi – dipanggil sistem pelancaran haluan – yang boleh melontar objek ke permukaan pada kelajuan yang sama dicapai semasa pendaratan Marikh.

Ćormarković sebelum ini bekerja untuk industri auto, menguji kereta yang membawa boneka kemalangan. Dalam beberapa ujian tersebut, kereta menaiki kereta luncur yang dipercepatkan ke kelajuan tinggi dan merempuh dinding atau penghadang boleh ubah bentuk. Terdapat beberapa cara untuk mempercepatkan kereta luncur, termasuk menggunakan anduh yang serupa dengan sistem pelancaran haluan.

“Ujian yang telah kami lakukan untuk SHIELD adalah seperti versi menegak ujian kereta luncur,” kata Ćormarković. “Tetapi bukannya dinding, berhenti secara tiba-tiba adalah disebabkan oleh hentaman ke dalam tanah.”

Kejayaan Menghancurkan

Pada 12 Ogos, pasukan itu berkumpul di menara jatuh dengan prototaip bersaiz penuh peledam boleh lipat SHIELD – piramid terbalik cincin logam yang menyerap hentaman. Mereka menggantung atenuator pada grapple dan memasukkan telefon pintar, radio, dan pecutan untuk mensimulasikan elektronik yang akan dibawa oleh kapal angkasa.

Berpeluh dalam panas musim panas, mereka melihat SHIELD perlahan-lahan naik ke puncak menara.

“Mendengar kiraan detik membuatkan saya terharu,” kata Nathan Barba, seorang lagi ahli projek SHIELD di JPL. “Seluruh pasukan teruja untuk melihat sama ada objek di dalam prototaip itu akan bertahan daripada kesannya.”

Hanya dalam dua saat, penantian telah tamat: Pelancar haluan menghempas SHIELD ke tanah pada kira-kira 110 batu sejam (177 kilometer sejam). Itulah kelajuan yang dicapai oleh pendarat Marikh berhampiran permukaan selepas diperlahankan oleh seretan atmosfera dari kelajuan awalnya 14,500 batu sejam (23,335 kilometer sejam) apabila ia memasuki atmosfera Marikh.

Ujian SHIELD sebelum ini menggunakan “zon pendaratan” kotoran, tetapi untuk ujian ini, pasukan itu meletakkan plat keluli setebal 2 inci (5 sentimeter) di atas tanah untuk mencipta pendaratan yang lebih sukar daripada yang akan dialami kapal angkasa di Marikh. Akselerometer onboard kemudiannya mendedahkan SHIELD impak dengan daya kira-kira 1 juta newton – setanding dengan 112 tan yang melanggarnya.

Rakaman kamera berkelajuan tinggi ujian menunjukkan bahawa SHIELD terkena pada sudut sedikit, kemudian melantun kira-kira 3.5 kaki (1 meter) ke udara sebelum terbalik. Pasukan mengesyaki plat keluli menyebabkan lantunan, kerana tiada lantunan berlaku dalam ujian terdahulu.

Selepas membuka prototaip dan mendapatkan semula muatan elektronik yang disimulasikan, pasukan mendapati peranti atas kapal – malah telefon pintar – terselamat.

“Satu-satunya perkakasan yang rosak ialah beberapa komponen plastik yang kami tidak bimbang,” kata Giersch. “Secara keseluruhan, ujian ini berjaya!”

Langkah seterusnya? Mereka bentuk seluruh pendarat pada tahun 2023 dan melihat sejauh mana konsep mereka boleh pergi.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Mengapa NASA Cuba Menghempas Tanah di Marikh


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/