Mengerikan! Ini adalah bagaimana Bumi kita, Sistem Suria akan MATI; Tech mendedahkan bila dan bagaimana kematiannya akan berlaku

Sistem suria kita akan mati. Tetapi bagaimana dan bila ia akan berlaku? Para saintis telah menggunakan teknologi itu dan hasilnya sudah masuk.

Undang-undang termodinamik telah menjelaskan bahawa segala-galanya di alam semesta suatu hari nanti akan mati. Dan kita, planet kita, Matahari atau sistem suria tidak terkecuali daripadanya. Adalah sangat sukar untuk membayangkan bahawa sistem suria, yang telah berada di sini selama 4.5 bilion tahun, suatu hari nanti akan runtuh. Ia adalah pemikiran yang menakutkan tetapi menurut saintis, ia tidak dapat dielakkan. Teknologi canggih telah digunakan dan instrumen yang sangat mahal telah digunakan untuk melakukan pentarikhan radioaktif pada objek lain yang dipercayai sebaya dengan Matahari. Data ini kemudiannya ditambahkan pada model ramalan, perisian yang dibina oleh juruteknik untuk mengira separuh hayat dan jangka hayat objek angkasa berdasarkan tandatangan radioaktivitinya. Institusi seperti NASA boleh melakukannya pada ketepatan yang sangat tinggi. Tetapi persoalan yang tinggal ialah bagaimana sistem suria akan mati dan bila? Baca terus untuk mengetahui.

Kematian sistem suria

Secara kebetulan, langkah pertama kematian sistem suria ialah kematian Bumi. Dalam bilion tahun akan datang, beberapa perubahan besar akan berlaku. Matahari perlahan-lahan bersinar. Hari ini, ia adalah 30% lebih cerah daripada ketika ia terbentuk. Inilah yang telah membolehkan zon boleh huni sistem suria jatuh dengan mudah di mana Bumi berada.

Tetapi apabila Matahari menggunakan semua hidrogennya dan bergerak ke helium untuk pelakuran nuklear, berat molekul akan meningkatkan suhu, saiz teras dan kadar pengeluaran tenaga Matahari. Akibatnya, Bumi akan mula menjadi panas dan air akan mula menyejat. Ini akan menandakan berakhirnya apa sahaja kehidupan yang tinggal di planet ini.

Fasa dua bermula selepas itu disebabkan oleh peningkatan daya graviti Matahari, planet-planet berbatu akan mula tidak stabil di orbitnya. Akibatnya, terdapat kemungkinan besar Mercury boleh berlanggar dengan Zuhrah atau Bumi akhirnya berlanggar dengan Marikh. Dan jika entah bagaimana ini tidak berlaku, dalam masa kira-kira lima bilion tahun, Matahari akan berubah menjadi gergasi merah, semakin besar saiznya sehingga ia akan menyelubungi planet dalam, termasuk Bumi. Ya, Matahari akan membesar sehingga mencapai Bumi.

Tetapi apabila ia bertukar menjadi gergasi merah, ia juga akan kehilangan jisim dan tenaga serta daya gravitinya. Jadi, planet gas akan bergerak jauh dari Matahari dan orbitnya akan terus meningkat.

Akhirnya, dalam masa kira-kira tujuh bilion tahun, Matahari akan bertukar menjadi kerdil putih. Ia masih akan terus mempunyai jisim yang sama tetapi hanya akan menduduki separuh saiz Bumi. Dan kemudian ia akan menghabiskan kesejukan selama-lamanya. Pada ketika ini, tarikan graviti akan terus terjejas, menolak planet yang tinggal lebih jauh ke angkasa lepas.

Sistem suria boleh bertahan seperti ini selama ratusan bilion tahun, melainkan bintang lain berlalu. Kebarangkalian itu akan meningkat kerana saiz sistem suria akan meningkat dua kali ganda. Bintang yang berlalu akan mengheret semua planet yang tinggal ke arah dirinya sendiri kerana kerdil putih kecil itu tidak berdaya untuk melawannya. Planet yang tinggal sama ada akan menjadi sebahagian daripada sistem bintang itu atau akan dikeluarkan ke angkasa lepas untuk menjadi planet terapung bebas dan itu akan menjadi kematian sistem suria.

We would like to thank the writer of this article for this incredible material

Mengerikan! Ini adalah bagaimana Bumi kita, Sistem Suria akan MATI; Tech mendedahkan bila dan bagaimana kematiannya akan berlaku


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/