Mereka Menemui Dua Kawah Baru di Bulan dan Menemui Misteri Baru

Selepas berbulan-bulan meneliti gambar-gambar permukaan bulan, saintis akhirnya menemui tapak nahas peringkat roket yang terlupa yang melanda bahagian jauh bulan pada bulan Mac.

Mereka masih tidak tahu pasti dari mana serpihan sesat itu berasal. Dan mereka bingung mengapa impak itu menggali dua kawah dan bukan hanya satu.

“Ia bagus, kerana ia adalah hasil yang tidak dijangka,” kata Mark Robinson, seorang profesor sains geologi di Arizona State University yang berkhidmat sebagai penyiasat utama untuk kamera di atas Lunar Reconnaissance Orbiter NASA, yang telah memotret bulan sejak 2009. “Itulah sentiasa lebih menyeronokkan berbanding jika ramalan kawah, kedalaman dan diameternya, adalah tepat.”

The tipu daya nahas roket bermula pada bulan Januari apabila Bill Gray, pembangun Project Pluto, satu set perisian astronomi yang digunakan dalam mengira orbit asteroid dan komet, menjejaki apa yang kelihatan seperti peringkat atas roket yang dibuang. Dia menyedari ia berada di laluan perlanggaran dengan bahagian jauh bulan.

Nahas itu pasti, kira-kira jam 7:25 pagi waktu Timur pada 4 Mac. Tetapi orbit sebenar objek itu tidak diketahui, jadi terdapat sedikit ketidakpastian mengenai masa dan tempat kesan.

Encik Gray berkata bahagian roket itu adalah peringkat kedua SpaceX Falcon 9 yang melancarkan Balai Cerap Iklim Angkasa Dalam, atau DSCOVR, untuk Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan pada Februari 2015.

Dia silap.

Seorang jurutera NASA menunjukkan bahawa trajektori pelancaran DSCOVR tidak serasi dengan orbit objek yang dijejaki Encik Gray. Selepas beberapa lagi penggalian, Encik Gray membuat kesimpulan bahawa calon yang paling berkemungkinan ialah roket Long March 3C yang dilancarkan dari China beberapa bulan sebelum itu, pada 23 Okt. 2014.

Pelajar di Universiti Arizona melaporkan bahawa analisis cahaya yang dipantulkan dari objek itu mendapati bahawa campuran panjang gelombang sepadan dengan roket Cina yang serupa dan bukannya Falcon 9.

Tetapi seorang pegawai China menafikan ia adalah sebahagian daripada roket China, mengatakan bahawa peringkat roket dari misi itu, yang melancarkan kapal angkasa Chang’e-5 T1, telah memasuki semula atmosfera Bumi dan terbakar.

Tidak kira apa roket itu sebahagian daripadanya, objek itu terus mengikut laluan berpusing yang ditentukan oleh graviti. Pada masa yang diramalkan, ia menghempas ke bahagian jauh bulan dalam Kawah Hertzsprung selebar 350 batu, tidak dapat dilihat oleh sesiapa pun di Bumi.

Lunar Reconnaissance Orbiter tidak berada dalam kedudukan untuk melihat kesannya, tetapi harapannya ialah kawah yang baru diukir akan muncul dalam gambar yang diambil oleh kapal angkasa itu kemudian.

Perisian En. Gray membuat satu ramalan tapak kesan. Pakar di Makmal Pendorong Jet NASA mengira lokasi beberapa batu ke timur, manakala ahli Makmal Lincoln Institut Teknologi Massachusetts menjangkakan nahas itu akan berlaku berpuluh batu ke barat.

Ini bermakna para penyelidik perlu mencari petak kira-kira 50 batu panjang untuk kawah beberapa puluh kaki lebar, membandingkan landskap bulan sebelum dan selepas nahas untuk mengenal pasti gangguan baru-baru ini.

Dr. Robinson berkata dia bimbang bahawa “ia akan mengambil masa setahun pengimejan untuk mengisi kotak itu.”

Walaupun Lunar Reconnaissance Orbiter telah merakam sebahagian besar bulan beberapa kali dalam tempoh 13 tahun yang lalu, terdapat bintik-bintik yang telah terlepas. Ternyata beberapa celah berada berhampiran tapak kemalangan yang dijangkakan.

Dr. Robinson teringat memikirkan Undang-undang Murphy dan bergurau, “Saya tahu dengan tepat di mana ia akan melanda.”

Kerana kemalangan itu diramalkan sebulan lebih awal daripada masa, pasukan misi dapat mengisi sebahagian besar jurang.

Kemudian pencarian dimulakan.

Biasanya, atur cara komputer melakukan perbandingan, tetapi ia berfungsi paling baik jika gambar sebelum dan selepas diambil pada masa yang sama. Untuk carian ini, banyak imej telah diambil pada masa yang berbeza, dan perbezaan dalam bayang-bayang mengelirukan algoritma.

Dengan semua positif palsu, “kami hanya duduk dan mempunyai beberapa orang melalui berjuta-juta piksel secara manual,” kata Dr. Robinson.

Alexander Sonke, seorang kanan di jabatan sains geologi Arizona State, menyumbang kepada usaha itu. Dia menganggarkan bahawa dia telah menghabiskan kira-kira 50 jam selama beberapa minggu melaksanakan tugas yang membosankan itu.

Encik Sonke menamatkan pengajian pada bulan Mei. Dia telah berkahwin. Dia pergi berbulan madu. Seminggu setengah yang lalu adalah hari pertamanya kembali bekerja – dia akan memulakan pengajian sekolah siswazah dengan Dr. Robinson sebagai penasihatnya – dan dia meneruskan pencarian untuk tapak kesan.

Dia menjumpainya.

Encik Sonke berkata beliau telah melihat “sekumpulan piksel yang kelihatan berbeza secara ketara dalam kecerahan” apabila imej sebelum dan selepas berkelip ke depan dan ke belakang.

“Saya cukup yakin apabila saya melihat bahawa ini adalah ciri geologi baharu,” kata Encik Sonke. “Saya pastinya melompat sedikit dari tempat duduk saya, merasakan bahawa ini pastinya, dan kemudian cuba menahan keterujaan saya.”

Kawah timur, kira-kira 20 ela diameter, ditumpangkan pada kawah barat yang lebih kecil, yang kemungkinan besar terbentuk beberapa perseribu saat sebelum kawah timur, kata Dr. Robinson.

Ini adalah bukan kali pertama bahagian kapal angkasa melanda bulan. Sebagai contoh, kepingan roket Saturn 5 yang membawa angkasawan ke bulan pada tahun 1970-an turut mengukir kawah. Tetapi tiada satu pun daripada kesan tersebut mencipta kawah berganda.

Sebab yang ini mungkin menunjukkan identiti misterinya. Misi China Oktober 2014 membawa kapal angkasa Chang’e-5 T1, pelopor untuk misi lain, Chang’e-5, yang mendarat di bulan dan membawa sampel batu kembali ke Bumi.

Kapal angkasa T1 prekursor tidak termasuk pendarat, tetapi Dr. Robinson menduga bahawa ia mempunyai jisim berat di bahagian atas pentas untuk mensimulasikan kehadiran satu. Jika ya, maka enjin roket di bahagian bawah dan simulator pendarat di bahagian atas boleh mencipta dua kawah.

“Itu spekulasi semata-mata di pihak saya,” kata Dr. Robinson.

Bahagian lain pentas roket adalah aluminium nipis dan ringan, tidak mungkin membuat banyak lekukan pada permukaan bulan.

Tapak impak sebenar terletak di antara tapak yang diramalkan oleh Encik Gray dan Makmal Pendorong Jet NASA, berhampiran dengan tapak NASA. “Ia adalah dalam margin kesilapan yang kami telah mengira,” kata Encik Gray.

Ia juga bernasib baik kerana pasukan Lunar Reconnaissance Orbiter telah mengisi ruang – dipanggil gores, dalam bahasa pembuat peta – dalam imej. “Seperti yang Murphy mahukannya, perkara itu memberi kesan kepada apa yang menjadi salah satu daripada gores,” kata Dr. Robinson. “Jika saya tidak dimaklumkan, kami tidak akan mempunyai imej sebelum ini.”

Para saintis akhirnya mungkin telah menemui tapak nahas. Kotoran yang dibuang dari kawah yang dicungkil biasanya lebih cerah, semakin gelap dari semasa ke semasa. Begitulah cara para saintis mengenal pasti kawah yang disebabkan oleh peringkat Zuhal 5.

Tetapi mereka masih akan mencari satu titik terang kecil di tumpukan jerami bulan.

We want to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Mereka Menemui Dua Kawah Baru di Bulan dan Menemui Misteri Baru


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/