Meteorit Marikh mengganggu teori pembentukan planet

Kredit: Domain Awam Pixabay/CC0

Satu kajian baru tentang meteorit lama bercanggah dengan pemikiran semasa tentang bagaimana planet berbatu seperti Bumi dan Marikh memperoleh unsur-unsur yang tidak menentu seperti hidrogen, karbon, oksigen, nitrogen dan gas mulia semasa ia terbentuk. Karya itu diterbitkan pada 16 Jun di Sains.

Andaian asas tentang pembentukan planet ialah planet mula-mula kumpulkan bahan meruap ini dari nebula di sekeliling bintang muda, kata Sandrine Péron, seorang sarjana pasca doktoral yang bekerja dengan Profesor Sujoy Mukhopadhyay di Jabatan Bumi dan Sains Planet, Universiti California, Davis.

Kerana planet ini adalah bola batu cair pada ketika ini, unsur-unsur ini pada mulanya larut ke dalam lautan magma dan kemudiannya dinyahgas semula ke dalam suasana. Kemudian, meteorit kondritik terhempas ke planet muda memberikan lebih banyak bahan yang tidak menentu.

Jadi saintis menjangkakan bahawa unsur meruap di pedalaman planet ini harus mencerminkan komposisi nebula suria, atau campuran meruap suria dan meteorit, manakala meruap di atmosfera akan datang kebanyakannya daripada meteorit. Kedua-dua sumber ini—solar vs. kondritik—boleh dibezakan dengan nisbah isotop bagi gas muliakhususnya kripton.

Marikh mempunyai minat khusus kerana ia terbentuk secara relatif cepat-menguatkan dalam kira-kira 4 juta tahun selepas kelahiran Sistem Suria, manakala Bumi mengambil masa 50 hingga 100 juta tahun untuk terbentuk.

“Kami boleh membina semula sejarah penghantaran yang tidak menentu dalam beberapa juta tahun pertama Sistem Suria,” kata Péron.

Meteorit dari pedalaman Marikh

Beberapa meteorit yang jatuh ke Bumi berasal dari Marikh. Kebanyakannya berasal dari batuan permukaan yang telah terdedah kepada atmosfera Marikh. Meteorit Chassigny, yang jatuh ke Bumi di timur laut Perancis pada tahun 1815, adalah jarang dan luar biasa kerana ia dianggap mewakili bahagian dalam planet ini.

Dengan membuat pengukuran yang sangat berhati-hati terhadap kuantiti minit isotop kripton dalam sampel meteorit menggunakan kaedah baharu yang ditubuhkan di Makmal Gas Mulia UC Davis, para penyelidik dapat menyimpulkan asal usul unsur dalam batu.

“Oleh kerana kelimpahannya yang rendah, isotop kripton mencabar untuk diukur, ” kata Péron.

Anehnya, isotop kripton dalam meteorit sepadan dengan meteorit kondritik, bukan nebula suria. Ini bermakna meteorit telah menghantar unsur-unsur yang tidak menentu ke planet yang membentuk lebih awal daripada yang difikirkan sebelumnya, dan dengan kehadiran nebula, membalikkan pemikiran konvensional.

“Komposisi dalaman Marikh untuk kripton adalah hampir kondritik semata-mata, tetapi atmosferanya adalah solar,” kata Péron. “Ia sangat berbeza.”

Keputusan menunjukkan bahawa atmosfera Marikh tidak boleh terbentuk semata-mata dengan mengeluarkan gas dari mantel, kerana itu akan memberikan komposisi kondritik. Planet ini mesti memperoleh atmosfera daripada nebula suria, selepas lautan magma disejukkan, untuk mengelakkan percampuran yang ketara antara gas kondritik dalaman dan gas suria atmosfera.

Keputusan baru menunjukkan bahawa pertumbuhan Marikh telah selesai sebelum solar nebula telah dilesapkan oleh sinaran daripada Matahari. Tetapi penyinaran itu juga sepatutnya meniupkan suasana nebula di Marikh, menunjukkan bahawa atmosfera kripton entah bagaimana mesti telah dipelihara, mungkin terperangkap di bawah tanah atau dalam topi ais kutub.

“Bagaimanapun, itu memerlukan Marikh menjadi sejuk sejurus selepas penambahannya,” kata Mukhopadhyay. “Walaupun kajian kami jelas menunjukkan gas kondritik di pedalaman Marikh, ia juga menimbulkan beberapa persoalan menarik tentang asal usul dan komposisi atmosfera awal Marikh.”

Péron dan Mukhopadhyay berharap kajian mereka akan merangsang kerja lanjut mengenai topik tersebut.


Kripton mantel dalam mendedahkan keturunan sistem suria luar Bumi


Maklumat lanjut:
Sandrine Péron, Krypton dalam meteorit Chassigny menunjukkan Mars meruap kondritik yang bertambah sebelum gas nebula, Sains (2022). DOI: 10.1126/science.abk1175. www.science.org/doi/10.1126/science.abk1175

Petikan: Meteorit Marikh mengganggu teori pembentukan planet (2022, 16 Jun) diambil 16 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to give thanks to the author of this article for this outstanding material

Meteorit Marikh mengganggu teori pembentukan planet


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/